Klimaatonderzoek UHasselt krijgt internationale erkenning (+video)

Onderzoek & Wetenschap 31/10/2019 8:43:29

Wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change besteedt aandacht aan het klimaatonderzoek van de Ecotron Hasselt University, een bijna unieke hoogtechnologische onderzoeksinfrastructuur.

Lees hieronder verder   
Verwant

Forcit en Holst Centre ontwikkelen prototype van slim gelaatsmaker

Kunstmatige koraalpoliep reinigt water en transporteert cellen

Vijf laureaten van FWO-Excellentieprijzen bekend gemaakt

Supercontinuum: stap voor stap naar een brede waaier van kleuren

Drie VUB-wetenschappers worden coördinator bij CERN

Onderzoekers bouwen sensor van slechts 11 atomen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - “Het is een grote uitdaging om kwalitatief hoogstaande experimenten op te zetten die de impact van klimaatverandering op ecosystemen en de gevolgen hiervan goed in kaart brengen”, zegt projectleider François Rineau Rineau.

“Zo is het moeilijk om in een experimentele opzet de hoge complexiteit van het aantal omgevingsvariabelen, zoals temperatuur, vochtigheid, neerslag en broeikasgasconcentraties zowel in de bodem als de atmosfeer, tegelijk te bestuderen.”

Met Ecotron Hasselt University maakt een internationaal en multidisciplinair team van onderzoekers daarom gebruik van een bijna unieke hoogtechnologische onderzoeksinfrastructuur.

Klimatologen, wiskundigen, statistici, microbiologen, biochemici, economositen en hydrologen werken hier samen om technologische en computationele uitdagingen simultaan aan te pakken.

Daarvoor maken de wetenschappers gebruik van de 100 meter lange infrastructuur met 12 grote ecosysteemkamers. Hier kunnen vele omgevingsvariabelen tegelijk gecontroleerd en gestuurd worden, en kunnen grote stalen van 2 meter diameter bij 1,5 meter diepte uit de natuur aan verschillende omstandigheden blootgesteld worden.

Zo kunnen verschillende wetenschappelijke disciplines de veranderingen van gen tot ecosysteem monitoren en met behulp van vernieuwende modellen lokale klimaatprojecties van nu tot het jaar 2080 simuleren.

“De mogelijkheid om dit onderzoek en onze methodes te belichten in Nature Climate Change is een hele erkenning”, zegt Rineau. “We hopen dat onze inzichten als onderbouwing dienen voor managementbeslissingen van natuurbeheerders op midden- en lange termijn."

"En dat zowel beleidsmakers als het brede publiek op een meer gedetailleerde manier zullen verstaan wat de maatschappelijke impact van veranderende ecosystemen zal zijn.”

“Onderzoeksresultaten kunnen mogelijk ook nuttige inzichten geven voor de landbouwsector. Dat willen we in de toekomst verder bekijken: dit is een sector die moet kunnen anticiperen op verwachte veranderingen in droogteperiodes, neerslagpatronen en broeikasgasconcentraties.” << (Lydia Heida) (foto: UHasselt - Liesbeth Driessen)

Bekijk een video over Ecotron:


Leestips
Lees hier over de studie in Nature Communication
Bezoek de projectwebsite

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Stroomverbruik van artificiële intelligentie drastisch verminderd

Onderzoeksinstelling imec en halfgeleiderproducent GlobalFoundries lanceren een nieuwe chip, die geoptimaliseerd is voor toepassingen rond artificiële intelligentie (AI).

Zijn uw behuizingen klaar voor de zomer? - column

Nu de warmste maanden van het jaar voor de deur staan, kunnen gebruikers van industriële automatiseringssystemen maar beter voorbereid zijn op de zomerhitte.

Sophie Borgne verkozen tot Engineer Powerwoman 2020

Sophie Borgne, Senior Vice President Digital Plant Business bij Schneider Electric, werd tijdens de Hannover Messe Digital Days uitgeroepen tot Engineer Powerwoman 2020.

37 West-Vlaamse bedrijven behalen Charter Duurzaam Ondernemen

Na een jaar intensief werken ontvangen 37 West-Vlaamse bedrijven dit Voka Charter als bekroning voor hun beleid en realisaties rond duurzaam ondernemen het afgelopen jaar.

Kunstmatige koraalpoliep reinigt water en transporteert cellen

Onderzoekers van de Nederlandse TU Eindhoven ontwikkelden een kleine plastic robot gemaakt van responsieve materialen, die beweegt onder invloed van licht en magnetisme.

242.000 euro Vlaamse steun voor WaterstofNet

Waterstof staat hoog op de politieke agenda. Bovendien is in Vlaanderen een uniek ecosysteem aanwezig van bedrijven actief in de waterstofketen en worden concrete projecten opgestart.

Gratis AI-applicatie detecteert personen zonder mondmasker

ML6, gespecialiseerd in machine learning en artificiële intelligentie, heeft een nieuwe applicatie gelanceerd in de strijd tegen het coronavirus. De code wordt gratis ter beschikking gesteld

Festo toont nieuwe bionic-projecten op virtuele Hannover Messe

Deze bionics zijn steevast publiekstrekkers op de Hannover Messe. Het bedrijf, sterk in pneumatische en elektrische automatiseringstechnologie, stelt ze dit keer voor op het online corona-alternatief.

Gratis simulatie en voordelige besturing van robots bij igus

Om robots en de verschillende robotbewegingen gemakkelijk te kunnen programmeren, heeft igus nu een besturingssoftware ontwikkeld voor haar Low Cost automatiseringsoplossingen. igus robot control is online gratis beschikbaar en biedt gebruikers een eenvoudige inleiding tot de wereld van de automatisering. >>

Partners