Klimaatonderzoek UHasselt krijgt internationale erkenning (+video)

Wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change besteedt aandacht aan het klimaatonderzoek van de Ecotron Hasselt University, een bijna unieke hoogtechnologische onderzoeksinfrastructuur.

Trefwoorden: #Ecotron, #François Rineau, #klimaatverandering, #Nature Climate Change, #onderzoeksinfrastructuur, #UHasselt

Lees verder

research

( Foto: UHasselt - Liesbeth Driessen )

ENGINEERINGNET.BE - “Het is een grote uitdaging om kwalitatief hoogstaande experimenten op te zetten die de impact van klimaatverandering op ecosystemen en de gevolgen hiervan goed in kaart brengen”, zegt projectleider François Rineau Rineau.

“Zo is het moeilijk om in een experimentele opzet de hoge complexiteit van het aantal omgevingsvariabelen, zoals temperatuur, vochtigheid, neerslag en broeikasgasconcentraties zowel in de bodem als de atmosfeer, tegelijk te bestuderen.”

Met Ecotron Hasselt University maakt een internationaal en multidisciplinair team van onderzoekers daarom gebruik van een bijna unieke hoogtechnologische onderzoeksinfrastructuur.

Klimatologen, wiskundigen, statistici, microbiologen, biochemici, economositen en hydrologen werken hier samen om technologische en computationele uitdagingen simultaan aan te pakken.

Daarvoor maken de wetenschappers gebruik van de 100 meter lange infrastructuur met 12 grote ecosysteemkamers. Hier kunnen vele omgevingsvariabelen tegelijk gecontroleerd en gestuurd worden, en kunnen grote stalen van 2 meter diameter bij 1,5 meter diepte uit de natuur aan verschillende omstandigheden blootgesteld worden.

Zo kunnen verschillende wetenschappelijke disciplines de veranderingen van gen tot ecosysteem monitoren en met behulp van vernieuwende modellen lokale klimaatprojecties van nu tot het jaar 2080 simuleren.

“De mogelijkheid om dit onderzoek en onze methodes te belichten in Nature Climate Change is een hele erkenning”, zegt Rineau. “We hopen dat onze inzichten als onderbouwing dienen voor managementbeslissingen van natuurbeheerders op midden- en lange termijn."

"En dat zowel beleidsmakers als het brede publiek op een meer gedetailleerde manier zullen verstaan wat de maatschappelijke impact van veranderende ecosystemen zal zijn.”

“Onderzoeksresultaten kunnen mogelijk ook nuttige inzichten geven voor de landbouwsector. Dat willen we in de toekomst verder bekijken: dit is een sector die moet kunnen anticiperen op verwachte veranderingen in droogteperiodes, neerslagpatronen en broeikasgasconcentraties.”


Bekijk een video over Ecotron: