2 miljoen euro voor AI- en digitaliseringsprojecten bij hogescholen

Economie 10/12/2019 12:22:13

Er komen zes nieuwe projecten bij hogescholen met specifieke aandacht voor toepassingen van AI bij ondernemingen en non-profitorganisaties, die zelf hier niet actief onderzoek naar doen.

Lees hieronder verder   
Verwant

AI-start-up The Grain haalt Vlaio innovatiesubsidie binnen

Fotonische chips geboost met nieuwe lichtversterker

Portugese Heptasense wint Elia innovatiewedstrijd

Databotpionier TeRoCo breidt activiteiten uit naar Frankrijk

AI-oplossing structureert en interpreteert digitale documenten

Gestapelde nanoballetjes nemen bijzondere structuur aan

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

(3/9) Methaan-etende bacteriën lusten ook stikstof

(2/9) Holst Centre start test-productielijn voor geprinte elektronica

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De wereld is volop aan het digitaliseren en steeds meer artificiële intelligentie (AI) wordt daarbij ingezet.

Denk maar aan nieuwe trends zoals (huishoud)toestellen, camera’s en sensoren die verbonden zijn met het internet, het online-winkelen, draagbare sensoren en app’s om je gezondheid op te volgen. Deze digitale technologie vormt de motor achter Industrie 4.0 en heeft een grote impact op onze economie, arbeidsmarkt en maatschappij.

Daarom keurde de Vlaamse Regering dit voorjaar reeds het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie goed, met als doel om Vlaanderen als kennisregio op vlak van AI op de kaart te zetten, door onderzoek te stimuleren en ondernemingen warm te maken voor mogelijkheden die deze technologieën bieden. << (Lydia Heida) (foto: VLAIO)

De hogescholen organiseren deze 6 projecten (gericht op mogelijke AI-toepassingen bij ondernemingen en non-profitorganisaties):

  1. AISIBOCO - Artificiële Intelligentie op Single Board Computers: oplossingen die door Vlaamse hardware- en sensorontwikkelaars, softwareproducenten en bedrijven die ICT-diensten leveren zijn te gebruiken om informatie, die vanuit toestellen en sensoren naar het internet verstuurd wordt voor opslag en verwerking, lokaal uit te voeren mét toepassen van AI, om de nadelen van een centrale verwerking weg te nemen.

  2. AI@EDGE - Applying Artificial Intelligence on Edge devices using Deep learninG with Embedded optimizations: Onderzoek naar mogelijkheden om Deep Learning algoritmes toe te passen op minder krachtiger systemen als nu, die niet noodzakelijk constant verbonden zijn met het internet. Doelgroep: ontwikkelaars van slimme elektronische systemen.

  3. Roadmap for AI-driven synchromodal logistics: Ondersteunen van complexer wordende beslissingsprocessen bij logistieke kmo’s door administratieve softwarepakketten te verrijken met AI-technieken om te komen tot volwaardige ‘decision support tools’ voor multi- (via spoor, weg en water) en synchromodaal transport van goederen.

  4. WEAR AI: Toepassen en bewustmaken van de toegevoegde waarde van AI in het kader van industrie 4.0 voor de monitoring en predictie van gereedschapsslijtage binnen de maakindustrie.

  5. Intelligente Robotic Process Automation (IRPA4SME): Vlaamse kmo bewustmaken van het potentieel van de combinatie AI en Robotic Process Automation. Hiermee is op eenvoudige wijze het invoeren en verwerken van data in een onderneming zelfstandig door een programma uit te laten voeren, om zo de kans op fouten te verlagen en de efficiëntie te verhogen.

  6. Digitale transformatie van de fysieke winkel: Faciliteren van het digitaliseringsproces van retailondernemers, het sensibiliseren, implementeren en accelereren van een doelgerichte technologietransfer naar de fysieke winkel van retailers in Vlaanderen om in te spelen op de behoeften van de digitale consument.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

De bouw van de nieuwe fabriek / distributiecentrum, een investering van 50 miljoen euro, startte in april vorig jaar en nadert zijn voltooiing en is positief voor de lokale werkgelegenheid.

Winnaars 3D Print Awards bekend gemaakt

Kamp C heeft de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De winnende inzendingen worden later echt geprint.

Flowcomm België wordt Jadiflow

De firma Flowcomm België gaat sinds 1 september door onder de naam Jadiflow en blijft het pompen, afsluiters en warmtewisselaars uit het CSF Group assortiment verkopen.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners