Zwerm kleine drones verkent onbekende omgeving (+video)

Onderzoek & Wetenschap 28/10/2019 10:33:31

Een internationaal onderzoeksteam heeft een zwerm piepkleine, 33 gram wegende drones ontwikkeld die geheel zelfstandig een onbekende omgeving kan verkennen voor reddingsoperaties.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vijf laureaten van FWO-Excellentieprijzen bekend gemaakt

Supercontinuum: stap voor stap naar een brede waaier van kleuren

Drie VUB-wetenschappers worden coördinator bij CERN

Onderzoekers bouwen sensor van slechts 11 atomen

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Oprichting onderzoeksfaciliteit om micro-organismen beter te benutten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De afgelopen vier jaar heeft een onderzoeksteam van de TU Delft, de Universiteit van Liverpool en de Radboud Universiteit Nijmegen, een zwerm piepkleine drones te ontworpen die in staat is om een onbekende omgeving te verkennen.

Het doel is dat reddingswerkers in de toekomst een zwerm kleine drones kunnen loslaten om een rampgebied, bijvoorbeeld een gebouw dat op instorten staat, te verkennen. Zo kunnen reddingswerkers zich richten op de meest relevante gebieden, bijvoorbeeld gebieden met overlevenden.

Voor het project werden piepkleine drones van camera’s voorzien en in een kantoor er op uitgestuurd om twee dummy’s te vinden die de rol vervulden van slachtoffers in een rampsituatie.

Binnen zes minuten slaagde een zwerm van zes drones erin om circa 80% van de open kamers te verkennen – wat voor één afzonderlijke drone onmogelijk is.

Ook bleek het gebruik van een zwerm gunstig voor de redundantie. Eén drone ontdekte een slachtoffer, maar kon vanwege een hardwarefout in de camera geen beelden terugbrengen. Een andere drone legde het slachtoffer wel op camera vast.

"We hebben een methode ontworpen waarmee kleine drones elkaar konden waarnemen en ontwijken”, aldus Kimberly McGuire, de promovenda die het project uitvoerde.

"Elke drone is voorzien van een chip voor draadloze communicatie. We hebben gebruik gemaakt van de signaalsterkte tussen die chips, zoals het aantal streepjes op het scherm van je telefoon kleiner wordt als je verder van de Wi-Fi-router beweegt." Er zijn zo maar weinig berekeningen nodig, wat extra hardware op de drone onnodig maakt.

De grootste uitdaging bij verkenning door zwermen is dat het lastig is om kleine robots zelfstandig hun weg te laten vinden door een onbekende omgeving. Zij hebben een beperkt vermogen om waar te nemen en te rekenen.

"De voorgestelde navigatiemethode is een nieuw type algoritme, geïnspireerd op de manier waarop insecten vliegen”, vervolgt McGuire.

“Dit algoritme maakt geen plattegrond van de omgeving met alle obstakels, maar ontwijken deze gewoon wanneer ze die tegenkomen. Het levert minder efficiënte routes op, maar heeft als voordeel dat het ook in piepkleine robots is te implementeren.” << (Lydia Heida) (foto: Guus Schoonewille, TU Delft)

Video::

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

TNO, Eurotron, Groenleven en SIEC ontwikkelen een nieuw zonnepaneel dat meer stroom genereert en de elektriciteitskosten verlaagt in vergelijking met conventionele panelen.

Permanente en veilige gegevensbewaking op afstand

Met B&R kunnen machinebouwers een permanente verbinding tot stand brengen met installaties en machines in het veld. Met LogTunnel kunnen gegevens van machines op een centrale locatie worden gearchiveerd. Eventuele onregelmatigheden in de prestaties kunnen vroegtijdig worden opgespoord om de maximale beschikbaarheid te behouden.

Partners