Duurzaam innoveren met textiel - artikel

Plant & Factory 18/10/2019 11:10:32

Met 1.818 exposanten uit 59 landen handhaaft het tweejaarlijkse Techtextil-Texprocess (Frankfurt) zich als de belangrijkste internationale vakbeurs voor textiel en soepele materialen.

Lees hieronder verder   
Verwant

ABISS2020 wordt grootste digitale oefening ooit

wire and Tube zal zeer waarschijnlijk in december toch doorgaan

Digitale vijftiende editie van Aquarama Trade Fair

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

electronica 2020 zal virtueel plaatsvinden

ABISS2020: industrieel digitaliserende innovatoren en future factories

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Postgraduaat Corporate Finance

Leuven

van 2/10/2020 tot 6/03/2021

Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen

Gent

van 6/10/2020 tot 29/06/2021

METAV Web Sessions: innovation

online

van 6/10/2020 tot 7/10/2020

Modular software performance

B&R Webinar

dinsdag 6 oktober 2020

Techni-Mat

Kortrijk Xpo

van 7/10/2020 tot 8/10/2020

Stoomtechniekdag 2020

Antwerp Expo

woensdag 7 oktober 2020

Keuze van de redactie

(28/9) Brent Tirry en Kiefer Moyaert winnen Vlaamse STEM-Olympiade 2020

(28/9) VUB-onderzoeker test lichtgewicht gevelsysteem

(24/9) 8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

(24/9) Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Ook de 42.500 bezoekers uit 105 landen waren goed voor een nieuw record. De organisatoren vroegen exposanten expliciet om duurzaamheid op hun agenda te zetten. Twee winnaars wonnen de Innovation Award in de categorie ‘duurzaamheid'.

Een van die winnaars was het Belgische Centexbel, met Bio4self. Het expertisecentrum ontwikkelde dit thermoplastisch composietmateriaal in samenwerking met het Deense Comfil, de Technische Universiteit Denemarken, het Slovaakse Chemosvit Fibrochem en het Duitse Fraunhofer ICT. Centexbel coördineerde deze samenwerking in het kader van een Europees project.

Eerder dit jaar won Bio4self ook al de Innovation Award op de Parijse JEC-composietbeurs. Bio4self is een biogebaseerd, eenvoudig te recycleren en 'zelfversterkt' composietmateriaal, opgebouwd uit twee soorten PLA (polymelkzuur) vezels met verschillende smelttemperaturen. PLA worden geproduceerd uit plantaardige grondstoffen zoals maiszetmeel of suikerriet.

Smelttemperatuur
Het PLA met lage smelttemperatuur fungeert in de toepassing van Centexbel als matrix en het PLA met hoge smelttemperatuur en stijfheid als vezelversterking. Beide PLA’s worden met elkaar verweven en daarna verhit tot boven de laagste smelttemperatuur. Daardoor vervloeien de matrixvezels in elkaar en krijgt het (daarna af te koelen) combinatieproduct de gewenste eigenschappen, zoals zijn hoge mechanische sterkte.

De projectpartners vonden oplossingen voor zowel de verwerking van beide PLA’s als voor de procescondities (consolidatie en thermoforming) voor de industriële productie van het composietmateriaal. Verder stelden ze de smeltextrusie op punt en slaagden ze erin het materiaal vochtresistent te maken. "Hiermee wordt PLA opgewaardeerd als materiaal voor meer technische en meer veeleisende eindtoepassingen, zoals automotive en huishoudelektronica, en biedt het ook mogelijkheden voor onder meer sport, transport en medische hulpmiddelen," zegt onderzoeker Jonathan Costenoble.


Duurzaamheidsprijs voor Bio4self. Jonathan Costenoble en Jan Laperre (Centexbel) naast hun autozetelschelp in ‘PLA van soorten’. (Foto: KM)

Interessant is ook de kostprijs. Die zou veel lager liggen dan die van op koolstofvezels gebaseerde composieten. Een ander pluspunt is de commerciële beschikbaarheid van de basismaterialen en de nodige machines. Hierdoor is de productie industrieel opschaalbaar. De gebruikte PLA’s zijn niet alleen biogebaseerd maar ook recycleerbaar en geschikt voor industriële compostering.

