Natuurkundigen vragen zich af of een vijfde natuurkracht bestaat

Onderzoek & Wetenschap 6/12/2019 9:43:47

Hebben Hongaarse natuurkundigen met een simpele meetopstelling een nieuwe natuurkracht ontdekt die alle grote versnellers en detectoren al decennia over het hoofd zien?

Lees hieronder verder   
Verwant

LHCb-experiment werpt licht op veelbesproken tetraquarks

Nieuwe inzichten op zonnevlammen dankzij supercomputers

Donkere-materiedetector xenon ziet meer activiteit dan verwacht

Sonaca en Celestia Antwerp werken mee aan bemande maanvlucht

Nieuwe satellietmissie monitort broeikasgasuitstoot

Meest massieve botsingsproduct ooit in versneller waargenomen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het mysterieuze X17-deeltje kan de drager zijn van een onbekende, vijfde fundamentele kracht.

Het deeltje zou een rol spelen bij het verval van instabiele kernen van beryllium-8 en helium-4. Volgens de handboeken zenden zulke kernen na vorming hun overschot aan energie uit als een lichtdeeltje, een foton, dat daarna een elektron en een anti-elektron vormt.

De lichtsnelheid van het foton maakt dat het elektron en positron na hun ontstaan in vrijwel dezelfde richting verder bewegen. In een detector slaan ze vlak naast elkaar in.

Uit metingen van het Instituut voor Nucleaire Research in Debrecen, Hongarije, bleek in 2015 dat zo’n paar van een elektron en positron heel af en toe bijna haaks op elkaar worden uitgezonden.

Nu rapporteert dezelfde groep een vergelijkbare anomalie in helium-4, onder een hoek van 110 graden.

Nadat in 2015 de Debrecen-anomalie in Physical Review Letters was gepubliceerd, kwam de Universiteit van Californië met een opmerkelijke verklaring.

Bij het verval ontstaat volgens hun theorie nu en dan geen foton, maar een onbekend deeltje dat veel trager beweegt dan een foton. Als dat trage deeltje na korte tijd een elektron-positronpaar vormt, vliegen die bijna haaks op de aanvankelijke beweging uit elkaar. Ze treffen de detector ver van elkaar.

Volgens de Amerikanen is de uitkomst van de experimenten te begrijpen als er een onbekend licht deeltje van ongeveer 35 elektronmassa’s uit de atoomkern komt, in plaats van een foton. Zo’n traag deeltje moet volgens de deeltjesboekhouding een vectorboson zijn, een deeltje met een spin. Maar het is niet een van de bekende vectorbosonen uit het Standaard Model.

In de natuurkunde zijn vier fundamentele krachten bekend: zwaartekracht, elektromagnetisme en de zwakke en sterkte kernkrachten. In het Standaardmodel worden krachten door vectorbosonen overgebracht, die allemaal bekend lijken: het foton, het gluon en W en Z.

In de logica van het Standaard Model betekent een nieuw X-boson dat er een onbekende vijfde natuurkracht moet zijn. Dat zou een grote ontdekking zijn.

De Hongaarse groep noemt het experiment met helium-4 een bevestiging van de eerdere meting in beryllium-8. Maar in allerlei wetenschappelijke columns en bladen hebben fysici zich hier sceptisch over uitgelaten.

De groep heeft een geschiedenis van ingetrokken claims op het gebied van vreemd atoomverval, die bij nader inzien statistische missers bleken.

Het nieuwe helium-4 experiment mag volgens de meeste commentaren geen bevestiging van het beryllium-experiment heten, omdat het in dezelfde meetopstelling is gedaan.

Ook is de vraag waarom een X-boson van 34 elektronmassa’s niet allang is ontdekt. In versnellerexperimenten is het de afgelopen decennia niet opgedoken. Volgens een aantal theoretici komt dat omdat de vijfde kracht geen vat heeft op protonen, net zoals elektromagnetisme niks doet met ongeladen deeltjes.

Bij CERN wordt het nieuwe helium-4 resultaat in zoverre serieus genomen dat het NA64-experiment nogmaals rechtstreeks naar het X17-deeltje op zoek gaat. Ook gaan er stemmen op om in de metingen met de LHCb-detector naar het deeltje te speuren. << (Lydia Heida) (foto: © CERN)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Stroomverbruik van artificiële intelligentie drastisch verminderd

Onderzoeksinstelling imec en halfgeleiderproducent GlobalFoundries lanceren een nieuwe chip, die geoptimaliseerd is voor toepassingen rond artificiële intelligentie (AI).

Zijn uw behuizingen klaar voor de zomer? - column

Nu de warmste maanden van het jaar voor de deur staan, kunnen gebruikers van industriële automatiseringssystemen maar beter voorbereid zijn op de zomerhitte.

Sophie Borgne verkozen tot Engineer Powerwoman 2020

Sophie Borgne, Senior Vice President Digital Plant Business bij Schneider Electric, werd tijdens de Hannover Messe Digital Days uitgeroepen tot Engineer Powerwoman 2020.

37 West-Vlaamse bedrijven behalen Charter Duurzaam Ondernemen

Na een jaar intensief werken ontvangen 37 West-Vlaamse bedrijven dit Voka Charter als bekroning voor hun beleid en realisaties rond duurzaam ondernemen het afgelopen jaar.

Kunstmatige koraalpoliep reinigt water en transporteert cellen

Onderzoekers van de Nederlandse TU Eindhoven ontwikkelden een kleine plastic robot gemaakt van responsieve materialen, die beweegt onder invloed van licht en magnetisme.

242.000 euro Vlaamse steun voor WaterstofNet

Waterstof staat hoog op de politieke agenda. Bovendien is in Vlaanderen een uniek ecosysteem aanwezig van bedrijven actief in de waterstofketen en worden concrete projecten opgestart.

Gratis AI-applicatie detecteert personen zonder mondmasker

ML6, gespecialiseerd in machine learning en artificiële intelligentie, heeft een nieuwe applicatie gelanceerd in de strijd tegen het coronavirus. De code wordt gratis ter beschikking gesteld

Festo toont nieuwe bionic-projecten op virtuele Hannover Messe

Deze bionics zijn steevast publiekstrekkers op de Hannover Messe. Het bedrijf, sterk in pneumatische en elektrische automatiseringstechnologie, stelt ze dit keer voor op het online corona-alternatief.

Gratis simulatie en voordelige besturing van robots bij igus

Om robots en de verschillende robotbewegingen gemakkelijk te kunnen programmeren, heeft igus nu een besturingssoftware ontwikkeld voor haar Low Cost automatiseringsoplossingen. igus robot control is online gratis beschikbaar en biedt gebruikers een eenvoudige inleiding tot de wereld van de automatisering. >>

Partners