8 spelers uit de chemie- en energiesector onderzoeken verdere CO2-reductie

Air Liquide, BASF, Borealis, INEOS, ExxonMobil, Fluxys, Port of Antwerp en Total zetten samen een eerste stap met een studie naar de mogelijke ontwikkeling van een CO2 infrastructuur.

Trefwoorden: #Air Liquide, #BASF, #Borealis, #CO2, #CO2-uitstoot, #ExxonMobil, #Fluxys, #INEOS, #Port of Antwerp, #Total

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - De haven van Antwerpen zet hiermee opnieuw een belangrijke stap in de transitie naar een duurzame en koolstofarmere haven.

Het afvangen en opslaan van CO2 (Carbon Capture & Storage, CCS) en het inzetten van CO2 als grondstof voor verschillende toepassingen (Carbon Capture & Utilisation, CCU), worden gezien als belangrijke sporen in de transitie naar een koolstofarmere haven.

De projectpartners geloven dat beide toepassingen op langere termijn een belangrijke impact kunnen hebben en een nuttige bijdrage kunnen leveren aan de Vlaamse, Belgische en Europese klimaat- en energiedoelstellingen.

Indien technisch en economisch haalbaar, zou de ontwikkeling van deze infrastructuur reeds kunnen leiden tot een vermindering van de CO2 uitstoot in de aanloop naar 2030.

In de eerste fase zullen de partners gedetailleerde studies uitvoeren naar de technische en economische haalbaarheid van CO2 infrastructuur ter ondersteuning van CCUS. Naar verwachting zal die analyse ongeveer een jaar in beslag nemen.

Daarnaast is brede financiële ondersteuning vanuit Vlaanderen, de federale overheid en Europa onontbeerlijk voor een verdere succesvolle realisatie van het project. Een belangrijk onderdeel is daarom het voorbereiden van subsidiedossiers.

De haalbaarheidsstudie zal onder meer de CO2-opslagmogelijkheden onderzoeken. België beschikt alvast niet over een geschikte ondergrond om CO2 offshore op te slaan. Daarom zullen internationale samenwerkingen noodzakelijk zijn.