Veilige continugloeilijn bij staalgigant dankzij Pilz PSS 4000 - advertorial

Technisch nieuws 14/11/2019 13:01:52

Bij ArcelorMittal zocht men in de koudwalslijn naar een toekomstgericht systeem voor een betere vlambewaking met meer diagnosemogelijkheden. Ze kozen voor de Pilz veiligheids-PLC PSS 4000.

Lees hieronder verder   
Verwant

Tumar overgenomen door Wilo

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Markus Steilemann wordt voorzitter van PlasticsEurope

‘Nano-zaklamp’ onthult ultrasnelle biochemische reacties

Onderzoekers creëren nieuwe snelheidsgevoelige mechanische metamaterialen

Atlas Copco verankert zich in Wilrijk met nieuwe investeringen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In de koudwalslijn van ArcelorMittal krijgen de staalrollen hun afwerking volgens de eisen van de klant. De koudwalserij bestaat uit vijf processen: beitsen, koudwalsen, uitgloeien, hardingswalsen en afwerken.

Tijdens het warmwalsen ontstaat op de staalplaten een oxidelaag die in de beitserijen verwijderd moet worden voordat verdere bewerkingen mogelijk zijn. In het koudwalsgedeelte wordt via druk- en trekkrachten de gebeitste warmgewalste plaat in dikte gereduceerd in koude toestand. Om de staalplaat koud vervormbaar te maken, ondergaat deze eerst een thermische behandeling.

Hiervoor beschikt ArcelorMittal Gent over twee stapelgloeierijen en een continugloei- en afwerkingslijn. De rollen afkomstig van de stapelgloeierij krijgen nog een bijkomende koudvervorming in de hardingswalserijen, die zorgt voor een verbetering van de mechanische en oppervlakeigenschappen van de plaat. De rollen worden daarna ingepakt en zijn dan klaar voor verzending naar de klant.

Yves De Sloover is technicus in de koudwalserij: “Onze dienst onderhoudt de procesinstrumentatie en op de continugloeilijn verzorgen we ook de PLC sturing en inregeling van de branders. Onze hoofdtaak is de uptime van de oven zo hoog mogelijk houden door continu te vernieuwen en te verbeteren waar nodig.”Startbranders vallen frequent uit
Eén van die verbeteringsacties betreft de startbranders, die de hoofdbranders ontsteken. De Sloover licht toe: “In het begin van het proces wordt de oven opgewarmd tot 1.200°C op basis van een open vlam. Er zijn 50 hoofdbranders die worden gevoed door 30 startbranders. Als de temperatuur van de oven na een stilstand daalt tot onder 760°C worden de startbranders gebruikt om weer op te starten. Dat is trouwens verplicht volgens de norm EN 746.”

Fout zoeken was problematisch
“De startbranders werden vroeger aangestuurd met een Kromschröder module en de vlambewaking verliep via UV-cellen op de ontsteking. Maar was er één UV-cel defect, dan viel alles uit en moest herstart worden. Dat proces duurde telkens minstens 40 minuten omdat onverbrande gassen moeten verdreven worden door middel van stikstof.

Ook de defecte UV cel moest vervangen worden en dat was niet evident, want je wist nooit welk UV-lampje kapot was. De stilstandtijd was dus aanzienlijk en ook het zoeken naar de fout verliep inefficiënt. De Kromschröder gaf de informatie over de aanvoer van gas en lucht vanuit de UV-detectoren door aan de PLC, maar de analysemogelijkheden waren beperkt en omslachtig. Bovendien konden we geen wijzigingen doen in de sturing, het is een black box.”

Vervanging door PSS 4000
“We wilden dus vooral de stilstand beperken. Een eerste stap was het inzetten van ionisatie in plaats van UV-detectoren, de tweede stap was de vervanging van de Kromschröder module. Niet evident, want de veiligheid hangt hier rechtstreeks van af en die is te allen tijde primordiaal. We hebben een aantal mogelijkheden bekeken en kozen voor de PSS 4000 van Pilz.

