Kleinste dwergplaneet van ons zonnestelsel ontdekt
Onderzoek & Wetenschap 30/10/2019 10:02:37
Astronomen hebben, met behulp van het SPHERE-instrument van ESO’s Very Large Telescope, ontdekt dat planetoïde Hygiea de kleinste dwergplaneet is met een diameter van 430 kilometer.
Imec test nano-technologie in de ruimte
Internetsnelheid voor Columbus met Belgische technologie
Nieuwste Airbus A400M geleverd
ALICE-experiment op CERN vindt nieuwe manier om sterke kernkracht te testen
xyzt.ai sluit eerste investeringsronde met Heidi Rakels en Eric Lafortune
Supercomputer helpt NASA-onderzoek naar maanmissie’s
>> Meer verwant nieuwsAlternatief fossiele brandstof voor stoomproductie
Webinar
vrijdag 29 januari 2021
Postgraduaat Vastgoedkunde
Leuven of Kortrijk
van 4/02/2021 tot 10/12/2021
Toekomst federaal energiebeleid
Webinar
woensdag 10 februari 2021
'Digital Twin' versterkt maakindustrie?
Online event
vrijdag 12 februari 2021
Interpack
Messe Düsseldorf
van 25/02/2021 tot 3/03/2021
Klimatisatie van gebouwen
Online
van 5/03/2021 tot 25/06/2021
(25/1) Deloitte opent nieuw duurzaam kantoor op West-Vlaamse innovatiecampus
(25/1) Pauwels Consulting heeft Nederlandse Javaspecialist overgenomen
(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof
(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof
(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems
(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Hygiea voldoet aan drie van de vier voorwaarden voor de classificatie als dwergplaneet: ze draait om de zon, is geen maan en heeft (anders dan een planeet) niet de omgeving van haar omloopbaan schoongeveegd.
De laatste voorwaarde is dat zij voldoende massa heeft om, met behulp van haar eigen zwaartekracht, min of meer een bolvorm aan te nemen. Dat hebben de waarnemingen met ESO’s Very Large Telescope van Hygiea nu uitgewezen.
De astronomen hebben de SPHERE-waarnemingen ook gebruikt om de grootte van Hygiea te bepalen. Haar diameter blijkt iets meer dan 430 kilometer te bedragen. Pluto, de bekendste dwergplaneet, heeft een diameter van bijna 2.400 kilometer, terwijl Ceres bijna 950 kilometer groot is.
De waarnemingen laten ook zien dat er op Hygiea geen omvangrijke inslagkrater te vinden is. Dat is merkwaardig omdat Hygiea aan het hoofd staat van een van de grootste families van planetoïden, bestaande uit 7.000 objecten die allemaal uit een en hetzelfde moederlichaam zijn voortgekomen.
Astronomen dachten dat de gebeurtenis die tot de vorming van deze grote familie heeft geleid een groot, diep litteken op Hygiea heeft achtergelaten. Maar hoewel de astronomen 95% van het oppervlak van Hygiea konden bekijken, hebben ze maar twee duidelijke kraters ontdekt. Geen van beide is groot genoeg om de oorzaak te zijn geweest van de inslag waarbij de Hygiea-familie is ontstaan.
Om deze kwestie verder te onderzoeken, heeft het team computersimulaties gedaan. Uit de resultaten daarvan leiden de astronomen af dat zowel de bolvorm van Hygiea als de bijbehorende grote familie van planetoïden waarschijnlijk het resultaat zijn van een frontale botsing met een object dat een diameter van 75 tot 150 kilometer had.
Bij deze krachtige inslag, die ongeveer 2 miljard jaar geleden zou hebben plaatsgevonden, zou het moederlichaam volledig verbrijzeld zijn. Uit de nadien weer samenklonterende brokstukken ontstonden de bolvormige planetoïde Hygiea en haar duizenden metgezellen. << (Lydia Heida) (foto: ESO/P. Vernazza et al./MISTRAL algorithm (ONERA/CNRS))