Nucleaire geneeskunde trekt aandacht op IAEA-conferentie

Het SCK•CEN legde hun ambitieuze plannen voor nucleaire geneeskunde tegen kanker uit tijdens de 63e algemene conferentie van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA).

Trefwoorden: #CE-markering, #conferentie, #Dennis Elema, #DoseVue, #DoseWire, #Emiliano d’Agostino, #IAEA, #kanker, #nucleaire geneeskunde, #NURA, #optische vezels, #radio-isotopen, #radiofarmaca, #SCK•CEN, #stralingsdosis

Lees verder

research

( Foto: SCK•CEN )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst komen IAEA-lidstaten in Wenen samen om het beleid en de programma’s voor het komende jaar te bespreken.

De vierdaagse conferentie is gevuld met plenaire sessies, vergaderingen, inspirerende bezoeken en side events. Een daarvan richtte zich op nucleaire geneeskunde.

In 2018 verhoogde het SCK•CEN haar inspanningen in de strijd tegen kanker door NURA – een nuclear medical center of excellence – op te richten.

Met NURA zal SCK•CEN in opdracht van klinische en industriële partners onderzoek uitvoeren naar radiofarmaca om verschillende kankertypes te behandelen.

“Doelgerichte behandelingen – targeted radionuclide therapy – komen steeds sterker op. De behoefte aan therapeutische radio-isotopen is dan ook hoog”, aldus projectleider Dennis Elema (SCK•CEN).

“We zullen klinische en farmaceutische partners ondersteunen bij de ontwikkeling van die veelbelovende radiofarmaca, een stabiele leverancier ervan worden én het onderzoek naar medische toepassingen blijvend versterken.”

Het side event was een succes. Veel geïnteresseerden woonden de sessie bij om kennis uit te wisselen, nieuwe contacten te leggen en ambitieuze projecten te leren kennen.

DoseVue, een spin-off van SCK•CEN, kwam ook aan bod. Dit bedrijf ontwikkelde DoseWire, een technologie om bij de patiënt – ter hoogte van de weefsels – snel en nauwkeurig stralingsdosissen te meten. De technologie maakt hiervoor gebruik van optische vezels.

In 2019 stapten de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en Innovation Fund in het kapitaal van DoseVue. “Dat laat ons toe om DoseWire voor gebruik bij patiënten verder te optimaliseren en studies uit te voeren, die voor een marktcertificatie nodig zijn", aldus Emiliano d’Agostino, CEO van DoseVue.

"We hebben de ambitie om een belangrijke rol te spelen in de stralingsbehandeling van verschillende kankers”, besluit d’Agostino. Een eerste versie van DoseWire, met CE-markering, is al commercieel beschikbaar en in gebruik voor niet-klinische toepassingen.