"Ons Bio4self-composiet voldoet aan de vereisten voor bestaande zelfversterkte polypropyleen (PP) composieten," legt general manager Jan Laperre (ook voorzitter van de Innovation Award jury) uit. "Ze hebben een stijfheid van 4 GPa. Dat is vergelijkbaar met die van PP."

Een gemiddelde auto telt ongeveer veertig onderdelen die bestaan uit vezelachtige en vezelversterkte materialen. Zowat een derde van de standhouders op Techtextil toonde toepassingen voor de automotive sector. Niet toevallig illustreerde Bio4self zijn award met de schelp van een passagierszetel in het nieuwe composietmateriaal.

Picasso in Portugal
De tweede award voor duurzame innovatie ging naar Picasso. Deze Portugese coöperatie ontwikkelde een manier om kleding te verven en tegen de inwerking van bacteriën te behandelen, gebaseerd op plantenextracten, schimmels en enzymen. Ze mikt op markten met grote ecologische gevoeligheid. De coöperanten zijn het Portugese centrum voor nanotechnologie en slimme materialen (CeNTI), het Citeve textieltechnologie center, de specialist in duurzaam textiel Tintex, kruiden- en specerijenproducent Ervital en het biotechnologiebedrijf Bioinvitro Biotecnologia.

"We gebruiken alleen plantaardige basismaterialen die niet in aanmerking komen voor voedselproductie," verklaren CTO Carla Silva en relatieverantwoordelijke Cristina Castro. "Het gaat bijvoorbeeld om kurkpoeder." In vergelijking met traditionele chemische verfstoffen kunnen de Picasso-verfstoffen bij lagere temperaturen worden aangebracht en wordt bij het verven veel minder water verbruikt of vervuild.


Carla Silva is innovatief met kurk in het prijswinnende Picasso-project. (Foto: KM)

In de categorie 'nieuwe materialen' bekroonde de vakjury een ander Portugees bedrijf. Ook Sedacor maakt gebruik van het typisch Portugese landbouwproduct dat kurk is. Het ontwikkelde hiermee een nieuw garen, Cork-a-Tex. In vergelijking met bestaande kurkgebaseerde textielmaterialen is Cork-a-Tex vrij soepel. Het belangrijkste toepassingsgebied is de interieurafwerking maar Sedacor mikt hiermee ook op de modewereld.

Textile mining
Het Deutsche Textilforschungszentrum Nord-West (Krefeld) won de trofee voor 'nieuwe technieken.' Het onderzoekscentrum pakte onder de hoofding 'textile mining' uit met nieuwe filtertechnieken om op een goedkope manier te voorkomen dat kostbare metalen zoals goud, platina en palladium tijdens productieprocessen worden weggespoeld met het afvalwater. Dat komt van pas in onder meer galvanisatieprocessen en in elektro-coating.
De volgende Techtexil-Texprocess gaat door van 4 tot 7 mei 2021. <<
Door Koen Mortelmans

Kadertekst 1
Slimme handschoen
Robert Bosch GmbH en H. Stoll AG vingen een innovatieprijs voor hun naadloos geweven sensorhandschoen waarmee de drager machines maar ook AR/VR-toepassingen kan aansturen. Medische applicaties, voor revalidatie-oefeningen, bijvoorbeeld, worden eveneens in het vooruitzicht gesteld.

De prijs voor nieuwe toepassingen ging naar de E-Caption 2.0 slimme jas van de Portugese Beira Interior University. De jas moet operatoren die aan antennes werken beschermen tegen radiosignalen. Het textiel vangt de RF-energie op en LED’s zetten die om in licht dat de dosis aangeeft. <<

Kadertekst 2
Circulaire economie

Utexbel (Ronse) smijt zich op de circulaire economie. Het stapte hiervoor in het Europese samenwerkingsproject Retex. "In het noordoosten van Frankrijk en in België zijn vooral kleine en middelgrote bedrijven actief in de textielsector," aldus Jean-Luc Derycke, directeur duurzame ontwikkeling bij Utexbel. "Hun schaal is dikwijls te bescheiden om een samenhangend circulair beleid te voeren."


Wij zetten een productielijn op met gerecycleerde vezels voor kleding in de zorgsector, aldus Jean-Luc Derycke, directeur duurzame ontwikkeling bij Utexbel uit Ronse. (Foto: KM)

Hij verwijst daarbij naar onder meer de identificatie, het inzamelen en sorteren van het geschikte materiaal. Vooral katoen en polyester komen nog in te grote mate bij het afval terecht. Afzetmarkten voor circulaire producten zijn er in elk geval. Dat blijkt onder meer uit openbare aanbestedingen. Utexbel slaagde erin een productielijn op te zetten voor kleding voor de zorgsector.

De Nederlandse kledingfabrikant Van Moer zamelt in Nederlandse hospitalen versleten zorgkledij in. In een beschermde werkplaats worden knoppen, ritsen en andere gekleurde delen verwijderd. Een Frans bedrijf rafelt het overblijvende materiaal uit tot vezels. Utexbel vermengt die vezels met verliesmateriaal uit de eigen productieprocessen, met vers katoen en gerecycleerd pet-materiaal. Het eindresultaat is een vezelmengsel van 67% polyester en 33% katoen. Daarmee maakt het garens, die het dan weer aan Van Moer levert.

"De nieuwe zorgkledij die Van Moer ermee maakt is bijna 100% wit," zegt Derycke. "Alleen van heel dichtbij zie je soms een fijne kleurnuance." Hij ziet nog ruimte voor verbetering. "Er komt nog altijd een groot deel van de oude kleding bij het afval terecht, in de vorm van weefselresten en katoenstof." <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

VUB-onderzoeker test lichtgewicht gevelsysteem

Dr. Matthias De Munck, onderzoeker aan de VUB, heeft voor zijn doctoraatsonderzoek het gebruik van een nieuw soort lichtgewicht gevelpanelen met een dikke isolatielaag onderzocht.

ABISS2020 wordt grootste digitale oefening ooit

‘De grootste digitale training ooit’, zo omschrijft digitaal expert Steven Van Belleghem de coronacrisis: “Ik verwacht dat we deze periode later benoemen als the golden age of digital.”

Lithiumaccu’s sneller op te laden dankzij meer nanokanaaltjes

Niobium-wolfraam-oxide fungeert als elektrode in li-ion batterijen. Door hier een nanostructuur op aan te brengen, komen er meer wegen vrij voor lithium ionen, aldus onderzoek van UTwente.

E-fuels van belang bij verduurzaming zwaar transport

Synthetische methanol, -diesel en -LNG zijn voor wegtransport over lange afstand en de scheepvaart de meest geschikte opties, aldus onderzoek van onder meer VoltaChem, TNO en SmartPort.

Bedrijven investeren miljoenen euro’s in hergebruik van CO2 in North Sea Port

Alco Bio Fuel (ABF), Messer Benelux en IJsfabriek Strombeek investeren samen 10 miljoen euro in een tweede 'recovery unit' voor koolstofdioxide, gevestigd bij Alco Bio Fuel in North Sea Port.

Bouwsector lanceert eerste sector-overschrijdende ethische code

We gaan vandaag heel anders met elkaar om dan vroeger, zowel privé als op de werkvloer. Om hieraan tegemoet te komen, ondertekenen verschillende partners uit de bouwsector een ethische code.

8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

Tijdens de halve finale van de Vlaamse PhD Cup 2020 streden nog 16 onderzoekers om een felbegeerd finaleticket in de wacht te slepen. Hiervan gaan er nog 8 door naar de finale op 6 oktober.

Microplastics hopen zich op in zee

Tegen 2100 kan 69% van het wateroppervlak van de Middellandse Zee en 54% van het oppervlak van de Gele Zee vervuild zijn met microplastics, aldus een studie van onder meer VLIZ en UGent.

Yokogawa lanceert nieuwe generatie Mixed Signal Oscilloscope

De DLM5000 is een nieuwe generatie mixed-signal-oscilloscoop met opties voor vier of acht analoge ingangen en werd ontworpen om uiterst aanpasbaar en flexibel te zijn. Met opnieuw ontworpen hardware biedt de DLM5000 belangrijke verbeteringen in zowel prestaties als bruikbaarheid. Het is de opvolger het DLM4000-model. >>

Partners