Veilige continugloeilijn bij staalgigant dankzij Pilz PSS 4000 - advertorial

Technisch nieuws 14/11/2019 13:01:52

Bij ArcelorMittal zocht men in de koudwalslijn naar een toekomstgericht systeem voor een betere vlambewaking met meer diagnosemogelijkheden. Ze kozen voor de Pilz veiligheids-PLC PSS 4000.

Lees hieronder verder   
Verwant

Tumar overgenomen door Wilo

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Markus Steilemann wordt voorzitter van PlasticsEurope

‘Nano-zaklamp’ onthult ultrasnelle biochemische reacties

Onderzoekers creëren nieuwe snelheidsgevoelige mechanische metamaterialen

Atlas Copco verankert zich in Wilrijk met nieuwe investeringen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact (online)

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In de koudwalslijn van ArcelorMittal krijgen de staalrollen hun afwerking volgens de eisen van de klant. De koudwalserij bestaat uit vijf processen: beitsen, koudwalsen, uitgloeien, hardingswalsen en afwerken.

Tijdens het warmwalsen ontstaat op de staalplaten een oxidelaag die in de beitserijen verwijderd moet worden voordat verdere bewerkingen mogelijk zijn. In het koudwalsgedeelte wordt via druk- en trekkrachten de gebeitste warmgewalste plaat in dikte gereduceerd in koude toestand. Om de staalplaat koud vervormbaar te maken, ondergaat deze eerst een thermische behandeling.

Hiervoor beschikt ArcelorMittal Gent over twee stapelgloeierijen en een continugloei- en afwerkingslijn. De rollen afkomstig van de stapelgloeierij krijgen nog een bijkomende koudvervorming in de hardingswalserijen, die zorgt voor een verbetering van de mechanische en oppervlakeigenschappen van de plaat. De rollen worden daarna ingepakt en zijn dan klaar voor verzending naar de klant.

Yves De Sloover is technicus in de koudwalserij: “Onze dienst onderhoudt de procesinstrumentatie en op de continugloeilijn verzorgen we ook de PLC sturing en inregeling van de branders. Onze hoofdtaak is de uptime van de oven zo hoog mogelijk houden door continu te vernieuwen en te verbeteren waar nodig.”Startbranders vallen frequent uit
Eén van die verbeteringsacties betreft de startbranders, die de hoofdbranders ontsteken. De Sloover licht toe: “In het begin van het proces wordt de oven opgewarmd tot 1.200°C op basis van een open vlam. Er zijn 50 hoofdbranders die worden gevoed door 30 startbranders. Als de temperatuur van de oven na een stilstand daalt tot onder 760°C worden de startbranders gebruikt om weer op te starten. Dat is trouwens verplicht volgens de norm EN 746.”

Fout zoeken was problematisch
“De startbranders werden vroeger aangestuurd met een Kromschröder module en de vlambewaking verliep via UV-cellen op de ontsteking. Maar was er één UV-cel defect, dan viel alles uit en moest herstart worden. Dat proces duurde telkens minstens 40 minuten omdat onverbrande gassen moeten verdreven worden door middel van stikstof.

Ook de defecte UV cel moest vervangen worden en dat was niet evident, want je wist nooit welk UV-lampje kapot was. De stilstandtijd was dus aanzienlijk en ook het zoeken naar de fout verliep inefficiënt. De Kromschröder gaf de informatie over de aanvoer van gas en lucht vanuit de UV-detectoren door aan de PLC, maar de analysemogelijkheden waren beperkt en omslachtig. Bovendien konden we geen wijzigingen doen in de sturing, het is een black box.”

Vervanging door PSS 4000
“We wilden dus vooral de stilstand beperken. Een eerste stap was het inzetten van ionisatie in plaats van UV-detectoren, de tweede stap was de vervanging van de Kromschröder module. Niet evident, want de veiligheid hangt hier rechtstreeks van af en die is te allen tijde primordiaal. We hebben een aantal mogelijkheden bekeken en kozen voor de PSS 4000 van Pilz.

We hadden in een andere installatie al voor Pilz gekozen voor de veiligheidsbewaking. We zijn zeer tevreden over de kwaliteit van de componenten, service én support van Pilz. Bovendien kennen we het materiaal en de werkwijze al en dankzij de schaalbaarheid is het een toekomstgerichte oplossing.”

Pilz safety engineer Stijn Van Driessche stond in voor de ombouw: ”De oven is verdeeld in vijf zones, met telkens 10 branders. Als eerste werd zone 3 omgebouwd. We zijn gestart met het oplijsten van de specificaties van de Kromschröder module. Deze design specificaties werden vertaald naar de PSS 4000 veiligheids-PLC. We wilden de werking van de installatie behouden, maar dan met een grotere uptime en veel meer diagnosemogelijkheden.

