TU Delft test met schaalmodel CO2-neutraler vliegen
Onderzoek & Wetenschap 10/10/2019 8:28:38
Dit v-vormige vliegtuigontwerp verbruikt naar verwachting 20% minder energie door de verbeterde aerodynamische vorm en een lichter gewicht. Doel is om CO2 neutraal vliegen mogelijk te maken.
Vlaanderen investeert jaarlijks vijf miljoen euro in Open Science
Cryomodules ontwikkeld voor onderzoeksreactor MYRRHA
Ruim 8 miljoen euro voor 12 innovatieve COOCK-projecten
imec wipt over de terahertzgap - artikel
Nieuwe drone voor verbeteren veerkracht wegeninfrastructuur
Autobouwer ontwikkelt lichte voertuigen dankzij ruimtevaarttechnologie
>> Meer verwant nieuwsHandhaving van octrooirechten
Het Ingenieurshuis - Antwerpen
van 26/01/2021 tot 14/12/2021
New dimensions of adaptive manufacturing
B&R online event
woensdag 27 januari 2021
Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie
Webinar
vrijdag 29 januari 2021
Postgraduaat Vastgoedkunde
Leuven of Kortrijk
van 4/02/2021 tot 10/12/2021
Toekomst federaal energiebeleid
Webinar
woensdag 10 februari 2021
'Digital Twin' versterkt maakindustrie?
Online event
vrijdag 12 februari 2021
(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof
(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof
(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems
(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen
(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage
(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - In de zomermaanden is een vliegend schaalmodel gebouwd van 3,06 m breed en 2,76 m lang. Dit model (een flinke drone) is bedoeld voor ‘scaled flight testing’, dat later dit jaar plaatsvindt.
Tijdens de testvlucht wordt bijvoorbeeld gemeten hoe stabiel het vliegtuig is en onder welke hoek het vliegtuig het beste kan opstijgen en landen.
De Flying-V is een van de onderzoekslijnen van de TU Delft naar het verduurzamen van de luchtvaart, samen met KLM. Decaan Henri Werij: “Uiteindelijk moeten we volledig op duurzame energie gaan vliegen, en dat CO2-neutraal uitvoeren."
"Als er CO2 vrijkomt tijdens de vlucht door gebruik van synthetische kerosine, wordt diezelfde hoeveelheid CO2 ingezet om brandstoffen te maken. Aan de TU Delft onderzoeken we hoe we dit gaan realiseren."
"We onderzoeken bijvoorbeeld nieuwe manieren van voortstuwing, zoals elektrisch en elektrisch-hybride, de klimaatimpact van de luchtvaart en de operaties rondom luchtverkeer, zoals de luchthavens.”
De cabine heeft een experimentele inrichting met vier soorten zitplaatsen, waaronder groepszitjes en opklapbare bedden in de economyklasse. Op het ontwerp van de bedden is inmiddels patent aangevraagd.
Hoogleraar Peter Vink en industrieel ontwerper Thomas Rotte maakten de ontwerpen voor de nieuwe, ovaalvormige cabine waarbij ze kennis van lichtgewicht ontwerptechnieken en passagierscomfort combineren.
Vink: “De Flying-V is in te richten zoals de klant dat wil, traditioneel zoals in de huidige Airbus A350, of radicaal anders. Het doel van ons interieurconcept van de Flying-V is om de passagiersbeleving te verbeteren bij een lager gewicht en met passagiersaantallen vergelijkbaar met de huidige Airbus A350."
"In het concept zijn vier typen zitplaatsen meegenomen: bedden, loungeplekken, groepszitjes en individuele zitplaatsen. We benutten de ovale vorm door bedden te maken en positioneren de stoelen in de vliegrichting, zodat passagiers niet schouder aan schouder zitten.” << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)
Video: