2X scherper beeld door combinatie microscopie­technieken

Onderzoek & Wetenschap 11/12/2019 16:21:22

TU Delft heeft 2 bestaande technieken binnen de superresolutie-microscopie gecombineerd tot een nieuwe methode. Veel experts gingen er van uit dat dit technisch onmogelijk was.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vijf laureaten van FWO-Excellentieprijzen bekend gemaakt

Supercontinuum: stap voor stap naar een brede waaier van kleuren

Drie VUB-wetenschappers worden coördinator bij CERN

Onderzoekers bouwen sensor van slechts 11 atomen

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Oprichting onderzoeksfaciliteit om micro-organismen beter te benutten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Binnen de super­resolutie­microscopie bestaan twee methoden. Bij de eerste methode, Single Molecule Localization Microscopy (SMLM) genaamd, zorgen onderzoekers ervoor dat moleculen willekeurig aan of uit staan.

“Het grootste deel van de tijd staan ze uit, maar soms lichten ze op”, aldus onderzoeker Sjoerd Stallinga. “Als je dan een filmpje maakt, zie je een blinkende sterrenhemel, waarbij elk puntje een lichtvlek van één molecuul is. Doordat de verschillende moleculen maar af en toe aanstaan, kun je hun locatie heel precies bepalen. Als je het hele filmpje analyseert, kun je een reconstructie maken van de celstructuur waar je naar kijkt.”

De beperking van SMLM is dat er maar enkele honderden tot enkele duizenden fotonen van de moleculen afkomen. “De vraag die we hebben gesteld is: hoe kunnen we het minieme beetje licht dat van de fluorescerende moleculen komt nog beter gebruiken?”, zegt onderzoeker Carlas Smith.

Bij de tweede stroming binnen de superresolutiemicroscopie, Structured Illumination Microscopy (SIM), boetseren onderzoekers het laserlicht tot een fijn gestreept patroon van licht-donker-licht-donker. Dat patroon projecteren ze daarna op hun sample.

“Als een molecuul zich in een lichtstreepje bevindt, slaan we het aan en zendt het fotonen uit, waardoor we het zien. Ligt het molecuul in een donker gebied, dan zien we het niet”, stelt Smith. “Door zowel een lichtpatroon met horizontale als met verticale streepjes over het sample te leggen en dat heen en weer te schuiven, kunnen we de locatie van moleculen precies bepalen.”

Na veel theoretisch en praktisch werk is het gelukt om de twee technieken, SMLM en SIM, te combineren in één opstelling, genaamd SIMFLUX. Om aan te tonen dat de methode werkt, brachten de onderzoekers een kunstmatig geproduceerde DNA-structuur in beeld.

“We zijn daarna nog een jaar bezig geweest om in een cel te kijken”, zegt onderzoeker Bernd Rieger. Dit leverde een duidelijk beeld op van eiwitdraden en -buisjes die het skelet van een cel vormen: het zogeheten cytoskelet.

Onderzoekers kunnen nu inzoomen op structuren van tussen de vijf en tien nanometer. Dat is ongeveer twee keer zo goed als met SMLM mogelijk was.

“De logische volgende stap zou zijn om beelden te maken in drie dimensies”, zegt Rieger. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)

Op de foto:
PostDoc Taylor Hinsdale (links), PhD-student Rasmus Thorsen (midden) en PhD-student Jelmer Cnossen (rechts) bij de nieuwe microscopie-opstelling.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

TNO, Eurotron, Groenleven en SIEC ontwikkelen een nieuw zonnepaneel dat meer stroom genereert en de elektriciteitskosten verlaagt in vergelijking met conventionele panelen.

Permanente en veilige gegevensbewaking op afstand

Met B&R kunnen machinebouwers een permanente verbinding tot stand brengen met installaties en machines in het veld. Met LogTunnel kunnen gegevens van machines op een centrale locatie worden gearchiveerd. Eventuele onregelmatigheden in de prestaties kunnen vroegtijdig worden opgespoord om de maximale beschikbaarheid te behouden.

Partners