2 miljoen euro voor AI- en digitaliseringsprojecten bij hogescholen

Economie 10/12/2019 12:22:13

Er komen zes nieuwe projecten bij hogescholen met specifieke aandacht voor toepassingen van AI bij ondernemingen en non-profitorganisaties, die zelf hier niet actief onderzoek naar doen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Leon van de Pas is nieuwe CEO van Unifly

Stroomverbruik van artificiële intelligentie drastisch verminderd

Zijn uw behuizingen klaar voor de zomer? - column

Gratis AI-applicatie detecteert personen zonder mondmasker

Afstand houden en volgen ... - artikel

Lancering een van de eerste Europese volwaardige 5G-testnetwerken

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De wereld is volop aan het digitaliseren en steeds meer artificiële intelligentie (AI) wordt daarbij ingezet.

Denk maar aan nieuwe trends zoals (huishoud)toestellen, camera’s en sensoren die verbonden zijn met het internet, het online-winkelen, draagbare sensoren en app’s om je gezondheid op te volgen. Deze digitale technologie vormt de motor achter Industrie 4.0 en heeft een grote impact op onze economie, arbeidsmarkt en maatschappij.

Daarom keurde de Vlaamse Regering dit voorjaar reeds het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie goed, met als doel om Vlaanderen als kennisregio op vlak van AI op de kaart te zetten, door onderzoek te stimuleren en ondernemingen warm te maken voor mogelijkheden die deze technologieën bieden. << (Lydia Heida) (foto: VLAIO)

De hogescholen organiseren deze 6 projecten (gericht op mogelijke AI-toepassingen bij ondernemingen en non-profitorganisaties):

  1. AISIBOCO - Artificiële Intelligentie op Single Board Computers: oplossingen die door Vlaamse hardware- en sensorontwikkelaars, softwareproducenten en bedrijven die ICT-diensten leveren zijn te gebruiken om informatie, die vanuit toestellen en sensoren naar het internet verstuurd wordt voor opslag en verwerking, lokaal uit te voeren mét toepassen van AI, om de nadelen van een centrale verwerking weg te nemen.

  2. AI@EDGE - Applying Artificial Intelligence on Edge devices using Deep learninG with Embedded optimizations: Onderzoek naar mogelijkheden om Deep Learning algoritmes toe te passen op minder krachtiger systemen als nu, die niet noodzakelijk constant verbonden zijn met het internet. Doelgroep: ontwikkelaars van slimme elektronische systemen.

  3. Roadmap for AI-driven synchromodal logistics: Ondersteunen van complexer wordende beslissingsprocessen bij logistieke kmo’s door administratieve softwarepakketten te verrijken met AI-technieken om te komen tot volwaardige ‘decision support tools’ voor multi- (via spoor, weg en water) en synchromodaal transport van goederen.

  4. WEAR AI: Toepassen en bewustmaken van de toegevoegde waarde van AI in het kader van industrie 4.0 voor de monitoring en predictie van gereedschapsslijtage binnen de maakindustrie.

  5. Intelligente Robotic Process Automation (IRPA4SME): Vlaamse kmo bewustmaken van het potentieel van de combinatie AI en Robotic Process Automation. Hiermee is op eenvoudige wijze het invoeren en verwerken van data in een onderneming zelfstandig door een programma uit te laten voeren, om zo de kans op fouten te verlagen en de efficiëntie te verhogen.

  6. Digitale transformatie van de fysieke winkel: Faciliteren van het digitaliseringsproces van retailondernemers, het sensibiliseren, implementeren en accelereren van een doelgerichte technologietransfer naar de fysieke winkel van retailers in Vlaanderen om in te spelen op de behoeften van de digitale consument.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Stroomverbruik van artificiële intelligentie drastisch verminderd

Onderzoeksinstelling imec en halfgeleiderproducent GlobalFoundries lanceren een nieuwe chip, die geoptimaliseerd is voor toepassingen rond artificiële intelligentie (AI).

Zijn uw behuizingen klaar voor de zomer? - column

Nu de warmste maanden van het jaar voor de deur staan, kunnen gebruikers van industriële automatiseringssystemen maar beter voorbereid zijn op de zomerhitte.

Sophie Borgne verkozen tot Engineer Powerwoman 2020

Sophie Borgne, Senior Vice President Digital Plant Business bij Schneider Electric, werd tijdens de Hannover Messe Digital Days uitgeroepen tot Engineer Powerwoman 2020.

37 West-Vlaamse bedrijven behalen Charter Duurzaam Ondernemen

Na een jaar intensief werken ontvangen 37 West-Vlaamse bedrijven dit Voka Charter als bekroning voor hun beleid en realisaties rond duurzaam ondernemen het afgelopen jaar.

Kunstmatige koraalpoliep reinigt water en transporteert cellen

Onderzoekers van de Nederlandse TU Eindhoven ontwikkelden een kleine plastic robot gemaakt van responsieve materialen, die beweegt onder invloed van licht en magnetisme.

242.000 euro Vlaamse steun voor WaterstofNet

Waterstof staat hoog op de politieke agenda. Bovendien is in Vlaanderen een uniek ecosysteem aanwezig van bedrijven actief in de waterstofketen en worden concrete projecten opgestart.

Gratis AI-applicatie detecteert personen zonder mondmasker

ML6, gespecialiseerd in machine learning en artificiële intelligentie, heeft een nieuwe applicatie gelanceerd in de strijd tegen het coronavirus. De code wordt gratis ter beschikking gesteld

Festo toont nieuwe bionic-projecten op virtuele Hannover Messe

Deze bionics zijn steevast publiekstrekkers op de Hannover Messe. Het bedrijf, sterk in pneumatische en elektrische automatiseringstechnologie, stelt ze dit keer voor op het online corona-alternatief.

Gratis simulatie en voordelige besturing van robots bij igus

Om robots en de verschillende robotbewegingen gemakkelijk te kunnen programmeren, heeft igus nu een besturingssoftware ontwikkeld voor haar Low Cost automatiseringsoplossingen. igus robot control is online gratis beschikbaar en biedt gebruikers een eenvoudige inleiding tot de wereld van de automatisering. >>

Partners