”Meer samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland voor innovatie nodig”

Dat is de boodschap vanuit de eerste Vlaams-Nederlandse Wetenschaps- en Innovatiedag, die onlangs plaatsvond in de Nederlandse ambassade te Brussel.

Trefwoorden: #digitalisering, #energietransitie, #EWI, #industrie, #infrastructuur, #klimaatverandering, #Nederland, #Vlaanderen, #Wetenschaps- en Innovatiedag

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Doel van deze Vlaams-Nederlandse dag is om de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen op vlak van wetenschap en innovatie te bevorderen. Aan de conferentie namen ruim 230 spelers uit overheden, het bedrijfsleven en de academische wereld deel.

Momenteel lopen er verscheidene samenwerkingsprojecten tussen Vlaanderen en Nederland - onder meer over fotonica en regeneratieve geneeskunde - maar er kan nog meer gedaan worden.

Volgens Johan Hanssens, secretaris-generaal van het Vlaams departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI), is doorgedreven samenwerking met Nederland logisch wegens het gebrek aan een taalbarrière en de sterk gelijkende uitdagingen waarvoor de twee regio's staan.

Het gaat onder meer om digitalisering van de industrie, het aanpakken van klimaatverandering en de energietransitie. Het is bijvoorbeeld mogelijk om Vlaamse infrastructuur te delen met Nederland en vice versa.

Ook zijn Nederland en Vlaanderen wat (investeringen in) wetenschap en innovatie betreft aan elkaar gewaagd. Dat zorgt voor een 'level playing field'.

Om de samenwerking een duwtje in de rug te geven, overlegden verschillende spelers uit Nederland en Vlaanderen over vier onderwerpen tijdens de conferentie: life sciences en gezondheid, artificiële intelligentie, de digitalisering van de industrie en duurzame energie.

In het kader van vorige topontmoetingen van ministers-presidenten zijn al afspraken gemaakt om in een aantal hightechsectoren om het halfjaar met elkaar in gesprek te gaan.

Hieruit ontstaan telkens weer nieuwe samenwerkingsverbanden tussen Nederland en Vlaanderen. "Eenmaal men elkaar kent en vertrouwt en in dialoog treedt, komen er nieuwe projecten naar voren", legt Hanssens uit.

"Zeker omdat de kennis zich zo sterk specialiseert. Niet elke regio kan in alle domeinen expert zijn. Dus dan is het logisch dat je de expertises die je hebt, met elkaar in contact brengt."