North Sea Port breidt spooraanbod uit met 12 nieuwe spoorbestemmingen

North Sea Port en Lineas hebben de handen in elkaar geslagen om de haven met twaalf nieuwe spoorverbindingen nog sterker te verbinden met het Europese achterland.

Trefwoorden: #Lineas, #logistiek, #North Sea Port, #spoorvervoer

Lees verder

Nieuws

( Foto: North Sea Port )

ENGINEERINGNET.BE - De 12 nieuwe bestemmingen zijn gelegen in Madrid, Granollers en Tarragona (Spanje), Hendaye (Frankrijk), Schkopau (Duitsland), Lovosice (Tsjechië), Curtici (Roemenië), Malmö (Zweden), Milaan (Italië), Wels en Wenen (Oostenrijk), en Basel (Zwitserland).

Een deel van deze spoorverbindingen geniet de financiële steun van het Vlaamse Departement Mobiliteit en Openbare Werken en North Sea Port.

De goederen worden gelost en geladen in de Interface Terminal Gent aan het Kluizendok. Deze unieke 4 modale containerterminal (zeevaart, binnenvaart, spoor- en wegvervoer) beschikt onder meer over 750-meter-lange driedubbele spoorlijnen om treinen te ontvangen.

De treinen rijden vervolgens naar Antwerpen, waar ze aansluiten op het Europese spoornetwerk van Lineas. In de nabijheid van de terminal en het Kluizendok bevindt zich een aantal bedrijven die actief is in logistiek en distributie. De Interface Terminal Gent is bovendien via shortsea geconnecteerd met het Verenigd Koninkrijk.

Daan Schalck, CEO van North Sea Port: “Momenteel worden bij North Sea Port 7,7 miljoen ton goederen per jaar per spoor vervoerd. Goed voor een 10% van het vervoer met het achterland. We willen het vervoer per spoor verder doen toenemen.”

Multimodaliteit is een van de belangrijkste troeven die North Sea Port aan bedrijven biedt om zich in het grensoverschrijdende havengebied te vestigen. Door haar strategische ligging aan de Noordzee tot 32 kilometer landinwaarts is de haven toegankelijk via spoor én ook via kustvaart, zeevaart, binnenvaart, pijpleiding en per vrachtwagen.