Ontwikkeling nanosensor voor katalytische reacties

Onderzoek & Wetenschap 26/09/2019 8:27:37

De Universiteit Utrecht ontwikkelde een nanosensor, die op ongekend detailniveau inzicht geeft in de lokale temperatuur en relevante chemische stoffen op het oppervlak van de katalysator.

Lees hieronder verder   
Verwant

Covestro zet concrete stappen richting circulaire economie

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

bECO2 haalde al 1 miljoen ton CO2 uit de lucht voor slim hergebruik

Nieuwe materialen bouwen met zelf-assemblage

ViTalent pioniert met eerste opleidingen basisoperator farma

Innovis overgenomen door WVT Industries

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Om betere en efficiëntere katalysatoren te ontwikkelen, is het belangrijk om exact te weten wat er tijdens een katalytische reactie gebeurt.

Nederlandse scheikundigen hebben een nieuwe nanosensor ontwikkeld, die op een ongekend detailniveau inzicht geeft in de lokale temperatuur en relevante chemische stoffen op het oppervlak van de katalysator.

De onderzoekers namen met deze nieuwe sensoren direct al onverwachte resultaten waar, die invloed kunnen hebben op de werking van de katalysator.

De nieuwe nanosensor kan met een combinatie van luminescentie-thermometrie en zeer verfijnde Raman-spectroscopie heel precies de temperatuur en de chemische stoffen waarnemen op het oppervlak van een katalysatormateriaal.

Deze techniek opent een heel nieuwe manier om de reactiviteit van een katalysator te meten, aldus de onderzoekers. De onverwachte waarnemingen wijzen erop dat deze nieuwe manier van meten essentieel is om te begrijpen hoe de katalysator precies werkt.

Onderzoeksleider Bert Weckhuysen: “Met deze techniek kunnen we exact zien welke chemische stofjes naar de actieve site van een katalysator gaan, op de actieve site zitten en er weg van bewegen.”

De onderzoekers namen hierbij een reactieintermediair waar dat ze voorheen niet konden toewijzen.

Daarnaast blijkt uit de nieuwe metingen dat de lokale temperatuur op het oppervlak van katalysatordeeltjes tijdens een reactie heel anders kan zijn dan de ingestelde temperatuur van de reactor.

Weckhuysen: “Het is alsof de thermostaat in de kamer op 20 graden staat, maar je meet nu voor het eerst de temperatuur op de bank, en het blijkt daar 30 graden te zijn.”

Dat verschil kan tijdens een katalytische reactie oplopen tot wel 40 graden Celsius, blijkt uit metingen met de nieuwe sensor. << (Lydia Heida) (foto: Universiteit Utrecht)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Herschikking vakbeurzen Indumation.be en Indumation Network Event

Beursorganisator Industrialfairs heeft, samen met de belangrijkste technologiebedrijven (vertegenwoordigd door Agoria en Indumotion), de timing van deze automatiseringsevents geheroriënteerd

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners