Wiskundige ’schaalvrij’-definitie leidt tot beter inzichten in netwerken

Onderzoek & Wetenschap 23/10/2019 13:59:49

De Northeastern University in Boston en TU Eindhoven stelden een nieuwe wiskundige definitie van 'schaalvrij' op, waaruit blijkt dat veel meer netwerken dan gedacht schaalvrij zijn.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vintecc: Digital Twin As a Service

Slim bugs checken in software

Automatisatietechnologieën voor alle bedrijfsprocessen gebundeld

AI-start-up The Grain haalt Vlaio innovatiesubsidie binnen

Fotonische chips geboost met nieuwe lichtversterker

Portugese Heptasense wint Elia innovatiewedstrijd

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Grondmechanica (gevorderden)

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 30/09/2020 tot 8/12/2020

Veilig samenwerken met Cobots

Webinar

donderdag 1 oktober 2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Postgraduaat Corporate Finance

Leuven

van 2/10/2020 tot 6/03/2021

Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen

Gent

van 6/10/2020 tot 29/06/2021

METAV Web Sessions: innovation

online

van 6/10/2020 tot 7/10/2020

Keuze van de redactie

(24/9) 8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

(24/9) Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Een belangrijke eigenschap van netwerken is de hoeveelheid verbindingen die punten in het netwerk hebben. Als je fake news zou willen verspreiden in een sociaal netwerk, zijn de mensen met duizenden vrienden interessant om het kwaadaardige nieuws te planten.

Veel netwerken zijn 'schaalvrij': mensen hebben bijvoorbeeld op social media niet een typisch aantal vrienden. Maar in een kleine klas van 10 kinderen, hebben kinderen tussen de 3 en de 8 vrienden. Geen van de kinderen heeft dus 10 keer zoveel vrienden als iemand anders.

Of een netwerk schaalvrij is of niet, is voor netwerkwetenschappers erg interessant, omdat schaalvrije netwerken juist heel robuust of breekbaar zijn. Over de exacte definitie van schaalvrij is een heftig dispuut gaande.

Eerder onderzoek dat gepubliceerd werd in het vooraanstaande blad Nature Communications stelde dat schaalvrije netwerken zó zeldzaam waren, dat al decennia lang het vakgebied van de Network Sciences wellicht op verkeerde conclusies zou zijn gebaseerd.

Netwerkwetenschappers aan de Northeastern University in Boston en de TU Eindhoven stellen nu een betere wiskundige definitie voor. Daarnaast stellen ze ook een methode voor om te onderzoeken of netwerken schaalvrij zijn.

De nieuwe definitie en methode stellen hen in staat om de verdeling van het aantal verbindingen in netwerken beter te analyseren. Daaruit volgt dat niet maar een enkele procent van de onderzochte netwerken schaalvrij zijn, maar tientallen procenten.

Hierdoor kan beleid dat zich richt op netwerken veel nauwkeuriger en beter onderbouwd worden. Dat inzicht bespaart potentieel niet alleen geld, maar ook mensenkracht en energie.

Remco van der Hofstad, een van de betrokken onderzoekers, stelt: "Als die schaalvrije eigenschap niet waar is, dan vallen veel conclusies weg. Dat heeft implicaties voor het modelleren van het brein, sociale netwerken, maar ook risicoberekeningen in de economie."

Een voorbeeld is bijvoorbeeld de economische crisis van 2008. Er werd toen gekeken of banken robuust waren, maar niet naar het feit dat de hele economie een netwerk is.

Van der Hofstad: "Als je dat soort netwerkeffecten niet meeneemt, heb je een verkeerd beeld van de potentiële schade." << (Lydia Heida) (foto: everythingpossible - 123RF)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Act&Sorb ontwikkelt recyclageoplossing voor MDF richting actief kool

Om deze nieuwe technologie, samen met de productie van hernieuwbare energie in de praktijk om te zetten, wordt met Vlaamse steun een nieuwe fabriek met laboratorium gebouwd in Genk.

Vijf verschillende fasen gevonden in mengsels van twee stoffen

TU Eindhoven en de universiteit Paris-Seclay bewijzen een vijf-fasen-evenwicht, iets wat veel geleerden voor onmogelijk hielden vanwege de 150 jaar oude Gibbs-regel van maximaal drie fasen.

‘Certified Pick up’ zorgt voor veilig containertransport Port of Antwerp

‘Certified Pick up’ een digitale, veilige en geïntegreerde oplossing voor de vrijgave van containers gaat vanaf 1 januari 2021 van start en vervangt het huidige systeem van pincodes.

Stralingsbescherming tegen radon en natuurlijke radioactieve materialen

56 partners uit 26 verschillende landen onderzoeken de effecten van chronische blootstelling aan radon en andere natuurlijke radionucliden op mens en milieu.

Fluvius verbindt grootste Vlaamse industriële windpark

In de haven van Zeebrugge wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de bouw van het ‘ICO Windpark’: het grootste on-shore windpark op één industriële site in Vlaanderen.

Eerste protonentherapie in UZ Leuven uitgevoerd

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht een tumor bestraalt en zo het gezonde weefsel rondom minimaal beschadigt. De eerste behandelingen verliepen vlot.

10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

Tijdens “Agility, Belgian biotech’s booster” stelde bio.be/essenscia 10 actiepunten voor om de biotechsector in België te verankeren en haar internationale concurrentiekracht te versterken.

Cebeo verwerft Industrial Automation Distributor certificaat

Schneider Electric heeft begin september het Industrial Automation Distributor (IAD) certificaat overhandigd aan Cebeo, gespecialiseerde groothandel in elektrotechnisch materiaal.

Yokogawa lanceert nieuwe generatie Mixed Signal Oscilloscope

De DLM5000 is een nieuwe generatie mixed-signal-oscilloscoop met opties voor vier of acht analoge ingangen en werd ontworpen om uiterst aanpasbaar en flexibel te zijn. Met opnieuw ontworpen hardware biedt de DLM5000 belangrijke verbeteringen in zowel prestaties als bruikbaarheid. Het is de opvolger het DLM4000-model. >>

Partners