Envisan wint Plastic Challenge van de Haven van Antwerpen

Uit 55 inzendingen werd Envisan gekozen als overwinnaar met de pelletzuiger Nul-o-Plastic, waarvoor het bedrijf 10.000 euro ontvangt om zo historische verontreinigingen aan te pakken.

Trefwoorden: #An Smet, #Antwerpen, #circulair, #dijktalud, #duurzaamheid, #Envisan, #Galgeschoor, #Haven, #Jan De Nul, #laadbak, #Nul-o-Plastic, #pellets, #pelletzuiger, #plastic, #Plastic Challenge, #rupsbanden, #stofzuiger

Lees verder

Techniek

( Foto: Jan De Nul )

ENGINEERINGNET.BE - Elk jaar organiseert de Haven van Antwerpen een grote opruimactie in natuurgebied Galgeschoor. Dit jaar namen ruim 400 vrijwilligers deel, die samen maar liefst 8 ton afval verzamelden.

Maar jammer genoeg blijven er nog miljoenen kleine plastic deeltjes achter die je niet met de hand kan opruimen. Die plastic deeltjes hebben een grote impact op de vegetatie en het ecosysteem.

Om dat probleem op te lossen lanceerde de Haven van Antwerpen de Galgeschoor Plastic Challenge. De opdracht luidde: bedenk een innovatieve, milieuvriendelijke en economisch haalbare oplossing om miljoenen plastic deeltjes op te kuisen zonder daarbij de natuur te verstoren.

Om de historische verontreiniging door miljoenen plastic pellets in het natuurgebied Galgeschoor een halt toe te roepen, ontwierp Envisan een stofzuiger, de Nul-o-Plastic. Dit is een flexibele en compacte stofzuiger op rubberen rupsbanden om een minimale impact op de ondergrond te garanderen. De lange slurf is makkelijk hanteerbaar en zuigt de plastics op in de laadbak. Eens de laadbak vol, wordt die geledigd in een centrale verzamelplaats.

Een groot voordeel hiervan is zijn mobiliteit. Dankzij de rupsbanden kan de stofzuiger makkelijk op de schuine dijktalud van de Galgeschoor rijden. Ook kan hij eenvoudig op andere plaatsen ingezet worden. Dat maakt deze stofzuiger budgettair extra interessant.

An Smet, Directeur Envisan: “De Galgeschoor Plastic Challenge beloont ons voor onze motivatie en inzet om innovatieve en duurzame oplossingen op maat van ieder project uit te werken. Innovatie is dan ook onze drijfveer en een van de pijlers van onze strategie om te komen tot circulaire oplossingen.”