Centre Hospitalier Luxembourg neemt nieuwe MRI-scanner in gebruik

Siemens Healthineers heeft onlangs een MRI-scanner in het Centre Hospitalier de Luxembourg geïnstalleerd. Dit is de derde MRI-scanner voor het ziekenhuis en de negende in Luxemburg.

Trefwoorden: #Centre Hospitalier de Luxembourg, #MAGNETOM Aera, #MRI-scanner, #Siemens Healthineers

Lees verder

Techniek

( Foto: Siemens Healthineers )

ENGINEERINGNET.BE - De MAGNETOM Aera met een kracht van 1,5 Tesla kan ingezet worden voor een veelvoud aan onderzoeken, maar zal voornamelijk gebruikt worden voor onderzoeken aan de beenderen en gewrichten bij patiënten die geen of slechts een korte ziekenhuisopname nodig hebben.

“Door deze MRI-scanner te reserveren voor osteo-articulaire onderzoeken, kunnen we de twee andere MRI-scanners vrijhouden voor langere en complexere onderzoeken,” vertelt Valérie Boissart, hoofd van de dienst Biomedische Technologie bij CHL.

De investering bij het CHL bedraagt 1,2 miljoen euro en wordt gedragen door het Ministerie van Volksgezondheid en de Nationale Zorgkas. Het totaal aantal scanners in Luxemburg wordt door een beslissing van de overheid opgetrokken tot elf.

De plaatsing van de nieuwe MRI-scanner bij het CHL betekent ook een uitbreiding van het ziekenhuis. Door plaatsgebrek werden twee containers als volwaardige onderzoeksruimte ingericht en in directe verbinding met het gebouw geïnstalleerd om zo de doorstroom van patiënten te verzekeren.

De externe containermodule is uitgerust met de MRI-scanner, omkleedcabines voor patiënten, een ruimte voor de radioloog en een wachtzaal. Siemens Healthineers stond in voor het projectbeheer.

“Dit project is het eerste in zijn soort omdat het de installatie van een MRI-scanner in een container omvat, alsmede de plaatsing van de containers op de site van het CHL,” vertelt Cyril Chantry, projectcoördinator bij Siemens Healthineers Luxemburg.

“De montage van de twee containers gebeurde reeds in Nederland, waarna ze met uitzonderlijk vervoer en onder politiebegeleiding naar Luxemburg zijn vervoerd."

"Ter plaatste werden de containers van respectievelijk 10 en 32 ton hoog boven de bomen getild en vlakbij de gevel op hun plaats gemonteerd. Een plaatsing met chirurgische precisie.”