Enkel sneetje van 5cm voor vervanging aortaklep

Onderzoek & Wetenschap 24/09/2019 11:38:26

In het UZ Brussel krijgen ook patiënten jonger dan 70 jaar met een vernauwde aortaklep sinds begin dit jaar een aortaklepvervanging zonder het borstbeen open te maken.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(28/5) CTG lanceert Europese GDPR-stresstest

(27/5) Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het vervangen van een aortaklep is een van de meest voorkomende hartchirurgische ingrepen. Een vernauwde aortaklep komt vooral voor bij ouderen en mensen met een aangeboren afwijkende aanleg van de aortaklep.

De vernauwing wordt veroorzaakt door verkalking van de klep, waardoor de klep niet goed meer opent. Het hart moet harder werken om het bloed uit het hart via de aorta te pompen.

Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat tijdige vervanging van de vernauwde aortaklep leidt tot een langere overleving en beter verdwijnen van de klachten. Wanneer onbehandeld kan dit leiden tot hartfalen of plotse dood. Tot voor kort werd een vernauwde aortaklep in de meeste gevallen vervangen door een kunstklep via een openhartoperatie.

Daarvoor opende de chirurg het borstbeen om bij het hart en de aangetaste klep te geraken. Het hart werd dan tijdelijk stilgelegd en een hart-longmachine nam de ademhaling en bloedcirculatie over.

“Bij patiënten ouder dan 70 jaar vervangen we sinds 2013 een aortaklep met een hechtingloze klep," aldus dr. Jan Nijs van de dienst Hartheelkunde. "Dat maakt de operatie aanzienlijk korter met minder complicaties als gevolg."

"Sinds begin dit jaar gebruiken we een nog kleinere toegang tot de aortaklep, via een klein sneetje van 5 centimeter tussen de ribben van de rechterborstkas. Patiënten hebben dan een veel kleiner litteken, minder pijn en revalideren sneller."

Nijs voegt toe: "Ook long- en wondinfecties en de kans op hartfalen komen minder voor. De patiënt verliest tijdens de ingreep ook beduidend minder bloed.”

“Op basis van de ervaring die we intussen hebben opgebouwd, zullen we deze optie nu ook aanbieden aan patiënten jonger dan 70 jaar,” besluit dr. Ines Van Loo van de dienst Hartheelkunde.

Het UZ Brussel is momenteel het enige ziekenhuis in Vlaanderen en Brussel die deze ingreep uitvoert. << (Lydia Heida) (foto: UZ Brussel)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Lancering digitale marktplaats voor logistieke bedrijven

VIL en Logistics in Wallonia lanceren een nieuwe digitale marktplaats, die logistieke bedrijven toelaat om capaciteit te delen in de huidige onzekere tijden. Logimarket is sinds kort online.

Agoria DigiCoach zet versnelt digitalisering bedrijven

Technologiefederatie Agoria lanceerde een nieuw programma om bedrijven te helpen bij hun digitalisering. Het project ‘DigiCoach’ krijgt Vlaamse, Waalse en Brusselse ondersteuning.

Covestro zet concrete stappen richting circulaire economie

Om dit te realiseren wil de materiaal-fabrikant zijn hele productie- en productassortiment op de lange termijn volledig afstemmen op het circulaire concept.

Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

De vraag naar elektrochemische energie­opslag­techno­logieën neemt snel toe. Er is niet alleen veel meer vraag, maar er wordt ook gezocht naar meer duurzame manieren van energie-opslag.

Verschillende data-analyses leiden tot andere resultaten

Wat gebeurt wanneer zeventig teams van onderzoekers dezelfde gegevens analyseren? Studie toont aan dat bevindingen van hersenonderzoek variabel kunnen zijn als gevolg van verschil in keuzes.

Onderzoekers bouwen sensor van slechts 11 atomen

De sensor is in staat om magnetische golven op te vangen en bestaat uit een antenne, een uitleesscherm, een harde schijf, .... Dit onderzoek richt zich op het gedrag van magneetgolven.

Joystick zorgt voor precieze besturing beton­afwerk­machines

Het Luxemburgse bedrijf Topp and Screed bouwt machines die in één dag grote betonnen industriële vloeren leggen, waarbij de joysticks van elobau voor de bediening van deze machines zorgen.

MIVB bestelt extra 128 hybride bussen bij Volvo

Volvo Bus ontving een tweede grote order voor 128 hybride bussen voor de MIVB Brussel. Daarnaast omvat de bestelling een optie voor service en onderhoud van de aandrijflijn en batterijen.

B&R-breidt gamma compacte PLC’s uit

B&R biedt een nieuwe Compact-S PLC aan met 512 MB RAM en 2 GB intern flash-geheugen. Dit geeft de X20CP0484-1 meer RAM-capaciteit dan eerdere modellen uit deze serie. Dit is ideaal voor toepassingen met hoge eisen aan geheugen en prestaties. Met Ethernet, POWERLINK, USB en RS232 biedt deze PLC tal van communicatie-opties.

Partners