Jan De Nul investeert in nieuwe offshore installatieschip

Jan De Nul Group heeft bij de Chinese scheepswerf CMHI Haimen een offshore installatieschip besteld, dat in staat zal zijn om de nieuwste generatie van windparken op zee te bouwen.

Trefwoorden: #funderingen, #hefvermogen, #installatieschip, #Jan De Nul, #offshore wind

Lees verder

Techniek

( Foto: Jan De Nul )

ENGINEERINGNET.BE - Het kraanschip voor drijvende installatie (Les Alizés) is uitgerust met een kraan met een hefvermogen van 5.000 ton en indrukwekkende hijshoogtes.

Het zal hoofdzakelijk ingezet worden voor de bouw van offshore windparken, maar is met zijn imposante kraan ook uiterst geschikt om uitgediende olie- en gasplatformen op zee te ontmantelen.

Dankzij zijn afmetingen en indrukwekkende hijs- en laadcapaciteiten zal het schip meerdere stuks van de grootste en zwaarste funderingen voor windmolens in één trip naar de installatieplek op zee kunnen brengen en installeren.

Bovendien is het een drijvend kraanschip, waardoor het in diepere wateren en in moeilijkere ondergronden funderingen zal kunnen plaatsen.

Deze investering is een antwoord op de globale trend binnen de offshore windenergiesector om steeds grotere windmolens te ontwerpen en te installeren.

Deze nieuwste generatie van turbines kunnen meer dan 270 meter hoog zijn, met wieken tot 120 meter lang, en rusten op funderingen tot wel 2.500 ton.