Kaumera: nieuwe grondstof uit afvalwater

Verschillende Nederlandse organisaties, waaronder TU Delft, presenteren de nieuwe grondstof Kaumera als een duurzaam alternatief voor diverse chemische grondstoffen.

Trefwoorden: #CO2, #grondstof, #grondstoffabriek, #Kaumera, #Nereda, #TU Delft, #waterzuivering

Lees verder

research

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.BE - Er komen twee grondstoffenfabrieken in Nederland die als eerste ter wereld Kaumera produceren. De eerste wordt op 2 oktober in Zutphen geopend; de tweede volgt in 2020 in Epe.

Beide 'fabrieken' zuiveren afvalwater. Uit dit afvalwater wordt de grondstof Kaumera gewonnen. Dit is een nieuwe biobased grondstof die wordt gewonnen uit slibkorrels die zich vormen bij het Nereda zuiveringsproces.

Kaumera is een versterker en verbinder van eigenschappen. Door de stof te combineren met een andere grondstof, verandert het karakter van de stof. Het is een bind- en lijmmiddel, maar het is ook brandvertragend. Dit zorgt ervoor veel toepassingsmogelijkheden.

De nieuwe grondstof kan water vasthouden, maar ook afstoten. Hierdoor zijn toepassingen in bijvoorbeeld de land- en tuinbouw en de betonindustrie mogelijk.

Denk hierbij aan coating van meststoffen, waardoor de gewassen de meststoffen beter opnemen. Zo belanden er minder meststoffen onnodig in het water of de bodem.

Als coating van zaden zorgt Kaumera ervoor dat de plantjes weerbaarder zijn en beter groeien. In beton zorgt Kaumera ervoor dat het beton niet te snel uithardt en scheurvorming voorkomt.

Door Kaumera uit het gezuiverde slib te halen, hoeft 20-35% minder slib afgevoerd en vernietigd te worden. Mede daardoor vermindert het energiegebruik met 30-80% (afhankelijk van de toepassing) en vermindert de CO2 uitstoot met 113 ton per jaar.

Sinds 2017 is biotechnologiebedrijf Chaincraft aangesloten voor het sluiten van de kringloop, namelijk het toepasbaar maken en op de markt brengen van Kaumera.


ACHTERGROND
Het terugwinnen van Kaumera uit rest- en afvalwater vindt plaats binnen het Nationaal Alginaat OntwikkelingsProgramma in Nederland.

In dit programma werken de volgende Nederlandse organisaties samen: Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn en IJssel, de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer, ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV en de TU Delft.