UHasselt opent Applicatiecentrum Beton en Bouw

Onderzoek & Wetenschap 25/10/2019 10:09:20

In het nieuwe state-of-the-art onderzoekscentrum zullen betonstructuren en gebouwconcepten getest worden op onder andere hun maximale windbelasting en aardbevingsbestendigheid.

Lees hieronder verder   
Verwant

VUB-onderzoeker test lichtgewicht gevelsysteem

Bouwsector lanceert eerste sector-overschrijdende ethische code

Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

Ingenieurs plaatsen duurzaam nieuw wegdek

Op AI gebaseerde ontwerpondersteuning voor efficiënte gebouwen

Nieuwe generatie zonnepanelen in gevel verwerkt

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Praktische inleiding tot Fire Safety Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 9/11/2020 tot 23/03/2021

Bouwmanager - module People Management

Antwerpen

van 10/11/2020 tot 8/12/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 11/11/2020 tot 19/11/2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 13/11/2020 tot 27/11/2020

Keuze van de redactie

(30/10) IJzerpoeder als nieuwe CO2-vrije en circulaire industriële brandstof

(28/10) Winnaars Blue Innovation Awards 2020 bekend gemaakt

(27/10) Vlaanderen investeert 2 miljoen euro in snelle covid-test

(26/10) Slimme verpakkingen voor slimme toepassingen - artikel

(22/10) Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

(21/10) Miljoenenproject North-C-Methanol in North Sea Port opgestart

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Voor het testen van allerhande bouwmethodes, materialen en constructies op onder meer hun sterkte-eigenschappen wordt gebruik gemaakt van proefwanden van wel 7 meter hoog en 1 meter 20 dik. Genoeg om krachtswerking aan te kunnen vergelijkbaar met de waterdruk bij een stuwdam van 15 meter hoog.

“We gaan hier constructies van 3 bouwlagen hoog of betonstructuren van wel 40 meter lang testen op hun stabiliteit”, legt prof. dr. ing. Bram Vandoren van de onderzoeksgroep Bouwkunde uit.

"Via hydraulische vijzels vastgemaakt aan de proefwanden wordt druk uitgeoefend op deze structuren tot er scheuren ontstaan, of deze breken."

De totale kostprijs voor dit project bedraagt 6,1 miljoen euro. 4,2 miljoen euro hiervan is afkomstig uit het Vlaamse Grindfonds. De provincie Limburg schonk het perceel in erfpacht aan UHasselt, voor een symbolische euro.

Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir, stelt: “Het gerichter aansluiten van opleidingen en faciliteiten bij de behoeften van de Limburgse arbeidsmarkt primeert hier sinds dag één. Onze 2.550 bouwbedrijven, waarvan 98% kmo’s, zorgen voor een tewerkstelling van bijna 25.000 Limburgers.”

“Op korte tijd is op het Wetenschapspark een sterke bouwcampus in stelling gebracht”, aldus Tom Vandeput gedeputeerde van Economie. "Onderzoek, onderwijs, bedrijfsleven en overheid werken hier samen aan de bouwsector van de toekomst."

"Deze samenwerking is nodig om de bouwsector te transformeren naar een technologische en innovatieve sector. In de economische groeistrategie van de provincie en POM Limburg blijft de bouwsector een sterkhouder die zorgt voor innovatief ondernemerschap, en jobs."

In juni 2018 ondertekenden Confederatie Bouw Limburg en UHasselt hiertoe ook een charter ‘levenslang ondersteunen, begeleiden en informeren van de bouwprofessional’. << (Lydia Heida) (foto: UHasselt)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Agoria: “Via snelle relance 12.000 verloren technische jobs terugwinnen’

Uit een halfjaarlijkse conjunctuu­ranalyse blijkt dat er een forse toename van de werk­zaam­heids­graad in de technologie­sector was, maar dat de sector tegen 2022 12.000 minder mensen zal tellen.

Supercomputer LUMI midden 2021 operationeel

LUMI komt in het datacenter te staan van CSC in Kajaani, Finland. België is, na Finland, de belangrijkste partner, en verkrijgt zo een dubbele rekencapaciteit voor de komende 5 jaar.

Computer leert hoe rare deeltjesfysica eruit ziet

Zelflerende computers worden een belangrijk hulpmiddel in de speurtocht naar onbekende deeltjes en deeltjesprocessen, aldus het Nikhef en de Radboud Universiteit.

Subsidies voor efficiënt stoomgebruik - artikel

Wie energiebesparende maatregelen neemt, kan subsidies ontvangen. Zo ook wie de stoominstallatie efficiënter maakt, het stoomverbruik vermindert of stoom vervangt door warm water, ...

Familiebedrijf Remmert viert 75-jarig jubileum

Vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog richtte Friedrich Heinrich Remmert in 1945 zijn metaal­bewerkings­bedrijf op in het Duitse Löhne. De start van een succesverhaal zo blijkt.

Vlaanderen investeert 2 miljoen euro in snelle covid-test

Imec ontwikkelt samen met UZ Leuven een baanbrekende SARS-CoV-2 test, waarbij in tegenstelling tot de huidige testmethoden, gebruik gemaakt zal worden van uitgeademde lucht.

Slimme verpakkingen voor slimme toepassingen - artikel

In de jaren negentig ontdekte de verpakkingsindustrie het Ei van Columbus. Sensoren openden de deur naar ‘slimme’ oplossingen. Anno 2020 blijven we toch enigszins op onze honger zitten.

Ondanks coronacrisis blijft farma- en chemiesector aanwerven

Met minstens 3.200 aanwervingen dit jaar en zo’n 1.000 openstaande vacatures blijft de farma- en chemiesector zelfs in tijden van corona toch heel wat joboppartuniteiten bieden.

WEG breidt W60-motorlijn uit

Motorfabrikant WEG heeft zijn assortiment W60-motoren uitgebreid. De driefasige inductiemotoren zijn de meest compacte modulaire motoren op de markt en zijn nu beschikbaar in bouwgrootten 335H/G en 400G/F. De nieuwe afmetingen zijn ideaal voor toepassingen als compressoren, pompen en ventilatoren en zijn ontwikkeld voor de IEC-markt.

Partners