Bedrijfsleiders schatten kosten van cyberattacks veel te laag in

Internationale cyberverzekeraar Hiscox lanceert in België een app die de potentiële kosten van een cyberaanval berekent en welke aanvallen de grootste bedreigingen vormen voor een bedrijf.

Trefwoorden: #app, #AppRiver, #Asco, #België, #beveiliging, #chantage, #criminelen, #cyberaanval, #cyberexpert, #data, #Hiscox, #Hiscox Cyber Readiness Report 2019, #Jeremy d’Hondt, #Picanol, #ransomware, #verzekeraar

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - De financiële kosten van een cyberaanval wordt door het Belgische bedrijfsleven nog zwaar onderschat. Dit terwijl ze frequent voorkomen en vaak veel schade aanrichten. Kijk maar naar de aanvallen op vliegtuigbouwer Asco en weefmachineproducent Picanol.

De meeste bedrijfsleiders geloven dat een hacking of een ransomware aanval hen zo'n 9.000 euro zal kosten, terwijl de gemiddelde schade oploopt tot 136.000 euro, aldus een recente peiling van cloudsecurity applicatie AppRiver.

Om Belgische bedrijfsleiders een beter beeld te geven van de potentiële gevaren van een cyberaanval, lanceert de internationaal gespecialiseerde cyberverzekeraar Hiscox een gratis app die snel en eenvoudig berekent hoeveel een cyberaanval hen kan kosten en welke aanvallen de grootste bedreigingen vormen.

Dit hangt in de meeste gevallen af van de locatie, de sector en de omzet van het bedrijf dat getroffen is, aldus Hiscox.

Cyberaanvallen komen steeds vaker voor, ook in België. Volgens het recent uitgebrachte Hiscox Cyber Readiness Report 2019 werden in 2018 zeven op de tien Belgische bedrijven ermee geconfronteerd, en vaak meer dan eens. In geen enkel westers land lag dit aantal zo hoog.

Bedrijven hebben niet genoeg actieve beveiligingen, werknemers zijn onvoldoende opgeleid hoe ze met zo’n bedreiging om moeten gaan, en ze zijn hier vaak niet tegen verzekerd, aldus Jeremy d’Hondt, cyberexpert Hiscox Belgium.

De nieuwe app berekent de schade per categorie. Zo wordt er gekeken naar hoeveel men zal moeten betalen voor de opgelopen werkonderbreking, de vrijgekomen data, de financiële verliezen en de immateriële schade. Ondernemingen die meer details geven over veiligheidsmaatregelen reeds getroffen zijn om een attack te vermijden, krijgen een nog nauwkeurigere raming.

“Als bedrijf kun je te maken krijgen met activisten of vandalen die de onderneming willen pesten door de website plat te leggen. Maar ook zijn er criminelen die gevoelige data willen verkrijgen om daarna een spel van chantage te spelen. Elke bedrijfsleider moet weten wat voor hem of haar de grootste bedreiging kan zijn, zodat men erop kan anticiperen,” stelt D’Hondt.