50% van de bedrijven slecht voorbereid op cyberaanvallen

Uit onderzoek, dat Forrester Consulting uitvoerde in opdracht van Fortinet uitvoerde, blijkt dat industriële bedrijven door de toenemende digitalisering kwetsbaarder zijn voor cybercrime.

Trefwoorden: #cyberaanval, #cybercrime, #Fortinet, #ransomware

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Industriële bedrijven zetten in op verdere digitalisering op de fabrieksvloer. Dit doen ze om op meer fronten voor efficiëntieverbeteringen te zorgen en beter in staat te zijn om data te verzamelen die hen inzicht biedt in hun productieprocessen.

  • 66% van de respondenten van het onderzoek zegt dat hun fabrieken gebruikmaken van IP-netwerken en dat zij real-time data inzetten ter ondersteuning van de zakelijke besluitvorming. Deze IP-netwerken brengen echter nieuwe beveiligingsproblemen met zich mee.
  • 73% is het eens met de stelling dat het aanvalsoppervlak is gegroeid. Daarentegen was slechts de helft van de respondenten het eens met de stelling dat machines op de fabrieksvloer goed zijn ingericht voor het afslaan van cyberaanvallen. Met andere woorden: de organisatie van de andere helft van de respondenten is daar onvoldoende op voorbereid.
  • 55% heeft géén plannen voor de implementatie van cybersecurity-technologie of is van plan om dat in de komende 12 maanden te doen.

Een ander belangrijke onderzoeksbevinding is dat industriële besturingssystemen (ICS) gevaar lopen door het uitblijven van samenwerking tussen de beheerders van IT- en OT-omgevingen.

  • 51% zegt dat hun team als geïsoleerd eilandje opereert. Dat betekent dat het OT-team zorg draagt voor bedrijfskritische industriële apparatuur en eventuele oplossingen voor OT-beveiliging, terwijl het IT-team zich bezighoudt met het beheer van de beveiliging van de IT-omgeving.
  • Ruim een kwart van de respondenten wist niet wie de primaire verantwoordelijkheid had voor de beveiliging van systemen voor procesbeheer en -automatisering, of zelfs maar de zakelijke planning en logistiek.
  • Volgens 91% zou de beveiliging van machines op de fabrieksvloer de gedeelde verantwoordelijkheid van het IT- en OT-team moeten zijn.
  • 58% zei dat duidelijke en regelmatige communicatie over de convergentie van IT en OT nodig is om daar succesvolle resultaten mee te boeken.

Organisaties hebben een hoop te winnen bij de convergentie van IT- en OT-omgevingen en hechte samenwerking tussen het OT- en IT-team. De belangrijkste voordelen hiervan zijn volgens de respondenten toegang tot real-time data die een licht werpt op de productieprocessen (66%) en de mogelijkheid om zodoende in te springen op nieuwe zakelijke kansen (59%).

Convergentie en samenwerking kunnen op diverse vlakken voor efficiëntieverbetering zorgen. 43% van de respondenten noemt in dit verband het terugdringen van dubbel werk en dubbele workflows en verbeterd overzicht bij het bestrijden van cyberdreigingen.