Onderzoek naar economische haalbaarheid duurzame waterstof

De Nederlandse Rijksuniversiteit Groningen gaat de economische haalbaarheid van waterstof onderzoeken, in samenwerking met instituten uit Denemarken, Duitsland, Italië en Oostenrijk.

Trefwoorden: #CO2, #Denemarken, #Duitsland, #economische haalbaarheid, #elektra, #elektrolyse, #energiemarkt, #energietransitie, #gas, #Italië, #Machiel Mulder, #netwerk, #Oostenrijk, #opslag, #Rijksuniversiteit Groningen, #waterstof

Lees verder

research

( Foto: dolgachov - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Waterstof kan een rol spelen oplossing om de variabiliteit van elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen zoals windturbines en zonnepanelen op te vangen.

In hoeverre waterstof die hoge verwachtingen in de energietransitie kan waarmaken hangt af van diverse economische factoren.

Prof. Machiel Mulder, hoogleraar Regulering van energiemarkten en directeur van het Centre for Energy Economics Research van de Rijksuniversiteit Groningen, gaat die economische haalbaarheid van waterstof onderzoeken. Voor het onderzoek is 685.000 euro beschikbaar.

Met deze financiering kan Mulder een promovendus, een postdoc en een onderzoeksmedewerker bekostigen. Onder zijn leiding zal dat drietal de waarde van waterstofproductie onderzoeken als bron van flexibiliteit voor het balanceren van de energiemarkt en het voorkomen van netwerkcongesties.

Mulder: ‘De potentie van waterstof in de energietransitie hangt af van diverse economische factoren. Een daarvan is de prijs van andere energiedragers, in het bijzonder elektriciteit en gas.'

'Tot dusverre is het nog duur om waterstof via elektrolyse uit water te maken, maar deze kosten kunnen mogelijk dalen als het in de toekomst goedkoper wordt om elektriciteit te maken.’

Het onderzoeksteam bestudeert daarom onder meer hoe de toekomstige elektriciteitsprijs zich gaat ontwikkelen wanneer stroom steeds meer met hernieuwbare bronnen wordt opgewekt.

Op het moment dat waterstof uit elektrolyse (nog) te duur is, bestaat er een alternatief om waterstof uit aardgas te maken, waarbij de vrijkomende CO2 wordt opgevangen en opgeslagen. De kosten hiervan hangen samen met de prijs van aardgas en CO2. Daarom berekenen de onderzoekers ook deze prijsontwikkeling.

Ook wordt bekeken of er andere belemmeringen zijn wat betreft de markt voor waterstof, bijvoorbeeld hoe de toegang tot transport en opslag is te regelen en het belang van internationale integratie voor het verkrijgen van liquide marktplaatsen.

Verder bestuderen de onderzoekers de waarde die waterstofproductie kan hebben voor het voorkomen van congesties in het elektriciteitsnetwerk.