Opening recyclingbedrijf in Haven Oostende

Recent is een 20-jaar concessiecontract afgesloten met West Recycle, dat een productie-eenheid bouwt om afvalstoffen te verwerken tot basisproducten voor onder meer de bouwsector.

Trefwoorden: #circulaire industrie, #Green Power Solutions, #Haven Oostende, #West Recycle

Lees verder

Techniek

( Foto: Haven Oostende )

ENGINEERINGNET.BE - West Recycle is gevestigd in de achterhaven, Plassendale 1. Op het terrein van ruim 6 hectare worden loodsen gebouwd, zodat de verwerking van afvalstoffen binnen kan gebeuren. De half afgewerkte loods van het voormalige bedrijf Green Power Solutions wordt geïntegreerd in de nieuwbouw.

Ook bouwt West Recycle langs het kanaal een nieuwe kaai om overslag via het water rechtstreeks op hun terrein mogelijk te maken. Hiertoe overweegt het bedrijf de aankoop van een binnenschip.

De activiteiten van West Recycle kaderen volledig binnen de Circulaire Industrie, één van de vijf pijlers van Haven Oostende. Zo ontstaat er in de achterhaven een cluster van bedrijven actief in de Circulaire Economie.

Naast het terrein dat West Recycle betrekt, bevindt zich al het Canadese bedrijf AIM Recycling Europe dat gericht is op de verwerking van non-ferro materialen.

Renasci, een andere buur, is in volle opbouw en zal afval verwerken door het om te zetten in energie en grondstoffen zonder restafval.

Aan de overkant van het kanaal is er de biostoom installatie van Bionerga, de biofuel installatie van de Leo-groep en Top-Mix & TopAsfalt van de groep Verhelst.

Charlotte Verkeyn, Voorzitter Haven Oostende: “De clusterwerking van Haven Oostende brengt bedrijven samen op één zone in het havengebied. Die bedrijven staan open voor samenwerking rond één bepaald thema."

"Zij delen hun kennis, versterken elkaars vraag en aanbod en trekken nieuwe spelers aan. Zo wordt de kennis hier verankerd en brengt dit een positieve impact op de werkgelegenheid met zich mee. Haven Oostende speelt hierin een facilitaire rol door bijvoorbeeld een interactief forum te organiseren over Circulaire Economie.”

Haven Oostende zet in op vijf pijlers: Blauwe Economie, Bulk & Project Cargo, Cruises & Ferry, Circulaire Industrie en de Visserijsector.

Deze sectoren worden verder uitgebouwd op basis van twee fundamenten: prioriteitsstelling van veiligheid, gezondheid en milieu en als tweede het ondersteunen van innovatie en ontwikkeling.