Gerecycleerd materiaal te weinig gebruikt bij productie nieuwe producten

Uit een studie over hoe ver de Belgische kunststofindustrie staat in de circulaire economie blijkt dat de recyclage van kunststoffen in België sinds 2006 met 54% gestegen is.

Trefwoorden: #Agoria, #essenscia, #hergebruik, #kunststoffen, #plastics, #recycleren

Lees verder

Nieuws

( Foto: photka - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Verder wordt aangetoond dat gerecycleerde kunststoffen nog niet ten volle benut worden als grondstof voor de aanmaak van nieuwe producten.

Dit onderzoek focust op kunststofafval van consumenten en werd uitgevoerd door Conversio, in opdracht van Agoria en essenscia PolyMatters, de kunststoffendivisie van essenscia, en met de steun van de Europese kunststoffenfederatie Plastics Europe.

De meest gebruikte types kunststoffen in België zijn polyethyleen, polypropyleen, polystyreen, PVC en PET die vooral een toepassing vinden in verpakkingen, bouwmaterialen, auto’s en elektronica. Opvallend is dat meer dan 50% van alle kunststofproducten op de Belgische markt een lange levensduur heeft van 2 tot 50 jaar, waardoor ze ook pas veel later in aanmerkingen komen voor recyclage.

Vorig jaar werd in ons land 610 kiloton (kton) kunststofafval van consumenten ingezameld. Het gaat grotendeels om allerhande verpakkingen (57%), bouwmaterialen (8%) en elektronische toestellen (8%). Ongeveer een derde (34%) van dit kunststofafval, meer dan 200.000 ton, wordt gerecycleerd, dat is een stijging met ruim de helft sinds 2006.

De niet-recycleerbare kunststoffen worden verbrand (64%) waarbij de energie die daarbij vrijkomt gerecupereerd wordt. Terwijl in Europa een kwart van het kunststofafval nog gestort wordt, is dit in België slechts 2%.

In de landbouw en de verpakkingsindustrie ligt de recyclagegraad met 43% het hoogst. Bijna de helft van de kunststofmaterialen in die sectoren worden met andere woorden gerecycleerd. Wat nog beter kan, is het gebruik van gerecycleerde kunststoffen als grondstof voor de aanmaak van nieuwe kunststofproducten.

Met 160 kton bedraagt het aandeel recyclaat vandaag ongeveer 6% van het totale grondstoffengebruik in de sector. Dit gerecycleerd materiaal wordt voornamelijk hergebruikt in de bouwsector (44%), de verpakkingsbranche (28%) en de landbouw. Hier ligt nog veel potentieel voor kunststoffen in een circulaire economie.

De belangrijkste conclusie uit het rapport is dat we gerecycleerde kunststoffen nog meer als waardevolle grondstof moeten inzetten voor de fabricage van nieuwe producten.

Om dat te realiseren moet in innovatieve toptechnologie voor verregaande sortering en recyclage geïnvesteerd worden, maar ook in slim productdesign zodat recyclage van kunststoffen bevorderd wordt.


Download de studie: The Belgian plastics industry and the circular economy