Eerste drijvende zonnefarm-systeem ter wereld op zee geïnstalleerd

Oceans of Energy heeft het nieuwe zonnefarm-systeem op zee eind november geïnstalleerd op de Noordzee, dat sindsdien succesvol energie opwekt en de eerste stormen heeft doorstaan.

Trefwoorden: #aquacultuur, #energie, #inspectie, #kabel, #MARIN, #Nederland, #Noordzee, #Oceans of Energy, #offshore, #onderhoud, #ONE-Dyas, #stroomopwekking, #TNO, #visserij, #windmolen, #zonnefarm, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: Oceans of Energy )

ENGINEERINGNET.BE - Grootschalige zonne-energiesystemen op zee bestaan nog niet. Maar zon op zee is een unieke duurzame manier om energie op te wekken omdat het geen ruimte op land inneemt.

Door zonnepanelen op zee te leggen wordt ruimte vrijgehouden op het land. Ook zijn offshore zonnepanelen niet zichtbaar vanaf het land.

Studies van Oceans of Energy laten zien dat zon op zee de helft van de totale energiebehoefte in Nederland kan verzorgen, met gebruik van slechts 5% van de Nederlandse Noordzee. Die 5% is te vinden binnen bestaande en geplande windmolenparken.

Bij de combinatie van offshore zon met offshore windmolens, is het mogelijk om 5 maal zoveel energie op hetzelfde stukje van de zee op te wekken. Ook krijg je zo een meer stabiele en continue stroomopwekking: het waait vaker harder in de winter en er is meer zon in de zomer.

Daarbij kunnen allerlei zaken gemeenschappelijk worden gebruikt zoals de kabel, het onderhoud en de inspectie. De verwachting is dat zon op zee vergelijkbaar of zelfs goedkoper wordt dan offshore wind, wanneer de techniek wordt opgeschaald.

Zon op zee biedt kansen aan de visserij doordat de drijvende installaties als beschermde vis-opgroeiplaatsen dienen en de groei van mosselen op zee en zeewier vergemakkelijken. Oceans of Energy werkt actief samen met de aquacultuur-sector aan onderzoek op dit vlak.

De eerste 8,5 kW van het modulaire systeem zijn nu op de Noordzee geïnstalleerd, dit wordt de komende tijd met meer modules uitgebreid naar 50 kW voor deze eerste pilot die een jaar lang gaat proefdraaien. Oceans of Energy wil vervolgens uitbreiden naar 1MW op de Noordzee om daarna door te groeien naar 100 MW en groter.

In 2017 sloegen zes Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven waaronder TNO, MARIN, ONE-Dyas en Oceans of Energy de handen ineen voor de ontwikkeling, bouw, testen en operatie van de eerste drijvende zonnecentrale op zee ter wereld.

Oceans of Energy heeft 3.5 miljoen aan fondsen opgehaald en gaat binnenkort voor een volgende investeringsronde voor de opschaling van productie en projecten.