Onderzoek: insecten als alternatieve dierlijke eiwitbron
Economie 10/10/2019 16:06:08
Het nieuwe EU-project SUSINCHAIN vormt een uitgebreid consortium, met onder meer KU Leuven, om de insectenwaardeketen rendabel te maken en er markten voor te vinden.
Uniek resistentiegen tegen bladvlekkenziekte
Remote sensing ingezet voor meten buigzaamheid gewassen
Circulaire tuinbouwsector steeds dichterbij
VEG-i-TEC onderzoekt hergebruik afvalwater bij groenteverwerking
Technologie om planten te verbeteren versneld ontwikkeld
Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit
>> Meer verwant nieuwsHandhaving van octrooirechten
Het Ingenieurshuis - Antwerpen
van 26/01/2021 tot 14/12/2021
New dimensions of adaptive manufacturing
B&R online event
woensdag 27 januari 2021
Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie
Webinar
vrijdag 29 januari 2021
Postgraduaat Vastgoedkunde
Leuven of Kortrijk
van 4/02/2021 tot 10/12/2021
Toekomst federaal energiebeleid
Webinar
woensdag 10 februari 2021
'Digital Twin' versterkt maakindustrie?
Online event
vrijdag 12 februari 2021
(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof
(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof
(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems
(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen
(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage
(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - De wereldbevolking neemt naar verwachting toe tot 9,1 miljard mensen in 2050, waardoor ongeveer 60% meer voedsel nodig is.
De levering van eiwit voor diervoeder en voedsel is daarbij de beperkende factor, wat de overstap naar andere eiwitbronnen essentieel maakt.
Eetbare insecten zijn te kweken met laagwaardige nevenstromen uit de voedselproductie, die zo efficiënt worden opgewaardeerd tot hoogwaardige eiwitten, aminozuren en vitaminen.
Sinds 2010 zijn insecten en daarvan afgeleide producten op de Europese markt verkrijgbaar. De schaalvergroting van de insectenwaardeketen in Europa verloopt echter traag.
Stakeholders hebben bekeken welke strategieën en gerelateerde activiteiten er nodig zijn om de huidige hindernissen voor het opschalen van de waardeketen te overwinnen.
Het nieuwe project SUSINCHAIN is dus gericht op het uittesten en demonstreren van recent ontwikkelde technologieën, producten en processen.
Dit om een verschuiving te realiseren naar Technology Readiness Level 6 of hoger voor gebruik van insectenproducten op basis van zwarte soldatenvlieg, huisvlieg, meelworm en krekels in diervoeder en/of voedsel.
Met deze activiteiten krijgen partijen in de insectenwaardeketen de benodigde kennis en gegevens om de kostprijs van insectenproducten te verlagen, insecten efficiënter te verwerken en veilige en duurzame toepassingen op de markt te brengen van insecteneiwit in diervoeder en reguliere levensmiddelen.
Dit maakt de weg vrij voor verdere schaalvergroting en commercialisering van de Europese insectenbranche. Zo kan in 2025 10% van de dierlijke eiwitten in diervoeder en 20% daarvan in menselijke voeding vervangen zijn door insecteneiwit. Het productievolume en de werkgelegenheid in de branche zijn dan duizend keer zo groot als nu.
Het project duurt 48 maanden en er nemen 18 industriële en 17 academische partners aan deel. Het budget is ruim 8,5 miljoen euro, wat onder meer komt uit het programma Horizon 2020 van de EU. << (Lydia Heida) (foto: Wageningen University)