Daarom hebben we een nieuwe elektrische kast geplaatst met daarin een PLC en een visualisatiescherm dat de status van de branders weergeeft. Volgens de norm moeten de branders diverse stadia en sequenties doorlopen en daarbij aan bepaalde voorwaarden voldoen. In de HMI ontwikkeling is ervoor gezorgd dat de operatoren die toestand nu in één oogopslag kunnen aflezen op de visualisatie.

Daarnaast is er ook een grafische weergave van de vlam van alle 10 branders en de waarden van de vlambewakingssensoren. Hierdoor kan er nu sneller ingegrepen worden als die waarde ergens te laag wordt. Ook in zone 4 en 5 is er één kast geplaatst met twee PLC’s voor die beide zones, terwijl de status daarvan ook op de visualisatie van zone 3 kan afgelezen worden.”

Flexibele bouwstenen voor branders
De PSS 4000 is uitermate geschikt voor dit soort toepassingen, legt Kwinten Cantraine (sales manager Pilz) uit: “In het PSS 4000 systeem kunnen functieblokken ingeladen worden die focussen op een bepaalde applicatiegroep, zoals in dit geval voor brandertoepassingen.

Met het Burner Management Software pakket kan je eenvoudig flexibele programma's ontwerpen voor het aansturen van verschillende types branders en je kan er de traditionele veiligheidsfuncties mee uitvoeren zoals het instellen van deurcontacten, noodstoppen en lichtgordijnen. Het gebruik van deze vooraf geschreven en gecertificeerde functieblokken voor Burner Management vereenvoudigt de installatie én de validatie.PSS 4000 biedt trouwens nog tal van functieblokken zoals voor persen, safe speed en safe position, of verwerken van analoge signalen voor de procesindustrie. De focus op de eigenheid van de applicatie is een groot voordeel van de Pilz veilgheids-PLC.”

“Op beide oren slapen”
Yves De Sloover is blij met de ombouw van deze zone: “Deze oven werkt quasi volcontinu, technici moeten dus 24/7 paraat staan voor als er iets fout loopt. Meer dan eens stonden we  hier ’s nachts om een defecte UV-sensor te zoeken. Dat is verleden tijd.

De installatie werkt beter en als er iets fout gaat, zie je meteen waar je naar toe moet. Én als de oven na onderhoud terug opgestart wordt, kan je er gif op innemen dat de omgebouwde zone 3 àltijd als eerste volledig foutloos opstart.” <<

www.pilz.be

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

242.000 euro Vlaamse steun voor WaterstofNet

Waterstof staat hoog op de politieke agenda. Bovendien is in Vlaanderen een uniek ecosysteem aanwezig van bedrijven actief in de waterstofketen en worden concrete projecten opgestart.

Gratis AI-applicatie detecteert personen zonder mondmasker

ML6, gespecialiseerd in machine learning en artificiële intelligentie, heeft een nieuwe applicatie gelanceerd in de strijd tegen het coronavirus. De code wordt gratis ter beschikking gesteld

Festo toont nieuwe bionic-projecten op virtuele Hannover Messe

Deze bionics zijn steevast publiekstrekkers op de Hannover Messe. Het bedrijf, sterk in pneumatische en elektrische automatiseringstechnologie, stelt ze dit keer voor op het online corona-alternatief.

Clinchen onder stroom - artikel

Elektrificatie is niet meer te stoppen. Niet alleen in de automobielindustrie, ook elders vind je steeds vaker elektrische aandrijvingen, gevoed door batterijsystemen.

Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

De groene olie dient als grondstof voor bioplastics, chemicaliën en brandstof. De installatie van Vertoro, een spin-off van TU Eindhoven, is deel van een unieke Multi Purpose Pilot Plant.

Afstand houden en volgen ... - artikel

Nog maar kort geleden leek onze overheid een contacttracing-app op je smartphone te willen installeren als een manier om te sturen in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19.

Tom Hautekiet aangesteld als nieuwe CEO Port of Zeebrugge

Na een selectieprocedure en een screening van een 110 potentiële kandidaten door een onafhankelijk extern selectiekantoor, werd Tom Hautekiet gekozen als opvolger van Joachim Coens.

Composieten op zoek naar nieuwe toepassingen - artikel

Nu JEC World in Parijs toch niet doorgaat, klopten we aan bij Linde De Vriese, Team Lead Composites bij het SLC-Lab van Sirris in Heverlee, om te vernemen welke trends de sector beheersen.

Leybold breidt Turbovac i/iX-familie verder uit

Vacuümspecialist Leybold heeft zijn Turbovac i/iX-serie uitgebreid met de maten 850 i/iX en 950 i/iX tot zes modellen. De twee nieuwe turbomoleculaire pompvarianten worden voornamelijk gekenmerkt door een langere, probleemloze werking, een langere levensduur van het systeem en lagere bedrijfskosten.

Partners