VIL lanceert blockchain­applicatie voor track-&-trace en e-documenten

In het project ‘Blockchain in Supply Chains’ heeft VIL de mogelijkheden en uitdagingen van block­chain­techno­logie in de logistieke ketens in kaart gebracht.

Trefwoorden: #BCTN Meerhout, #blockchain, #certificaten, #Colruyt Group, #database, #DP World Antwerp, #e-documenten, #Gosselin Forwarding Services, #H.Essers, #juridisch, #logistiek, #Thomas Havermans, #track-&-trace, #VIL, #VLAIO

Lees verder

Techniek

( Foto: perig76 - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Ondanks de vele voordelen van de technologie heerst er omtrent blockchain nog veel juridische onduidelijkheid.

Het ontbreken van specifieke wetgeving en voorlopig ook van rechtspraak en rechtsleer zorgt voor juridisch drijfzand.

De doelstelling van dit VIL-project is bedrijven uit de sector de mogelijkheid te geven om bij hun digitaliseringsprojecten met kennis van zaken een juiste technologiekeuzes te maken.

In het project werden drie mogelijke toepassingen voor blockchain in supply chains bestudeerd: certificaten, track-&-trace en e-documenten:

  • Voor de use cases track-&-trace en e-documenten werd een applicatie ontwikkeld die de mogelijkheden van blockchain in de praktijk brengt.
  • Het track-&-tracedeel van de applicatie beoogt de traceerbaarheid van transport units in multimodaal vervoer.
  • De applicatie voor e-documenten voorziet in een digitale vrachtbrief voor gecombineerd weg-spoorvervoer.

“De applicatie is voor de hele sector ter beschikking als open source software code die te vinden is op de VIL-website”, aldus Eric Verlinden, Manager Transitie Domeinen. "Het kan als basis dienen voor verdere ontwikkeling bij deelnemende bedrijven en de logistieke sector."

Thomas Havermans, Business Analist Team Manager bij H.Essers, stelt: “Het was leerrijk om dieper in te gaan op mogelijke logistieke toepassingen die blockchaintechnologie biedt."

"De meerwaarde van blockchain als database versus de kostprijs van andere databases blijft echter moeilijk te verantwoorden in een kostgedreven sector. Wij zijn benieuwd hoe deze technologie zich verder ontwikkelt.”


De andere projectdeelnemers zijn:
Aertssen Group, Atlas Copco Airpower, BCTN Meerhout, bpost, Colruyt Group, DP World Antwerp, Gosselin Forwarding Services, Lineas, Molenbergnatie, Oracle, Randstad Group Belgium en Vinçotte.

Dit project wordt gesteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse overheid.