Lanxess tegen 2040 klimaatneutraal

Het speciaalchemiebedrijf Lanxess lichtte in Keulen zijn ambitieuze doelstelling toe om tegen 2040 klimaatneutraal te zijn. Om die mijlpaal te bereiken, wordt vooral in Antwerpen ingegrepen.

Trefwoorden: #CO2, #Lanxess, #N2O, #speciaalchemie

Lees verder

Techniek

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - De jaarlijkse uitstoot van het bedrijf bedraagt momenteel zo’n 3,2 miljoen ton CO2eq. Dit kan niet niet in één keer weggewerkt worden. Er zal met tussendoelen gewerkt worden. Tegen 2030 moet de huidige uitstoot gehalveerd zijn tot zo’n 1,6 miljoen ton CO2-equivalent.

De Groep bouwt in Antwerpen een RTO-installatie (Regenerative Thermal Oxidation) installatie om o.a. lachgas (N2O of distikstofmonoxide) af te breken. Belangrijk, want de broeikaswerking van N2O is ongeveer 250 maal groter dan die van CO2. Een eerste nieuwe installatie zal er de uitstoot van broeikasgassen jaarlijks met zo’n 150.000 ton CO2eq verminderen door ‘thermische oxidatie’ of ‘verbranding’ op zo’n duizend graden Celsius.

De RTO-installatie wordt nu getest om in 2020 in bedrijf genomen te worden. Een deel van de energie die vrijkomt bij de verbranding van de gassen wordt gerecupereerd. “Er is in Antwerpen zeven jaar aan deze oplossing gesleuteld”, zegt Communications Manager EMEA West Philippe Van Wassenhove, die de investering op 11 miljoen euro rekent. Het is dan ook een andere opstelling dan in de andere fabriek van Lanxess in Krefeld. De Antwerpse RTO-installatie breekt niet alleen lachgas af.

In Antwerpen zijn er twee stromen met lachgas. De eerste, kleinere stroom met een grotere concentratie lachgas wordt eerst verzorgd. De tweede, grotere stroom, bevat een kleiner volume lachgas en dient dan ook anders aangepakt te worden. In een tweede fase -in 2023- trekt de producent zijn CO2eq-uitstoot met nog eens 300.000 ton naar beneden met een katalyse-installatie. “Samen een vermindering van 450.000 ton CO2eq”, rekende Matthias Zachert, voorzitter van de Raad van Bestuur van Lanxess.

Het traject op de kortere termijn is al zeer concreet bepaald. “Wat we tot 2025-30 doen, is op eigen middelen, maar daarna moeten we rondom ons kijken”, aldus Hubert Fink, lid van het directiecomité.

Hoe het tweede decennium wordt genomen, is nog niet gebetonneerd maar duidelijk is wel dat de koolstofvoetafdruk voortaan een criterium is bij investeringsbeslissingen, zowel bij de organische groei als bij overnames. Business units die hun uitstoot van broeikasgassen meer dan gemiddeld doen dalen, zullen daardoor een rechtstreeks financieel voordeel hebben. Bovendien wordt de CO2eq-reductie eveneens een waarderingscriterium in het bonussysteem van het topmanagement.

Uiteraard herbekijkt Lanxess bestaande productieprocessen. Circulariteit maakt daar eveneens deel van uit. Zo wordt o.a. warmte-uitwisseling tussen bedrijven of de zuivering van uitstoot vanuit die hoek bekeken. Het halen van de doelstellingen vergt ook het ontwikkelen van andere, nieuwe procedures op industriële schaal. De Groep spitst alvast zijn onderzoek sterker toe op klimaatneutrale proces- en technologische innovaties.

Van de politiek vraagt het bedrijf met zijn klimaatengagement zijn concurrentievermogen niet in gevaar te brengen. Zo moet voorkomen worden dat de industrie in de huidige Europese emissiehandel dubbel belast zou worden door nationale systemen. “Op korte termijn hebben wij weer concurrerende energieprijzen nodig. Op lange termijn zullen wij pas substantiële klimaatneutrale oplossingen kunnen aanbieden als er ook voldoende hernieuwbare energie beschikbaar is tegen redelijke prijzen voor de industrie”, aldus Matthias Zachert, voorzitter van de raad van bestuur van Lanxess AG.

Digitalisering en Artificiële Intelligentie
Glasvezels worden gecoat. Die coating bepaalt de hechting met de matrix waarin de vezels terechtkomen. In het lab van Kallo worden proefstaven van de glasvezel op kenmerken getest, o.a. de hechting van de coating, plooibaarheidsgraden,... Nu wordt ook een beroep gedaan op artificiële intelligentie om dit testen van de coating te optimaliseren, te simuleren en de doorlooptijd van ontwikkelingen te verkorten.

De voorbije drie maanden buigt het Amerikaanse Citrine Informatics zich nu met zijn AI-expertise mee over dit glasvezelproject. Lanxess verwacht alvast dat de AI-benadering en het ‘virtuele testen’ de ontwikkelingstijden van formulaties meer dan zal halveren.

De samenwerking met Citrine werd op de K-Messe trouwens bevestigd en verder uitgebreid. Het gaat er nu om een databasis te ontwikkelen van pre-polymeer formulaties waarmee het bedrijf -met name de Urethane Systems business- sneller, met kortere lead times, kan inspelen op vragen uit de markt voor maatwerk.

Zo worden empirische data aan de proceskennis van de eigen experten gekoppeld en berekent een algoritme bijkomende meetwaarden, waardoor uiteindelijk minder échte testen/metingen nodig zijn.

In 2017 lanceerde Lanxess zijn digitalizeringsinitiatief. Er werd een speciaal team opgericht onder leiding van Jörg Hellwig, Chief Digital Officer, die rechtstreeks rapporteert aan voorzitter Matthias Zachert. Het gaat er niet enkel om nieuwe technologieën in de waardeketen binnen te halen en big data te gaan ontginnen maar ook nieuwe business modellen te ontwikkelen. Het data-ingenieursteam groeide ondertussen naar een tiental.

Het Amerikaanse Palantir bouwde voor Lanxess een datahub die nu wereldwijd de productiedata opzuigt om die mettertijd ook grondiger te kunnen analyseren. Daarvoor wordt nu o.a. een beroep gedaan op de enterprise data management oplossing van Foundry Software.


ACHTERGROND
Lanxess maakte in 2018 een omzet van 7,2 miljard euro met zo’n 15.500 personeelsleden in 33 landen. Het heeft wereldwijd 60 productievestigingen. In Lillo produceert het caprolactam en polyamide, in Kallo glasvezel en rubberchemicaliën. Het bedrijf telt in België ruim 950 werknemers.