Biologische verpakking beschermt enzymen

Onderzoek & Wetenschap 12/12/2019 9:15:34

De Universiteit Twente werkt aan encapsulines, een soort holle eiwitballen, die enzymen en andere eiwitten die als medicijn gebruikt worden, beschermen tot ze op hun bestemming aankomen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Eerste protonentherapie in UZ Leuven uitgevoerd

Innoviris investeert 2 miljoen euro in Axiles Bionics en VUB-BruBotics

Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

Slimme contactlens met artificiële iris voorgesteld

Verhoogde aandacht voor UV-straling en bipolaire ionisatie voor desinfectie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Grondmechanica (gevorderden)

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 30/09/2020 tot 8/12/2020

Veilig samenwerken met Cobots

Webinar

donderdag 1 oktober 2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Postgraduaat Corporate Finance

Leuven

van 2/10/2020 tot 6/03/2021

Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen

Gent

van 6/10/2020 tot 29/06/2021

METAV Web Sessions: innovation

online

van 6/10/2020 tot 7/10/2020

Keuze van de redactie

(24/9) 8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

(24/9) Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Vanaf het ogenblik dat je medicijnen inneemt, is je lichaam al bezig deze er weer uit te werken.

Volgens UT-promovendus Robin Klem hebben encapsulines, een soort holle eiwitballen, de potentie om enzymen en andere eiwitten die als medicijn gebruikt worden te beschermen tot dat ze op hun bestemming aankomen.

Voor zijn promotieonderzoek bestudeerde Klem de eigenschappen van encapsulines en hun interacties met cellen. Het is hem gelukt om het enzym ASNase te verpakken en desondanks bleef het enzym daarna actief.

Encapsulines zijn zogenaamde ‘nanocages’ die bestaan uit meerdere eiwitten. Het is al wel eerder gelukt om kleurstoffen en metalen met de eiwitten te transporteren, maar er was nog geen onderzoek gedaan naar het verpakken van medisch relevante eiwitten. “Er was meer informatie nodig over onder andere de structuur van de encapsulines om de potentie in te schatten”, aldus Klem.

In zijn proefschrift beschrijft Klem niet alleen de structuur van de encapsulines, maar ook hoe hij de eiwitballen gebruikt om het enzym asparaginase (ASNase) te verpakken. Over de verpakking van actieve eiwitten, zoals enzymen, was nog weinig bekend. “Om encapsulines te gebruiken als transportmiddel van enzymen is het belangrijk dat het enzym zijn functie niet verliest tijdens het vervoer”, vertelt Klem.

Volgens Klem hebben encapsulines potentie gebruikt te worden als medicijnbezorgers. Hij vertelt: “Ze zijn heel stabiel en bestaan uit biologische moleculen; het zijn moleculen die ook in de natuur voorkomen. Je kan er enzymen in opslaan en doordat ze niet door elke cel worden opgenomen is het ook mogelijk ze naar een specifieke plek in het lichaam te vervoeren.”

Een medicijn dat gebruik maakt van encapsulines is nog ver weg volgens Klem: “We hebben nu onder andere laten zien dat één specifiek eiwit verpakt en vervoerd kan worden in één specifieke soort encapsuline, maar voor andere enzymen zijn weer andere verpakkingen nodig.”

Verder onderzoek naar andere enzymen en de mogelijkheid om de encapsulines aan te passen afhankelijk van de toepassing is nodig. << (Lydia Heida) (foto: UTwente)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Act&Sorb ontwikkelt recyclageoplossing voor MDF richting actief kool

Om deze nieuwe technologie, samen met de productie van hernieuwbare energie in de praktijk om te zetten, wordt met Vlaamse steun een nieuwe fabriek met laboratorium gebouwd in Genk.

Vijf verschillende fasen gevonden in mengsels van twee stoffen

TU Eindhoven en de universiteit Paris-Seclay bewijzen een vijf-fasen-evenwicht, iets wat veel geleerden voor onmogelijk hielden vanwege de 150 jaar oude Gibbs-regel van maximaal drie fasen.

‘Certified Pick up’ zorgt voor veilig containertransport Port of Antwerp

‘Certified Pick up’ een digitale, veilige en geïntegreerde oplossing voor de vrijgave van containers gaat vanaf 1 januari 2021 van start en vervangt het huidige systeem van pincodes.

Stralingsbescherming tegen radon en natuurlijke radioactieve materialen

56 partners uit 26 verschillende landen onderzoeken de effecten van chronische blootstelling aan radon en andere natuurlijke radionucliden op mens en milieu.

Fluvius verbindt grootste Vlaamse industriële windpark

In de haven van Zeebrugge wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de bouw van het ‘ICO Windpark’: het grootste on-shore windpark op één industriële site in Vlaanderen.

Eerste protonentherapie in UZ Leuven uitgevoerd

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht een tumor bestraalt en zo het gezonde weefsel rondom minimaal beschadigt. De eerste behandelingen verliepen vlot.

10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

Tijdens “Agility, Belgian biotech’s booster” stelde bio.be/essenscia 10 actiepunten voor om de biotechsector in België te verankeren en haar internationale concurrentiekracht te versterken.

Cebeo verwerft Industrial Automation Distributor certificaat

Schneider Electric heeft begin september het Industrial Automation Distributor (IAD) certificaat overhandigd aan Cebeo, gespecialiseerde groothandel in elektrotechnisch materiaal.

Yokogawa lanceert nieuwe generatie Mixed Signal Oscilloscope

De DLM5000 is een nieuwe generatie mixed-signal-oscilloscoop met opties voor vier of acht analoge ingangen en werd ontworpen om uiterst aanpasbaar en flexibel te zijn. Met opnieuw ontworpen hardware biedt de DLM5000 belangrijke verbeteringen in zowel prestaties als bruikbaarheid. Het is de opvolger het DLM4000-model. >>

Partners