We hadden in een andere installatie al voor Pilz gekozen voor de veiligheidsbewaking. We zijn zeer tevreden over de kwaliteit van de componenten, service én support van Pilz. Bovendien kennen we het materiaal en de werkwijze al en dankzij de schaalbaarheid is het een toekomstgerichte oplossing.”

Pilz safety engineer Stijn Van Driessche stond in voor de ombouw: ”De oven is verdeeld in vijf zones, met telkens 10 branders. Als eerste werd zone 3 omgebouwd. We zijn gestart met het oplijsten van de specificaties van de Kromschröder module. Deze design specificaties werden vertaald naar de PSS 4000 veiligheids-PLC. We wilden de werking van de installatie behouden, maar dan met een grotere uptime en veel meer diagnosemogelijkheden.

Daarom hebben we een nieuwe elektrische kast geplaatst met daarin een PLC en een visualisatiescherm dat de status van de branders weergeeft. Volgens de norm moeten de branders diverse stadia en sequenties doorlopen en daarbij aan bepaalde voorwaarden voldoen. In de HMI ontwikkeling is ervoor gezorgd dat de operatoren die toestand nu in één oogopslag kunnen aflezen op de visualisatie.

Daarnaast is er ook een grafische weergave van de vlam van alle 10 branders en de waarden van de vlambewakingssensoren. Hierdoor kan er nu sneller ingegrepen worden als die waarde ergens te laag wordt. Ook in zone 4 en 5 is er één kast geplaatst met twee PLC’s voor die beide zones, terwijl de status daarvan ook op de visualisatie van zone 3 kan afgelezen worden.”

Flexibele bouwstenen voor branders
De PSS 4000 is uitermate geschikt voor dit soort toepassingen, legt Kwinten Cantraine (sales manager Pilz) uit: “In het PSS 4000 systeem kunnen functieblokken ingeladen worden die focussen op een bepaalde applicatiegroep, zoals in dit geval voor brandertoepassingen.

Met het Burner Management Software pakket kan je eenvoudig flexibele programma's ontwerpen voor het aansturen van verschillende types branders en je kan er de traditionele veiligheidsfuncties mee uitvoeren zoals het instellen van deurcontacten, noodstoppen en lichtgordijnen. Het gebruik van deze vooraf geschreven en gecertificeerde functieblokken voor Burner Management vereenvoudigt de installatie én de validatie.PSS 4000 biedt trouwens nog tal van functieblokken zoals voor persen, safe speed en safe position, of verwerken van analoge signalen voor de procesindustrie. De focus op de eigenheid van de applicatie is een groot voordeel van de Pilz veilgheids-PLC.”

“Op beide oren slapen”
Yves De Sloover is blij met de ombouw van deze zone: “Deze oven werkt quasi volcontinu, technici moeten dus 24/7 paraat staan voor als er iets fout loopt. Meer dan eens stonden we  hier ’s nachts om een defecte UV-sensor te zoeken. Dat is verleden tijd.

De installatie werkt beter en als er iets fout gaat, zie je meteen waar je naar toe moet. Én als de oven na onderhoud terug opgestart wordt, kan je er gif op innemen dat de omgebouwde zone 3 àltijd als eerste volledig foutloos opstart.” <<

www.pilz.be

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

TNO, Eurotron, Groenleven en SIEC ontwikkelen een nieuw zonnepaneel dat meer stroom genereert en de elektriciteitskosten verlaagt in vergelijking met conventionele panelen.

Permanente en veilige gegevensbewaking op afstand

Met B&R kunnen machinebouwers een permanente verbinding tot stand brengen met installaties en machines in het veld. Met LogTunnel kunnen gegevens van machines op een centrale locatie worden gearchiveerd. Eventuele onregelmatigheden in de prestaties kunnen vroegtijdig worden opgespoord om de maximale beschikbaarheid te behouden.

Partners