Nieuwe methode om efficiëntie van zonnepanelen te verbeteren

Onderzoek & Wetenschap 19/11/2019 15:31:36

Rijksuniversiteit Groningen ontdekt dat energie van hete elektronen in zonnepanelen is op te vangen door een perovskiet halfgeleider te combineren met de organische stof bathophenanthorline.

Lees hieronder verder   
Verwant

Dirk Van Evercooren wordt nieuwe algemeen directeur ODE Vlaanderen

De Blauwe Cluster stelt Marc Nuytemans aan als nieuwe CEO

Energik zoekt Energy Manager of the year 2020

Air Products en thyssenkrupp gaan samen elektrolyse­fabrieken bouwen

Academisch team ondersteunt Belgische offshore windenergie-sector

242.000 euro Vlaamse steun voor WaterstofNet

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In zonnecellen absorberen halfgeleiders lichtenergie. Dat kan alleen als de fotonen waar het licht uit bestaat precies groot genoeg zijn: met te weinig energie vliegen ze door het materiaal heen, met te veel energie gaat een deel verloren als warmte.

Om alle energie van hete elektronen op te vangen is dus materiaal nodig met een grotere bandkloof. Hete elektronen moeten naar dit materiaal worden geleid, voordat ze energie hebben afgegeven als warmte.

Onderzoekers proberen het verlies van energie te vertragen door bijvoorbeeld het materiaal in nanodeeltjes op te splitsen. In nanodeeltjes zijn er voor elektronen minder mogelijkheden om energie als warmte af te geven.

Met collega’s van de Nanyang Technological University te Singapore, bestudeerde hoogleraar ultrasnelle spectroscopie Maxim Pshenichnikov van de RUG een systeem waarin een perovskiet halfgeleider is gecombineerd met de organische stof bathophenanthorline (bphen), een materiaal met een grote bandkloof.

De onderzoekers gebruikten laserlicht om elektronen uit het perovskiet een energiestoot te geven, waarna ze het gedrag van de hete elektronen konden bestuderen.

De experimenten lieten zien dat hete elektronen uit perovskiet snel en gemakkelijk door bphen werden geabsorbeerd. ‘Dat gebeurde zonder dat we de elektronen vertraagden, en in gewoon materiaal.’

De onderzoekers merkten wel dat de energie van de elektronen net iets groter moest zijn dan de bandkloof. Pshenichnikov: ’Dat hadden we niet verwacht. Blijkbaar is er extra energie nodig om een barrière op de grens tussen beide materialen te doorbreken.’

Op deze manier hebben de onderzoekers laten zien dat het mogelijk is om hete elektronen uit perovskieten op te vangen. ‘De experimenten zijn uitgevoerd met een realistische hoeveelheid energie, vergelijkbaar met zichtbaar licht. De volgende uitdaging is om een echte zonnecel te bouwen waarin we beide materialen combineren, ’ aldus Pshenichnikov. << (Lydia Heida) (foto: Maxim Pshenichnikov, RUG)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Stroomverbruik van artificiële intelligentie drastisch verminderd

Onderzoeksinstelling imec en halfgeleiderproducent GlobalFoundries lanceren een nieuwe chip, die geoptimaliseerd is voor toepassingen rond artificiële intelligentie (AI).

Zijn uw behuizingen klaar voor de zomer? - column

Nu de warmste maanden van het jaar voor de deur staan, kunnen gebruikers van industriële automatiseringssystemen maar beter voorbereid zijn op de zomerhitte.

Sophie Borgne verkozen tot Engineer Powerwoman 2020

Sophie Borgne, Senior Vice President Digital Plant Business bij Schneider Electric, werd tijdens de Hannover Messe Digital Days uitgeroepen tot Engineer Powerwoman 2020.

37 West-Vlaamse bedrijven behalen Charter Duurzaam Ondernemen

Na een jaar intensief werken ontvangen 37 West-Vlaamse bedrijven dit Voka Charter als bekroning voor hun beleid en realisaties rond duurzaam ondernemen het afgelopen jaar.

Kunstmatige koraalpoliep reinigt water en transporteert cellen

Onderzoekers van de Nederlandse TU Eindhoven ontwikkelden een kleine plastic robot gemaakt van responsieve materialen, die beweegt onder invloed van licht en magnetisme.

242.000 euro Vlaamse steun voor WaterstofNet

Waterstof staat hoog op de politieke agenda. Bovendien is in Vlaanderen een uniek ecosysteem aanwezig van bedrijven actief in de waterstofketen en worden concrete projecten opgestart.

Gratis AI-applicatie detecteert personen zonder mondmasker

ML6, gespecialiseerd in machine learning en artificiële intelligentie, heeft een nieuwe applicatie gelanceerd in de strijd tegen het coronavirus. De code wordt gratis ter beschikking gesteld

Festo toont nieuwe bionic-projecten op virtuele Hannover Messe

Deze bionics zijn steevast publiekstrekkers op de Hannover Messe. Het bedrijf, sterk in pneumatische en elektrische automatiseringstechnologie, stelt ze dit keer voor op het online corona-alternatief.

Gratis simulatie en voordelige besturing van robots bij igus

Om robots en de verschillende robotbewegingen gemakkelijk te kunnen programmeren, heeft igus nu een besturingssoftware ontwikkeld voor haar Low Cost automatiseringsoplossingen. igus robot control is online gratis beschikbaar en biedt gebruikers een eenvoudige inleiding tot de wereld van de automatisering. >>

Partners