Zwerm kleine drones verkent onbekende omgeving (+video)

Onderzoek & Wetenschap 28/10/2019 10:33:31

Een internationaal onderzoeksteam heeft een zwerm piepkleine, 33 gram wegende drones ontwikkeld die geheel zelfstandig een onbekende omgeving kan verkennen voor reddingsoperaties.

Lees hieronder verder   
Verwant

Kunstmatige koraalpoliep reinigt water en transporteert cellen

Vijf laureaten van FWO-Excellentieprijzen bekend gemaakt

Supercontinuum: stap voor stap naar een brede waaier van kleuren

Drie VUB-wetenschappers worden coördinator bij CERN

Onderzoekers bouwen sensor van slechts 11 atomen

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact (online)

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De afgelopen vier jaar heeft een onderzoeksteam van de TU Delft, de Universiteit van Liverpool en de Radboud Universiteit Nijmegen, een zwerm piepkleine drones te ontworpen die in staat is om een onbekende omgeving te verkennen.

Het doel is dat reddingswerkers in de toekomst een zwerm kleine drones kunnen loslaten om een rampgebied, bijvoorbeeld een gebouw dat op instorten staat, te verkennen. Zo kunnen reddingswerkers zich richten op de meest relevante gebieden, bijvoorbeeld gebieden met overlevenden.

Voor het project werden piepkleine drones van camera’s voorzien en in een kantoor er op uitgestuurd om twee dummy’s te vinden die de rol vervulden van slachtoffers in een rampsituatie.

Binnen zes minuten slaagde een zwerm van zes drones erin om circa 80% van de open kamers te verkennen – wat voor één afzonderlijke drone onmogelijk is.

Ook bleek het gebruik van een zwerm gunstig voor de redundantie. Eén drone ontdekte een slachtoffer, maar kon vanwege een hardwarefout in de camera geen beelden terugbrengen. Een andere drone legde het slachtoffer wel op camera vast.

"We hebben een methode ontworpen waarmee kleine drones elkaar konden waarnemen en ontwijken”, aldus Kimberly McGuire, de promovenda die het project uitvoerde.

"Elke drone is voorzien van een chip voor draadloze communicatie. We hebben gebruik gemaakt van de signaalsterkte tussen die chips, zoals het aantal streepjes op het scherm van je telefoon kleiner wordt als je verder van de Wi-Fi-router beweegt." Er zijn zo maar weinig berekeningen nodig, wat extra hardware op de drone onnodig maakt.

De grootste uitdaging bij verkenning door zwermen is dat het lastig is om kleine robots zelfstandig hun weg te laten vinden door een onbekende omgeving. Zij hebben een beperkt vermogen om waar te nemen en te rekenen.

"De voorgestelde navigatiemethode is een nieuw type algoritme, geïnspireerd op de manier waarop insecten vliegen”, vervolgt McGuire.

“Dit algoritme maakt geen plattegrond van de omgeving met alle obstakels, maar ontwijken deze gewoon wanneer ze die tegenkomen. Het levert minder efficiënte routes op, maar heeft als voordeel dat het ook in piepkleine robots is te implementeren.” << (Lydia Heida) (foto: Guus Schoonewille, TU Delft)

Video::

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

242.000 euro Vlaamse steun voor WaterstofNet

Waterstof staat hoog op de politieke agenda. Bovendien is in Vlaanderen een uniek ecosysteem aanwezig van bedrijven actief in de waterstofketen en worden concrete projecten opgestart.

Gratis AI-applicatie detecteert personen zonder mondmasker

ML6, gespecialiseerd in machine learning en artificiële intelligentie, heeft een nieuwe applicatie gelanceerd in de strijd tegen het coronavirus. De code wordt gratis ter beschikking gesteld

Festo toont nieuwe bionic-projecten op virtuele Hannover Messe

Deze bionics zijn steevast publiekstrekkers op de Hannover Messe. Het bedrijf, sterk in pneumatische en elektrische automatiseringstechnologie, stelt ze dit keer voor op het online corona-alternatief.

Clinchen onder stroom - artikel

Elektrificatie is niet meer te stoppen. Niet alleen in de automobielindustrie, ook elders vind je steeds vaker elektrische aandrijvingen, gevoed door batterijsystemen.

Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

De groene olie dient als grondstof voor bioplastics, chemicaliën en brandstof. De installatie van Vertoro, een spin-off van TU Eindhoven, is deel van een unieke Multi Purpose Pilot Plant.

Afstand houden en volgen ... - artikel

Nog maar kort geleden leek onze overheid een contacttracing-app op je smartphone te willen installeren als een manier om te sturen in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19.

Tom Hautekiet aangesteld als nieuwe CEO Port of Zeebrugge

Na een selectieprocedure en een screening van een 110 potentiële kandidaten door een onafhankelijk extern selectiekantoor, werd Tom Hautekiet gekozen als opvolger van Joachim Coens.

Composieten op zoek naar nieuwe toepassingen - artikel

Nu JEC World in Parijs toch niet doorgaat, klopten we aan bij Linde De Vriese, Team Lead Composites bij het SLC-Lab van Sirris in Heverlee, om te vernemen welke trends de sector beheersen.

Leybold breidt Turbovac i/iX-familie verder uit

Vacuümspecialist Leybold heeft zijn Turbovac i/iX-serie uitgebreid met de maten 850 i/iX en 950 i/iX tot zes modellen. De twee nieuwe turbomoleculaire pompvarianten worden voornamelijk gekenmerkt door een langere, probleemloze werking, een langere levensduur van het systeem en lagere bedrijfskosten.

Partners