10 miljoen euro EU subsidie voor doorontwikkeling 3D-metaalprinten

Economie 13/12/2019 8:28:53

Fieldlab RAMLAB, onderdeel van Havenbedrijf Rotterdam, zet in op grootschalige doorontwikkeling en toepassing van 3D-metaalprinten met lastechnologie voor Europese kmo's.

Lees hieronder verder   
Verwant

Bedrijven investeren miljoenen euro’s in hergebruik van CO2 in North Sea Port

Vijf verschillende fasen gevonden in mengsels van twee stoffen

10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

Innovatieve oplossingen rond spoorvervoer in chemiesector

Biologisch oplosmiddel verlaagt energieverbruik

60% fijnstofreductie op binnenplaats Indiase school

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Grondmechanica (gevorderden)

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 30/09/2020 tot 8/12/2020

Veilig samenwerken met Cobots

Webinar

donderdag 1 oktober 2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Postgraduaat Corporate Finance

Leuven

van 2/10/2020 tot 6/03/2021

Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen

Gent

van 6/10/2020 tot 29/06/2021

METAV Web Sessions: innovation

online

van 6/10/2020 tot 7/10/2020

Keuze van de redactie

(24/9) 8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

(24/9) Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Stimulering van de zogenoemde WAAM (Wire Arc Additive Manufacturing)-technologie pakt RAMLAB samen met 20 Europese partners op.

‘We kunnen WAAM nu sneller op de markt brengen en toepasbaar maken voor kmo's’, aldus Vincent Wegener, Managing Director RAMLAB.

‘Met de financiering is het mogelijk om op industriële schaal metalen producten te printen waarvan de levensduur twee keer zo lang is. Daarbij kunnen we door de beheersing van de procescondities producten certificeren zonder verdere testen. Deze ontwikkelingen zijn revolutionair in de metaalverwerkende industrie’, zegt Wegener.

Hij voorspelt dat 3D-printen ‘the next big thing’ voor Europese kmo’s in (groot)metaal wordt. ‘Voor de kmo's komt de relatief dure 3D-printtechnologie binnen handbereik. Zo kunnen wij nu WAAM als betaalbare service aan mkb’s aanbieden.’

Producten gaan niet alleen twee keer zo lang mee door toepassing van de WAAM-technologie, maar zijn ook makkelijker te repareren. ‘Doordat we onderdelen lokaal produceren, besparen we bovendien op transportkosten met als bijkomend voordeel: CO2-reductie.’

Daarnaast noemt Wegener het voorbeeld van de 3D-geprinte scheepspropellers. ‘Dankzij het project kunnen we propellers gaan printen met meerdere materialen en nieuwe designs waarmee schepen minder brandstof verbruiken. Dat is goed voor de portemonnee én het klimaat.’

Wegener verwacht verder dat de verdere ontwikkeling op Europees niveau ongeveer 300 banen oplevert. De WAAM-technologie zet RAMLAB in voor de scheepvaartsector, maar ook voor de aerospace- en automotive sector.

Aan het project nemen 21 partners uit verschillende Europese landen deel. Uit Nederland participeren naast RAMLAB de Zuid-Hollandse organisaties M2i (Stichting Materials Innovation Institute), TU Delft en Valk Welding.

De komende 4 jaar staat in het teken van onderzoek en doorontwikkeling van de technologie. Begin 2020 organiseert RAMLAB samen met de partners een kick-off op RDM Rotterdam. << (Lydia Heida) (foto: Fieldlab RAMLAB)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Act&Sorb ontwikkelt recyclageoplossing voor MDF richting actief kool

Om deze nieuwe technologie, samen met de productie van hernieuwbare energie in de praktijk om te zetten, wordt met Vlaamse steun een nieuwe fabriek met laboratorium gebouwd in Genk.

Vijf verschillende fasen gevonden in mengsels van twee stoffen

TU Eindhoven en de universiteit Paris-Seclay bewijzen een vijf-fasen-evenwicht, iets wat veel geleerden voor onmogelijk hielden vanwege de 150 jaar oude Gibbs-regel van maximaal drie fasen.

‘Certified Pick up’ zorgt voor veilig containertransport Port of Antwerp

‘Certified Pick up’ een digitale, veilige en geïntegreerde oplossing voor de vrijgave van containers gaat vanaf 1 januari 2021 van start en vervangt het huidige systeem van pincodes.

Stralingsbescherming tegen radon en natuurlijke radioactieve materialen

56 partners uit 26 verschillende landen onderzoeken de effecten van chronische blootstelling aan radon en andere natuurlijke radionucliden op mens en milieu.

Fluvius verbindt grootste Vlaamse industriële windpark

In de haven van Zeebrugge wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de bouw van het ‘ICO Windpark’: het grootste on-shore windpark op één industriële site in Vlaanderen.

Eerste protonentherapie in UZ Leuven uitgevoerd

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht een tumor bestraalt en zo het gezonde weefsel rondom minimaal beschadigt. De eerste behandelingen verliepen vlot.

10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

Tijdens “Agility, Belgian biotech’s booster” stelde bio.be/essenscia 10 actiepunten voor om de biotechsector in België te verankeren en haar internationale concurrentiekracht te versterken.

Cebeo verwerft Industrial Automation Distributor certificaat

Schneider Electric heeft begin september het Industrial Automation Distributor (IAD) certificaat overhandigd aan Cebeo, gespecialiseerde groothandel in elektrotechnisch materiaal.

Yokogawa lanceert nieuwe generatie Mixed Signal Oscilloscope

De DLM5000 is een nieuwe generatie mixed-signal-oscilloscoop met opties voor vier of acht analoge ingangen en werd ontworpen om uiterst aanpasbaar en flexibel te zijn. Met opnieuw ontworpen hardware biedt de DLM5000 belangrijke verbeteringen in zowel prestaties als bruikbaarheid. Het is de opvolger het DLM4000-model. >>

Partners