Transistoren van germanium voor betrouwbare quantumberekeningen

Onderzoek & Wetenschap 17/01/2020 8:26:37

Onderzoekers van QuTech, een samenwerking tussen TU Delft en TNO, ontwikkelen transistoren op basis van germanium die berekeningen uitvoeren voor de toekomstige quantumcomputer.

Lees hieronder verder   
Verwant

UGent neemt eind 2020 supercomputer Hortense 2 in gebruik

Post-quantum cryptografie beschermt geheimen tegen toekomstige hackers

Telewerkers leren samenwerken met virtuele escaperoom

Vintecc: Digital Twin As a Service

Slim bugs checken in software

Automatisatietechnologieën voor alle bedrijfsprocessen gebundeld

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Veilig samenwerken met Cobots

Webinar

donderdag 1 oktober 2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Postgraduaat Corporate Finance

Leuven

van 2/10/2020 tot 6/03/2021

Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen

Gent

van 6/10/2020 tot 29/06/2021

METAV Web Sessions: innovation

online

van 6/10/2020 tot 7/10/2020

Modular software performance

B&R Webinar

dinsdag 6 oktober 2020

Keuze van de redactie

(24/9) 8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

(24/9) Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Met de ontwikkeling van de quantumcomputer, die potentieel ongekende mogelijkheden heeft, lijkt het de laatste tijd hard te gaan.

De bouwstenen voor zo’n computer zijn quantumbits. De afgelopen twee decennia hebben onderzoekers wereldwijd diverse bestaande en nieuwe systemen onderzocht om te fungeren als quantumbits. Zo ook transistoren: deze schakels zijn met miljarden tegelijk aanwezig op chips van computers, telefoons en televisies.

‘We werken al langer met transistoren als bouwstenen voor een quantum computer’, vertelt Nico Hendrickx, eerste auteur en promovendus bij QuTech. ‘Tot nu toe was het niet mogelijk om quantumberekeningen uit te voeren met alleen transistoren. Er waren ook andere elementen nodig, en dit vormde een beperking voor de opschaling. Wij laten nu zien dat een enkele transistor wél als quantumbit kan functioneren, door gebruik te maken van germanium.’

Amir Samman van TNO: ‘Het aanleveren van het germanium materiaal met de juiste specificaties om het te gebruiken voor quantum toepassingen is een uitdaging op zich. Bij TNO ontwikkelden we een techniek om een specifieke structuur te maken die kan dienen als een proeftuin voor verschillende quantum technologieën. In dit geval werd ons materiaal gebruikt als een platform voor de productie van snelle germanium transistoren.’

De allereerste transistor uit 1947 was van germanium. Het was toen ook al bekend dat germanium betere eigenschappen heeft als halfgeleider dan silicium. Er bleken echter moeilijkheden in de fabricage en zo werd silicium hét materiaal van de halfgeleiderindustrie.

Nu deze fabricageproblemen zijn opgelost, tonen de onderzoekers aan dat ze betrouwbare en uiterst snelle quantumberekeningen kunnen maken met germanium.

‘Germanium is hiermee in ruim één jaar tijd ontwikkeld van een materiaal waarmee stabiel gebouwd kan worden, naar een platform waarop quantumberekeningen uitgevoerd worden’, zegt Menno Veldhorst van QuTech. ‘Deze ontwikkeling is ongekend snel en dat is veelbelovend op de weg naar een functionele quantumcomputer.’ << (Lydia Heida) (foto: TNO)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Microplastics hopen zich op in zee

Tegen 2100 kan 69% van het wateroppervlak van de Middellandse Zee en 54% van het oppervlak van de Gele Zee vervuild zijn met microplastics, aldus een studie van onder meer VLIZ en UGent.

Greet Vanderheyden moet duurzaamheid Arcadis uitbouwen

Sinds begin september is Greet Vanderheyden als Senior Consultant Sustainability verantwoordelijk voor de uitbouw van duurzaamheid bij internationaal ontwerp- en consultancybureau Arcadis.

Vintecc: Digital Twin As a Service

Vintecc staat voor ‘smart & connected machines’, mobiele en industriële machines die, dankzij doorgedreven intelligentie, autonomer en/of efficiënter kunnen werken. Industrie 4.0 dus.

Octrooiaanvragen innovatieve batterijtechnologie naar nieuw record

Uitvindingen voor elektriciteitsopslag zijn de laatste dertien jaar jaarlijks met 14% toegenomen, aldus een studie van het Europees Octrooibureau en het Internationaal Energieagentschap.

Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

Mechels ontwikkelaar van beeldsensoren Caeleste en Kontichse snijmachineproducent FAM winnen de prijs Leeuw van de Export 2020. Deze werd uitgereikt tijdens een online awardshow.

wire and Tube zal zeer waarschijnlijk in december toch doorgaan

Verschillende Europese koepelorganisaties en grote bedrijven hebben zich uitgesproken om wire and Tube coranoproof te laten doorgaan van 7 tot 11 december in Düsseldorf.

Ambitie om van Vlaanderen industriële topregio in Europa te maken

Het Vlaams industrieforum is een samenwerking tussen de Vlaamse regering, essenscia, Agoria, Fedustria en Fevia om dit doel te bereiken.

Act&Sorb ontwikkelt recyclageoplossing voor MDF richting actief kool

Om deze nieuwe technologie, samen met de productie van hernieuwbare energie in de praktijk om te zetten, wordt met Vlaamse steun een nieuwe fabriek met laboratorium gebouwd in Genk.

Yokogawa lanceert nieuwe generatie Mixed Signal Oscilloscope

De DLM5000 is een nieuwe generatie mixed-signal-oscilloscoop met opties voor vier of acht analoge ingangen en werd ontworpen om uiterst aanpasbaar en flexibel te zijn. Met opnieuw ontworpen hardware biedt de DLM5000 belangrijke verbeteringen in zowel prestaties als bruikbaarheid. Het is de opvolger het DLM4000-model. >>

Partners