Atlas Copco helpt leerkrachten om STEM aantrekkelijker te maken

Atlas Copco werkt mee aan het project ‘Leraren: meesters in innovatie’. Daarmee willen INOM, RTC Antwerpen en Flanders Make studenten in contact brengen met innovatie in het bedrijfsleven.

Trefwoorden: #Atlas Copco, #Engineering, #Mathematics, #Science, #STEM, #studeren, #Technology

Lees verder

Opleiding

( Foto: Atlas Copco )

ENGINEERINGNET.BE - Leraren van het 6de leerjaar basisonderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs krijgen via dit project een bredere kijk op wat technologie inhoudt, welke innovaties op hen afkomen en welke jobmogelijkheden er zijn na een technisch of wetenschappelijk georiënteerde opleiding.

Tijdens de projectdagen kunnen de leraren kiezen uit een aantal innovatieve workshops waarbinnen ze kennis maken met innovatief en didactisch lesmateriaal dat ze kunnen aanwenden in hun klas.

Eerder deze maand verwelkomde Atlas Copco 70 Antwerpse leerkrachten voor een STEM-sessie, aangevuld met een introductie tot het digitale wetenschapsspel Ava & Trix, ‘De Grote Oversteek’. Nog veel te vaak wordt de wetenschapsles geassocieerd met een leerkracht in een witte labojas.

Met dit spel wil men duidelijk maken dat ook op een interactieve en speelse manier wetenschap bijgebracht kan worden aan de kinderen. Door concrete situaties uit hun leefwereld als probleemstelling te gebruiken zien ze wetenschap niet langer als een ver-van-mijn-bedshow.

Aan het einde van de dag ging elke deelnemende school dankzij de ondersteuning van RTC Antwerpen naar huis met een volledig uitgewerkt lessenpakket en didactische uitrusting. Kinderen leren hypotheses op te stellen en kunnen die daarna met touw en ballonnen proefondervindelijk uitproberen.

Daarnaast werd deze week ook de vierde editie van Techno Ninja’s georganiseerd. Dit is een initiatief van Pleiades, het internationale vrouwennetwerk van Atlas Copco, waarmee het kinderen van medewerkers tussen 6 en 14 jaar op een speelse en interactieve manier in contact wil brengen met STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics).

Tijdens het evenement kunnen de kinderen deelnemen aan vier verschillende workshops rond wetenschap en techniek: Beebot, mBot, micro:bot en een digitaal wetenschapsspel over perslucht en wrijving.

Met de Bee-Bot en de mBot maken kinderen spelenderwijs kennis met de grondbeginselen van programmeren.


Hier kan het lespakket van Ava & Trix gedownload worden.