Ontzoutingstechnologie maakt koeltorens zuiniger met water

Bedrijfsnieuws 28/01/2020 16:37:23

Uit het Europese Matching-project blijkt dat innovatieve membraantechnologie van VITO bruikbaar is voor centrales langs rivieren met hogere droogterisico’s, bij schaarste aan koelwater.

Lees hieronder verder   
Verwant

Tumar overgenomen door Wilo

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Markus Steilemann wordt voorzitter van PlasticsEurope

‘Nano-zaklamp’ onthult ultrasnelle biochemische reacties

Onderzoekers creëren nieuwe snelheidsgevoelige mechanische metamaterialen

Atlas Copco verankert zich in Wilrijk met nieuwe investeringen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens langdurige droogteperiodes, die door klimaatopwarming frequenter worden, kan het peil van rivieren en ander oppervlaktewater dusdanig zakken dat overheden restricties opleggen aan de inname van water.

Nu nemen energiecentrales voortdurend grote hoeveelheden koelwater in: water dat deels verdampt in koeltorens en niet rechtstreeks terugstroomt naar een rivier.

Binnen het EU Horizon 2020-project genaamd Matching werden de voorbije drie jaar duurzame oplossingen bestudeerd voor het dreigende watertekort in de energiesector. VITO was een van de zestien partners van een consortium bestaande uit Europese energiebedrijven, technologieleverancers en kennisinstellingen.

Het waterverbruik door koeltorens is onder meer te beperken door het ingenomen water eerst te ontzouten. ‘Door ionen zoals calcium en magnesium te verwijderen, blijft het koelwater langer bruikbaar en is er minder nodig’, aldus Sofie Van Ermen en Wim De Schepper van VITO. ‘Ook zijn er minder chemicaliën nodig.’

Voor de ontzouting zijn innovatieve elektroden te gebruiken, een technologie die werd ontwikkeld en gepatenteerd door VITO. Een pilotinstallatie met ontzoutingstechnologie werd getest bij Engie Lab Laborec in Linkebeek, waar twee koeltorens naast elkaar functioneren. Dit om het verschil in koelwaterverbruik en –efficiëntie te meten.

'De ontzoutingstechnologie vereist wel een forse investering, want het gaat om een jonge en prille technologie’, zegt Leo De Nocker van VITO. ‘Die investering is niet gelijk terug te verdienen bij alle centrales.’

Voor energieproducenten langs rivieren met een hogere kans op watertekorten tijdens droogteperiodes loont de technologie wél. ‘Het terugverdieneffect is groter omdat de installatie de centrales ervoor kan behoeden dat ze worden stilgelegd en geen elektra produceren’, aldus De Nocker.

‘Voor centrales die liggen aan bepaalde Europese rivieren in Bulgarije, Duitsland, rankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk ligt het productieverlies op 2,5%, in het huidige klimaat en met de technologie van vandaag', zegt Van Ermen.

'Verwacht wordt dat deze risico’s toenemen door klimaatopwarming en door de stijgende watervraag vanuit verschillende sectoren. In deze gevallen verdient de investering in waterbesparing zich terug, terwijl het goedkoper is dan luchtkoeling. Het terugverdieneffect is ook groter op plaatsen met harder water.’

Voor nieuw te bouwen energiecentrales kan de technologie al in het basisontwerp worden geïntegreerd, waardoor deze centrales ‘klimaatbestendiger’ worden en op gevoeligere plaatsen kunnen worden ingezet. << (Lydia Heida) (foto: ENGIE Electrabel)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Koningin Paolaprijs voor KIKS-project rond Artificiële intelligentie

Leerlingen onderzoeken de relatie tussen huidmondjes van planten en klimaatverandering, om zo meer te leren over AI, diepe neurale netwerken en Python, een toegankelijke programmeertaal.

Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Door slim gebruik te maken van bestaande technologie voor kankerbehandeling, mikt het Covid-19 vaccin van myNEO op een lange termijn bescherming bij meer dan 80% van de globale populatie.

Onbeperkt betaald verlof: geluk op de werkvloer wint aan belang - artikel

Leidt onbeperkt verlof tot meer geluk op de werkvloer? “Inzetten op welzijn van de medewerkers is een zeer verstandige keuze”, meent professor in Omgeving en Gezondheid Lode Godderis (KUL).

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Partners