Realisatie doorbraak in automatisering magazijnen

Quinaptis, Siemens en de Thomas More Hogeschool in Geel vonden een baanbrekende oplossing om de logistieke wereld met de automatiseringswereld in een magazijn te laten samenwerken.

Trefwoorden: #automatisering, #PLC, #Quinaptis, #SAP, #Siemens, #Thomas Moore Hogeschool

Lees verder

Nieuws

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE - In een magazijn worden automatische kranen aangestuurd door specifieke software, terwijl in datzelfde magazijn de voorraden beheerd en de goederenstromen gepland worden met andere software.

Het koppelen van beide maakt een enorme efficiëntieslag mogelijk, maar de twee systemen samenbrengen is een bijzonder moeilijke uitdaging.

De logistieke wereld (het beheren van het magazijn en de voorraden met onder meer SAP EWM software) en de automatiseringswereld (het besturen van de kranen met programmeerbare controllers (PLC’s) zijn gescheiden.

Als SAP-specialist werkt Quinaptis al een tijdje aan het verbeteren van de werking van geautomatiseerde magazijnen door bepaalde taken te plannen en de kranen vooraf bepaalde bewegingen te laten uitvoeren. Maar omdat zij slechts een beperkte kennis op gebied van automatisatie hadden, werd Siemens (gekend om zijn PLC's) ingeschakeld.

Samen onderzochten zij verschillende pistes om de koppeling tussen SAP EWM en de PLC te realiseren. Er werd gekozen voor ‘Virtual Commissioning’, het virtueel laten proefdraaien van een machine, installatie of in dit geval een geautomatiseerd magazijn, nog voor de oplevering gebeurt.

Voor het uitwerken van een reële en een virtuele versie van een magazijn, waarbinnen SAP EWM en PLC’s zouden communiceren en samenwerken, gingen beiden te rade bij Frank Peeters, lector procesautomatisering aan de Thomas More Hogeschool in Geel, waar werken met PLC’s al jaren een belangrijk onderdeel van de opleiding professionele bachelor elektromechanica is.

In februari werd een volwaardig projectteam samengesteld, dat bestond uit twee experten van Quinaptis, twee van Siemens en de twee studenten die deze uitdaging in het kader van hun bachelorproef aangingen.

Zij besloten om het probleem zowel hardwarematig als softwarematig aan te pakken. Maar omdat het uittesten in een echt magazijn (de hardware ) moeilijk te verwezenlijken is, werkten de studenten met een automatisch miniatuurmagazijn van Fischer Technik, aangestuurd door een PLC. Parallel daarmee werd er ook een digitale versie (de ‘digital twin’) van gecreëerd.

Eerst werd dankzij het miniatuurmagazijn de communicatie tussen de SAP software en de PLC computer verder uitgewerkt en verfijnd. Daarnaast werd het magazijn virtueel gereproduceerd. Hierdoor konden fouten veel sneller ontdekt en opgelost worden.

Het resultaat van deze aanpak was bijzonder succesvol. Ze leverde een werkbare proof-of concept op. Met de NX-MCD simulatietool kon niet alleen geverifieerd worden dat de communicatie SAP EWM/PLC werkt, maar ook dat het concept schaalbaar is en toepasbaar in een echt magazijn, met echte kranen.

Volgens Dieter Baert (Quinaptis) kan hetzelfde concept nu worden gebruikt voor de communicatie tussen SAP EWM en PLC’s om andere magazijntoestellen aan te sturen, zoals Automated Guided Vehicles (AGV’s) en zelfs robots.


Op de foto (vlnr.):
Dieter Baert (Quinaptis), Stef Dierickx (Thomas More), An Lietaert (Siemens), Frank Peeters (Thomas More), Gillian Stevens (Thomas More) en Francis Gheldof (Siemens).