Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

White Fund is een nieuw early-stage particulier investeringsfonds gericht op de sector van medical devices. Doel is om een tiental veelbelovende medtechprojecten in België te financieren.

Trefwoorden: #Benoit Fellin, #Joanna Tyrekidis, #medische beeldvorming, #medtech, #White Fund

Lees verder

Nieuws

( Foto: White Fund )

ENGINEERINGNET.BE - De medtechsector streeft naar een positieve impact op de gezondheidszorg door middel van instrumenten, software, implantaten of uitrusting met toegevoegde waarde op diverse niveaus.

Dit kan gaan om ondersteuning bij het stellen van diagnoses, therapeutische oplossingen, vereenvoudiging van de medische praktijk of optimalisatie van het zorgtraject van de patiënt.

Oprichters van White Fund zijn Joanna Tyrekidis en Benoit Fellin (foto), twee specialisten in de begeleiding en financiering van technologie-start-ups en investeringsverantwoordelijken bij Noshaq (het vroegere Meusinvest).

“Medtechbedrijven vertonen een eigen levenscyclus en economische realiteit, met specifieke uitdagingen, onder andere inzake regelgeving,” aldus Tyrekidis en Fellin. "Men dient hiermee rekening te houden vanaf de structurering van het project."

De investeerders van het fonds zijn onder meer Marc Nolet, SFPI-FPIM, Invest For Jobs, finance&invest.brussels, Noshaq, Ogeo Fund, Solidaris en het CHU van Luik. White Fund wil in de volgende maanden nog eens 10 miljoen euro ophalen.

Het fonds gaat de komende 5 jaar jaarlijks in 2 of 3 dossiers investeren, telkens voor 2 tot 3 miljoen euro per project, in 2 of 3 financieringsronden. België is de geografische investeringshorizon, maar deelname in opportuniteiten in aangrenzende zones is mogelijk.

Er wordt vooral gemikt op “early stage” ondernemingen die over een proof-of-concept van hun technologie en objectieve tractie-indicatoren voor de markt beschikken. Er liggen momenteel een vijftiental projecten ter studie op domeinen als medische beeldvorming, cardiologie of het opsporen van ademhalingsproblemen.

White Fund stelt zich tot doel om de pre-commercialisering van projecten en de start van de verkoop te ondersteunen, met een exitdoelstelling van 5 tot 7 jaar.

Investeringsaanvragen worden geanalyseerd en opgevolgd door een selectiecomité met experts uit de medtech- en investeringssectoren, naast een team professionals met complementaire profielen en ervaring.