Unieke blik op atomaire structuur van materialen (+video)

Onderzoek & Wetenschap 20/09/2019 10:01:20

Een nieuwe transmissie elektronenmicroscoop stelt onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen in staat om onder meer in één beeld zowel zware als zeer lichte atomen vangen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Afstand houden en volgen ... - artikel

Lancering een van de eerste Europese volwaardige 5G-testnetwerken

Organische elektronica: nog veel te doen - artikel

Compacte kracht op de edge

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Kunstmatige huid laat robots zweten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Elektronenmicroscopen gebruiken voor het maken van een afbeelding een elektronenbundel in plaats van licht.

Het monster beïnvloedt de baan van de elektronen in de bundel. Detectoren registeren die veranderingen en dit signaal wordt vertaald in een structuur.

Deze microscopen bevatten elektromagnetische lenzen om de bundel scherp te stellen op het monster en om aberraties in het beeld te corrigeren.

“De nieuwe microscoop, TEM geheten, is de eerste in zijn soort met een dubbele aberratie corrector, waardoor de resolutie veel beter is”, aldus Bart Kooi, RUG-hoogleraar Nanostructured Materials and Interfaces en verantwoordelijke voor het nieuwe instrument.

Zo kunnen wetenschappers atomen in dunne monsters zien. TEM produceert beelden van lichte atomen als zuurstof en zelfs waterstof die naast zware atomen zitten. “We kunnen daadwerkelijk kolommen waterstofatomen zien zitten in onze monsters”, vertelt Kooi.

Ook onderscheidt de microscoop atomen met een bijna gelijk gewicht van elkaar. Die worden geïdentificeerd door de röntgenstralen die van het monster komen, te analyseren - via twee extra grote röntgendetectoren.

De laatste unieke eigenschap van de TEM is dat het niet nodig is om een bundel elektronen met hoge energie te gebruiken om een goede resolutie te krijgen. ‘Tot nu toe moest de elektronenbundel versneld worden met een energie van 200 tot 300 kilovolt”, legt Kooi uit.

“Dat kan kwetsbare monsters beschadigen. Wij krijgen nu zelfs een goede resolutie bij 30 tot 60 kilovolt, om zo monsters van het zeer dunne grafeen of biologische moleculen te kunnen bestuderen."

De TEM is vooral bedoeld voor de Groningse onderzoeksinstituten Zernike Institute for Advanced materials (ZIAM) en CogniGron, het onderzoeksinstituut dat nieuwe materialen ontwikkelt voor nieuwe vormen van computertechnologie, geïnspireerd op de werking van de hersenen.

Beide instituten hebben bijgedragen aan de aanschafkosten die opliepen tot enkele miljoenen euro’s. << (Lydia Heida) (foto: RUG)

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Koningin Paolaprijs voor KIKS-project rond Artificiële intelligentie

Leerlingen onderzoeken de relatie tussen huidmondjes van planten en klimaatverandering, om zo meer te leren over AI, diepe neurale netwerken en Python, een toegankelijke programmeertaal.

Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Door slim gebruik te maken van bestaande technologie voor kankerbehandeling, mikt het Covid-19 vaccin van myNEO op een lange termijn bescherming bij meer dan 80% van de globale populatie.

Onbeperkt betaald verlof: geluk op de werkvloer wint aan belang - artikel

Leidt onbeperkt verlof tot meer geluk op de werkvloer? “Inzetten op welzijn van de medewerkers is een zeer verstandige keuze”, meent professor in Omgeving en Gezondheid Lode Godderis (KUL).

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Partners