Zonnespiegelpark zorgt voor groene warmte bij ADPO

Energiebedrijf Azteq heeft bij logistiek bedrijf Adpo in Beveren als pilootproject een zonnespiegelpark geïnstalleerd, dat groene warmte op basis van geconcentreerd zonlicht genereert.

Trefwoorden: #ADPO, #Antwerpse haven, #Concentrated Solar Thermal energy, #groene warmte, #zonnespiegel

Lees verder

Techniek

( Foto: Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - Het Genkse energiebedrijf Azteq heeft de afgelopen maanden gewerkt aan de installatie van een zonnespiegelpark met 1100 m² parabolen op de site van het logistieke bedrijf Adpo (Antwerp Distribution and Products Operations) in Beveren.

Adpo gebruikte tot nu toe gas voor de productie van stoom die wordt ingezet voor het reinigen en opwarmen van tanks en containers. Daarvoor zijn temperaturen van meer dan 140°C nodig.

Dit ligt binnen de mogelijkheden van de Concentrated Solar Thermal energy (CST) technologie, een innovatieve technologie waarbij zonlicht via parabolische spiegels, ook zonneparabolen genaamd, wordt geconcentreerd en rechtstreeks wordt omgezet in warmte.

Het zonnespiegelpark, dat jaarlijks 500 MWh gasverbruik zal vervangen, is geplaatst boven de parking van het bedrijf, boven een spoorlijn en onder een hoogspanningslijn, en vormt dus ook een mooi voorbeeld van dubbel gebruik van terreinen.

De zonnespiegels van elk 5 meter lang zijn in lijnen van 120 opgesteld en bewegen met de zon mee om het invallend zonlicht op collectorbuizen te concentreren.

De installatie is het eerste industriële CST project in Europa en zal bijdragen tot een stevige vermindering van CO2-uitstoot.


ACHTERGROND
De installatie in de haven van Antwerpen maakt deel uit van een project waarbij in Vlaanderen drie proefinstallaties met zonnespiegels worden opgesteld.

In totaal zullen drie installaties in Beveren, Oostende en Genk tussen de 1.260 en 1.390 MWh groene warmte per jaar produceren.

De drie proefprojecten kosten in totaal 1,425 miljoen euro, waarvan 819.000 euro door de Vlaamse Regering wordt gefinancierd.


Video: