Ontwikkeling nanosensor voor katalytische reacties

Onderzoek & Wetenschap 26/09/2019 8:27:37

De Universiteit Utrecht ontwikkelde een nanosensor, die op ongekend detailniveau inzicht geeft in de lokale temperatuur en relevante chemische stoffen op het oppervlak van de katalysator.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

essenscia over hervorming Europese chemiewetgeving

Ammoniak produceren zonder CO2-uitstoot

DEME wordt ook lid van de European Clean Hydrogen Alliance

Nieuwe gevaarlijke stoffen in kaart gebracht met ’First responder kit’

Air Products wordt lid van European Clean Hydrogen Alliance

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Advanced Engineering 2020

Antwerp Expo

van 21/10/2020 tot 22/10/2020

Verleng levensduur installaties met juiste koeling

Online webcast

donderdag 22 oktober 2020

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

van 27/10/2020 tot 28/10/2020

Always an eye on your assets

B&R Webinar

dinsdag 27 oktober 2020

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Keuze van de redactie

(15/10) 3D-printen met gebruikte materialen voor een circulaire economie

(15/10) Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

(12/10) VLIZ breidt onderzoekscapaciteit uit in nieuwe ’Ocean Innovation Space’

(12/10) Europese steun voor Antwerps innovatief CO2-reductie project

(8/10) Studenten presenteren auto geproduceerd met hergebruikt afval

(7/10) Bert Van den Bogerd wint Vlaamse PhD Cup 2020

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Om betere en efficiëntere katalysatoren te ontwikkelen, is het belangrijk om exact te weten wat er tijdens een katalytische reactie gebeurt.

Nederlandse scheikundigen hebben een nieuwe nanosensor ontwikkeld, die op een ongekend detailniveau inzicht geeft in de lokale temperatuur en relevante chemische stoffen op het oppervlak van de katalysator.

De onderzoekers namen met deze nieuwe sensoren direct al onverwachte resultaten waar, die invloed kunnen hebben op de werking van de katalysator.

De nieuwe nanosensor kan met een combinatie van luminescentie-thermometrie en zeer verfijnde Raman-spectroscopie heel precies de temperatuur en de chemische stoffen waarnemen op het oppervlak van een katalysatormateriaal.

Deze techniek opent een heel nieuwe manier om de reactiviteit van een katalysator te meten, aldus de onderzoekers. De onverwachte waarnemingen wijzen erop dat deze nieuwe manier van meten essentieel is om te begrijpen hoe de katalysator precies werkt.

Onderzoeksleider Bert Weckhuysen: “Met deze techniek kunnen we exact zien welke chemische stofjes naar de actieve site van een katalysator gaan, op de actieve site zitten en er weg van bewegen.”

De onderzoekers namen hierbij een reactieintermediair waar dat ze voorheen niet konden toewijzen.

Daarnaast blijkt uit de nieuwe metingen dat de lokale temperatuur op het oppervlak van katalysatordeeltjes tijdens een reactie heel anders kan zijn dan de ingestelde temperatuur van de reactor.

Weckhuysen: “Het is alsof de thermostaat in de kamer op 20 graden staat, maar je meet nu voor het eerst de temperatuur op de bank, en het blijkt daar 30 graden te zijn.”

Dat verschil kan tijdens een katalytische reactie oplopen tot wel 40 graden Celsius, blijkt uit metingen met de nieuwe sensor. << (Lydia Heida) (foto: Universiteit Utrecht)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

Elia groep lanceerde de marktplaats re.alto om aanbieders en gebruikers uit alle lagen van de energiesector samen te brengen om op die manier de digitalisering te versnellen.

essenscia over hervorming Europese chemiewetgeving

De Europese Commissie heeft haar Chemicals Strategy for Sustainability gelanceerd als onderdeel van de Europese Green Deal. Sectorfederatie essenscia geeft alvast zijn mening hierover.

Biosensor voor continue monitoring door middel van moleculaire look-alike

TU Eindhoven ontwikkelde een sensor op basis van moleculaire look-alikes: een belangrijke ontwikkeling voor toekomstige biosensoren om gezondheid en ziekte te monitoren.

Ecosysteem IO.Energy gaat nieuwe fase in

De eerste testfase met acht proefprojecten werd onlangs afgerond en IO.Energy 2.0 wordt begin 2021 gelanceerd. De projecten gaan daarna de demonstratiefase in.

Medicijnen sneller beschikbaar met innovatieve technologie

De ontwikkeling van een medicijn duurt zo'n 13 jaar en kost tot wel 2,5 miljard dollar. Maar dat kan veel sneller en goedkoper via microtracing en Accelerator Mass Spectrometry, aldus TNO.

Vlaamse steun voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek

De raad van bestuur van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) heeft de nieuwe aspirantenmandaten fundamenteel en strategisch basisonderzoek toegekend aan 495 onderzoekers.

Ammoniak produceren zonder CO2-uitstoot

Door de bundeling van twee technologieën, een plasmareactor en een filter uit de auto-industrie, ontdekten wetenschappers van KU Leuven en UAntwerpen een CO2-vrij alternatief.

Circulaire tuinbouwsector steeds dichterbij

Na drie jaar kennis en ervaringen verzamelen, kan het BioBoost-project ideeën aanreiken om reststromen uit de tuinbouw beter te benutten, met verdienmodel voor tuinders.

ABB introduceert nieuwe ultrasone niveautransmitter

ABB heeft een nieuwe ultrasone niveautransmitter met vele functies gelanceerd, speciaal ontworpen voor industrieën met een groot aantal geïnstalleerde niveaumeters. Met zijn modulaire ontwerp en intelligente algoritmen is de LST200 eenvoudig te installeren, in bedrijf te stellen en te onderhouden en is stabiel in gebruik. >>

Partners