Regelluwe zones en wettelijk 5G-kader noodzakelijk

Economie 25/10/2019 8:27:59

Bedrijven met Belgische productiesites vrezen dat de 5G-gedreven investeringstrein anders aan dit land voorbijgaat, aldus een grote studie naar 5G van Agoria en consultantbedrijf Capgemini.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vintecc: Digital Twin As a Service

Slim bugs checken in software

Automatisatietechnologieën voor alle bedrijfsprocessen gebundeld

AI-start-up The Grain haalt Vlaio innovatiesubsidie binnen

Fotonische chips geboost met nieuwe lichtversterker

Portugese Heptasense wint Elia innovatiewedstrijd

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Grondmechanica (gevorderden)

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 30/09/2020 tot 8/12/2020

Veilig samenwerken met Cobots

Webinar

donderdag 1 oktober 2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Postgraduaat Corporate Finance

Leuven

van 2/10/2020 tot 6/03/2021

Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen

Gent

van 6/10/2020 tot 29/06/2021

METAV Web Sessions: innovation

online

van 6/10/2020 tot 7/10/2020

Keuze van de redactie

(24/9) 8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

(24/9) Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Als opvolger van 4G biedt 5G een veel snellere verbinding, een snellere reactietijd, een verhoogde betrouwbaarheid en mogelijkheden om veel meer toestellen met elkaar te verbinden.

Wegens hoogdringendheid pleiten Agoria en Capgemini Invent voor het instellen van “regelluwe zones” waar de telecomoperatoren, bedrijven en kennisinstellingen op korte termijn versneld 5G-acties kunnen starten.

Deze zones moeten dan een tijdelijke, lagere graad van regels en verplichtingen hebben voor het opzetten van hun 5G-acties. Qua timing stellen de organisaties voor om deze zones op te starten op 1 januari 2020 en dit tot de veiling van de 5G 3.6GHz-band.

Op die manier kunnen bedrijven zich nu al klaar maken voor de connectiviteitsrevolutie die 5G zal teweegbrengen. Agoria herhaalt eveneens zijn vraag om de emissienormen op het niveau van de buurlanden te brengen en pleit opnieuw voor de snelle veiling van de 5G 3.6GHz-band.

Bijna 80% procent van de 489 bedrijven, die een bijdrage leverden aan de studie, weet dat de nieuwe 5G-technologie eraan komt. Het bewustzijn is groter bij multinationals en grotere bedrijven dan bij kmo’s, uitgezonderd digitale start-ups. Een kopgroep van 122 bedrijven wil effectief investeren in 5G-innovaties.

De studie geeft resultaten over vijf belangrijke industriële drijfveren:

  • Efficiëntere en flexibele productie, onder meer door stabiele draadloze connectie van machines, is de belangrijkste motivator voor maakbedrijven (54%).
  • Ruim een derde van de dienstenbedrijven wil in de eerste plaats een betere klantenervaring bieden.
  • Grotere (productie)bedrijven en digitale start-ups geloven dat 5G nieuwe inkomsten zal genereren via allerhande slimme producten en verdienmodellen (36%).
  • Betere cybersecurity voor alle draadloze netwerktoepassingen staat bij 35% hoog op het verlanglijstje.
  • 25% van de bedrijven denkt dat 5G onder meer via monitoring het ketenbeheer kan optimaliseren.

Eén op de drie van de kopgroep is bovendien bereid om extra te betalen voor meer 5G-diensten, waarbij cybersecurity bovenaan de lijst staat. << (Lydia Heida) (foto: Agoria)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Act&Sorb ontwikkelt recyclageoplossing voor MDF richting actief kool

Om deze nieuwe technologie, samen met de productie van hernieuwbare energie in de praktijk om te zetten, wordt met Vlaamse steun een nieuwe fabriek met laboratorium gebouwd in Genk.

Vijf verschillende fasen gevonden in mengsels van twee stoffen

TU Eindhoven en de universiteit Paris-Seclay bewijzen een vijf-fasen-evenwicht, iets wat veel geleerden voor onmogelijk hielden vanwege de 150 jaar oude Gibbs-regel van maximaal drie fasen.

‘Certified Pick up’ zorgt voor veilig containertransport Port of Antwerp

‘Certified Pick up’ een digitale, veilige en geïntegreerde oplossing voor de vrijgave van containers gaat vanaf 1 januari 2021 van start en vervangt het huidige systeem van pincodes.

Stralingsbescherming tegen radon en natuurlijke radioactieve materialen

56 partners uit 26 verschillende landen onderzoeken de effecten van chronische blootstelling aan radon en andere natuurlijke radionucliden op mens en milieu.

Fluvius verbindt grootste Vlaamse industriële windpark

In de haven van Zeebrugge wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de bouw van het ‘ICO Windpark’: het grootste on-shore windpark op één industriële site in Vlaanderen.

Eerste protonentherapie in UZ Leuven uitgevoerd

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht een tumor bestraalt en zo het gezonde weefsel rondom minimaal beschadigt. De eerste behandelingen verliepen vlot.

10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

Tijdens “Agility, Belgian biotech’s booster” stelde bio.be/essenscia 10 actiepunten voor om de biotechsector in België te verankeren en haar internationale concurrentiekracht te versterken.

Cebeo verwerft Industrial Automation Distributor certificaat

Schneider Electric heeft begin september het Industrial Automation Distributor (IAD) certificaat overhandigd aan Cebeo, gespecialiseerde groothandel in elektrotechnisch materiaal.

Yokogawa lanceert nieuwe generatie Mixed Signal Oscilloscope

De DLM5000 is een nieuwe generatie mixed-signal-oscilloscoop met opties voor vier of acht analoge ingangen en werd ontworpen om uiterst aanpasbaar en flexibel te zijn. Met opnieuw ontworpen hardware biedt de DLM5000 belangrijke verbeteringen in zowel prestaties als bruikbaarheid. Het is de opvolger het DLM4000-model. >>

Partners