Winnaars van Junior STEM Olympiade 2019 bekend gemaakt

Simon Bijnens uit Lummen, Elias Verelst uit Malle en Thibeau Carlens uit Wellen mogen zich gedurende één jaar de grootste jonge STEM-talenten van de Lage Landen noemen.

Trefwoorden: #Agoria, #Engineering, #Junior STEM Olympiade, #Mathematics, #Science, #STEM, #techniek, #Technology, #Technopolis, #wetenschap

Lees verder

Opleiding

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - Simon, Elias en Thibeau waren de beste in een theoretische test en vier praktische proeven waarmee gepolst werd naar hun inzicht in STEM (wetenschap, technologie, ingenieurskunde, wiskunde).

Deze wedstrijd is er voor kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar met een passie voor exacte wetenschap en technologie. Naast 60 leerlingen van de basisscholen uit Vlaanderen en Brussel, namen ook de 4 beste jongeren uit de Nederlandse finale van de STEM Olympiade deel aan dit event. Aan deze Olympiade namen in twee rondes liefst 25.024 leerlingen uit 590 basisscholen.

De organisatie van dit jaarlijkse event is een samenwerkingsverband tussen Agoria, Technopolis, Engie, HRRail, Volta, Defensie, Bekaert, Esas, IBM, EOS, KU Leuven, U Hasselt, U Gent, VUB, associatie U Gent, associatie U Antwerpen, PXL, EHB, Thomas MORE, VIVES en de Vlaamse overheid.

Ze scharen zich achter het STEM-actieplan dat jongeren wil stimuleren in toegepaste wiskunde, exacte wetenschappen, techniek/technologie en onderzoek/ontwerp. Coördinator Rik Hostyn: "De Olympiade zet immers op de eerste plaats in op de T van Technology en op de E van de Engineering, maar ze heeft de exacte wetenschappen (S) als basis en kan niet zonder de toegepaste wiskunde (M)."

Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen: “Vlaanderen heeft nood aan technologisch talent. Onze bedrijven transformeren zich tot ‘Fabrieken van de Toekomst’, waarbij digitalisering en technologische innovaties de sleutel zijn. We hebben jongens en meisjes nodig met passie voor technologie die voluit kiezen voor STEM”.

Alle deelnemers aan de finale, 16 meisjes en 48 jongens, kregen een leuke technologisch gerelateerde prijs ter waarde van 5.500 euro.