Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie

De Leuvense start-up Ray & Jules heeft een technologie ontwikkeld om koffie te roosteren op op basis van 100% zonne-energie. Hun slow-roasting methode is 3x energie-efficiënter.

Trefwoorden: #duurzaam, #koffie roosteren, #Ray & Jules, #start-up, #zonne-energie

Lees verder

Techniek

( Foto: Ray & Jules )

ENGINEERINGNET.BE - Ondanks de enorme hoeveelheid CO2 die de productie van koffie met zich meebrengt, bleef de sector tot nu toe nog buiten schot. De traditionele artisanale roasters slorpen miljarden liters fossiele brandstof op.

De industriële roasters scoren zelfs nog slechter omdat ze de boon kort maar heel heet roosteren, waardoor niet alleen massa’s energie maar ook de koffiearoma’s verloren gaan. Het roosteren van koffie stoot wereldwijd jaarlijks 15 miljoen ton CO2 uit, het equivalent van 5 miljard liter stookolie.

Gert Linthout, Market Developer bij Ray & Jules: “De wereldwijde koffiemarkt heeft een omzet van zo’n 200 miljard euro per jaar, nog geen 350 miljoen euro wordt in duurzaamheid geherinvesteerd. Het is onze missie om via onze clean technologie een 100% CO2-vrije en faire koffieketen wereldwijd te realiseren tegen 2050.”

De Belgische ingenieurs van Ray & Jules ontwikkelden een slow-roasting machine rondom de boon. Ze roosteren continu en traag op lage temperatuur, met warme lucht die meerdere keren gerecirculeerd wordt. Daardoor behoudt de koffie zijn artisanale smaak met maar één derde van het energieverbruik van traditionele koffiebranders.

Een slimme buffering van de zonne-energie laat zelfs nachtelijke productie toe. De gepatenteerde technologie stelt hen in staat, als eerste wereldwijd, op grote schaal te roosteren op zonne-energie.

Koen Bosmans, zaakvoerder van Ray & Jules: “Met de hulp van experts van zusterbedrijf CEE en steun van DGO6 konden we de voorbije maanden de laatste hand leggen aan een full-scale prototype van onze zonnerooster, de technologie wereldwijd patenteren en ons Fairtrade laten certificeren.”

Ondertussen perfectioneerden ze een unieke solar-roasted koffie die in blinde smaaktesten als erg lekker beoordeeld wordt. Lokaal willen ze keten verder duurzaam maken via groen transport en herbruikbare verpakking.