Wetenschappelijk onderzoek krijgt 2 miljoen euro extra subsidie

Omdat het tekort aan STEM-talent een cruciale uitdaging voor bedrijven vormt, krijgen 5 universiteiten 2 miljoen extra voor een betere doorstroming van jonge onderzoekers naar de arbeidsmarkt.

Trefwoorden: #Agoria, #FWO, #Hilde Crevits, #opleiding, #STEM, #wetenschappelijk onderzoek

Lees verder

Nieuws

( Foto: KU Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - De stijging van de middelen voor onderzoek en ontwikkeling van de voorbije decennia heeft geleid tot een grote stijging in het aantal doctoraatsstudenten (meer dan 16.000). Het is belangrijk dat deze doctoraatshouders voldoende snel kunnen doorstromen naar de industrie.

Instrumenten zoals Baekeland-mandaten of innovatiemandaten zijn in dit opzicht zeker waardevol, maar hebben met een 80-tal goedgekeurde projecten per jaar een beperkte impact.

In het nieuwe actieplan voor onderzoekers voorziet Vlaams minister Hilde Crevits, bevoegd voor Wetenschappelijk Onderzoek, in twee miljoen euro extra subsidies voor onze universiteiten om de mobiliteit van hun onderzoekers te organiseren en te vergroten.

Deze extra middelen zullen onder meer ingezet worden voor een betere mobiliteit van en naar de industrie, internationale mobiliteit, loopbaanaspecten, het aantrekken en verankeren van buitenlandse toptalenten en interdisciplinariteit.

De Vlaamse universiteiten kunnen hiermee een kader creëren voor de ontwikkeling en ondersteuning van jonge onderzoekers, bijvoorbeeld door het aanbieden van extra opleidingen, trainingen, coaching en sensibilisering.

Daarnaast voorziet ook het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) in specifieke maatregelen zodat jonge onderzoekers naast hun onderzoek bijvoorbeeld ook een betaalde stage in een bedrijf kunnen volgen.