Onderzoek naar haalbaarheid elektrificatie industriële gasketels

Uit Nederlands onderzoek van ECN part of TNO blijkt dat alleen gasgestookte vlampijpketels met een thermisch vermogen van minimaal 5 MW potentieel geschikt zijn om te retrofitten.

Trefwoorden: #boiler, #CO2, #ECN, #elektrificatie, #elektrisch element, #gasgestookt, #gasketel, #hardware, #MW, #NOx, #retrofit, #thermisch vermogen, #TNO, #vlampijpketel, #Warmte Kracht Centrales, #weerstandsboiler

Lees verder

research

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Bij industriële bedrijven, glastuinbouw en ziekenhuizen wordt voor de warmte/stoomvoorziening vooral gebruik gemaakt van gasgestookte boilers of Warmte Kracht Centrales die CO2 en NOx uitstoten.

Er zijn manieren om deze warmtevoorziening te verduurzamen, zoals met een elektrische boiler, parallel aan of als vervanging van de bestaande gasketel. Een andere optie is het retrofitten van een gasboiler door plaatsing van een elektrisch weerstandselement in het boilervat.

TNO voerde een studie uit naar de haalbaarheid van elektrificatie van een industriële gasboiler door retrofit. Hieruit blijkt dat alleen gasgestookte vlampijpketels geschikt zijn voor retrofit.

Daarnaast heeft een ketel minimaal een thermisch vermogen van 5 MW nodig om potentieel geschikt zijn om te retrofitten. Ketels met een lager thermisch vermogen zijn te klein om een elektrisch element in te plaatsen.

Voor ketels groter dan 20 MW is het mogelijk om door middel van een retrofit tot 10% van het thermische vermogen te elektrificeren. Dit omdat beschikbare elektrische elementen tot een bepaalde maximale lengte zijn toe te passen.

De investeringskosten voor het retrofitten van een bestaande gasketel zijn vergelijkbaar met de kosten voor het installeren van een 1 MW elektrische weerstandsboiler. De kosten voor de hardware zijn lager bij een retrofit, maar de ombouw leidt tot extra keuringen aan de boiler wat meer geld kost.

Daardoor is het alleen gunstig om een retrofit uit te voeren als er onvoldoende ruimte is voor het plaatsen van een elektrische boiler.


Het onderzoek bij drie praktijkcases wijst uit dat het retrofitten van een industriële gasketel op dit moment alleen een positieve business case oplevert als aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan:

  • Voldoende beschikbare ruimte op de elektriciteitsaansluiting,
  • Een ketelvermogen tussen de 5 en 20 MW,
  • Hoog aantal draaiuren waarin de elektriciteitskosten lager zijn dan de gaskosten,
  • Onvoldoende ruimte om een parallelle elektrische boiler te plaatsen.