ULiège neemt eerste 7 Tesla MRI-scanner in gebruik

De 7 Tesla MRI-scanner of MAGNETOM Terra met ultrahoge veldsterkte werd geïnstalleerd in het GIGA Cyclotron Research Center van ULiège, gespecialiseerd in in-vivo beeldvorming.

Trefwoorden: #MRI, #onderzoek, #Tesla, #ULiège

Lees verder

Nieuws

( Foto: Siemens Healthineers )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe scanner zal in eerste instantie gebruikt worden voor wetenschappelijk, neurologisch onderzoek. De scanner geeft de hersenstructuur in zeer hoge resolutie weer en kan hersenactiviteiten in detail registreren.

Dit maakt het mogelijk voor verschillende wetenschappelijke teams van ULiège om hun werk in neurowetenschappen en neurodegeneratieve ziekten (Alzheimer, epilepsie, Parkinson, multiple sclerosis, ...) naar een volgende fase te brengen.

De scanner werd ontworpen en geproduceerd door Siemens Healthineers. De scanner is in staat om beelden te maken van levende menselijke hersenen met hoge isotropische ruimtelijke resolutie van 0,2 mm.

De onderzoekers worden door de MRI-scanner geholpen om sneller biomarkers van ziektesymptomen te bepalen. Daarnaast krijgen ze meer inzichten over slaap, kunnen ze de metabolische processen van de hersenen beter in kaart brengen en zijn ze in staat neurodegeneratieve aandoeningen te visualiseren.

De installatie van de MAGNETOM Terra is het resultaat van een investering van 8.777.800 euro en werd gefinancierd door Wallonië (4.920.000 euro), het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO, 3.280.000 euro), de Universiteit van Luik (320.000 euro) en het F.R.S.-FNRS (257.800 euro).

De MAGNETOM Terra is uitgerust met een magneet van 7 Tesla die een magnetisch veld genereert dat maar liefst 140.000 keer sterker is dan dat van de Aarde. Hiervoor rekent de scanner op de Zero Helium Boil-Off-technologie.

Met behulp van helium wordt de temperatuur van de magneet tot -270 °C gebracht. De magneet wordt zo supergeleidend waardoor hoge elektrische stromen een magnetisch veld kunnen creëren van 7 Tesla. Hoe sterker het magnetisch veld, hoe hoger de resolutie van de beelden.

De partneruniversiteiten van het onderzoeksteam van ULiège (ULB, UCLouvain, KULeuven, UGent, UMaastricht) hebben ook toegang tot dit krachtige apparaat.