Havens Antwerpen en Rotterdam voortrekkers van energietransitie

De havenbedrijven pleiten ervoor dat de EU een steunende rol speelt bij het creëren van grote havenclusters, met infrastructuur voor waterstof, afvang en opslag van CO2, en windenergie.

Trefwoorden: #Antwerpen, #CO2-neutraal klimaatbeleid, #digitalisering, #energietransitie, #Havenbedrijf, #Rotterdam

Lees verder

Nieuws

( Foto: Havenbedrijf Rotterdam )

ENGINEERINGNET.BE - Energietransitie en digitalisering zijn de twee strategische uitdagingen waarvoor grote industriehavens zich gesteld zien.

De Europese Unie kan een belangrijke stimulans bieden aan havenbedrijven en industrieclusters bij het realiseren van de transitie naar CO2-neutrale havens van de toekomst.

De havenbedrijven van Antwerpen en Rotterdam organiseerden daarom een gezamenlijk evenement voor Europese beleidsmakers, met bijdragen van deskundigen uit de wereld van wetenschap, industrie en logistiek. Op 11 september vond het evenement “The Added Value of Ports” plaats in Brussel.

Voorbeelden van projecten die de EU kan faciliteren, zijn de afvang en opslag van CO2, waterstofinfrastructuur, de ontwikkeling van windparken op de Noordzee en de versteviging van het Green Energy Grid voor de aanlanding van windenergie op zee.

“Havens zijn voortrekkers van de energietransitie," aldus Guy Janssens, CCO Havenbedrijf Antwerpen. "Grote havenclusters zijn uitgelezen plekken om de transitie te realiseren. Wij rekenen op steun van de EU voor ondersteunende regelgeving en financiële impulsen voor projecten waarvan de business cases nog niet sluitend zijn.”

Transitie is één van de vijf strategische pijlers van het havenbedrijf Antwerpen. Het klimaatbeleid van het havenbedrijf Antwerpen is daar een onderdeel van en steunt op de pijlers klimaatinnovatie en klimaatmitigatie, die vorm krijgen in een actiegericht stappenplan.

Voor Havenbedrijf Rotterdam is de energietransitie-opgave helder: samen met bedrijven en andere partners werken zij in drie stappen naar een CO2-neutrale haven in 2050.

Ronald Paul, COO Havenbedrijf Rotterdam, stelde: “Het ontwikkelen van infrastructuur vormt het fundament onder een succesvolle energietransitie. Dit betekent het aan elkaar knopen van productielocaties binnen en tussen industriële clusters. Hiervoor is de inzet van de EU nodig."

De nieuwe Europese Commissie treedt formeel aan op 1 november 2019 voor een periode van vijf jaar.


Op de foto v.l.n.r.: Bart Kuipers, Christian Holzleitner, Ronald Paul, Guy Janssens en Isabelle Ryckbost.